Bőr szarkoidózis sikeres kezelése kecsketejes ganodermás szappannal

2016 februárjában a Dermatology and Therapy nevű bőrgyógyászati szaklapban jelent meg egy érdekes esettanulmány, mely szerint egy 44 éves férfi fejbőr szarkoidózisát 3 napos kecsketejes ganodermás szappanos kezeléssel sikerült elmulasztani. A szarkoidózis (sarcoidosis) egy olyan betegség, ahol gyulladásos sejtek szaporodnak fel a különböző szervekben kis csomók formájában (granulómák). A granulomák leggyakrabban a tüdőben vagy a környékbeli nyirokcsomókban fordulnak elő, de más szervek is érintve lehetnek, mint például a bőr is. A szarkoidózis lényegében egy allergén vagy fertőzés által kiváltott fokozott immunreakciónak tekinthető, amely akkor is folytatódik, miután a kezdeti fertőzés vagy antigén kiürült a szervezetből.

A Ganoderma lucidumot már 2000 éve ismerik és használják a hagyományos kínai és japán gyógyászatban. Az eddigi kutatási eredmények alapján több féle hatása is bizonyítást nyert, így többek között az allergia ellenes, a gyulladáscsökkentő, a tumorellenes hatása is bizonyított. Viszont bőrbetegségek kezelésére vonatkozó klinikai beszámolók eddig nem történtek.

Esettanulmány

A neves bőrgyógyászati szaklapban leközölt esettanulmányban egy 44 éves férfibeteg fején lévő, szövettanilag igazolt bőr szarkoidózisát kezelték lokálisan a kecsketejes ganodermás szappannal. A beteg a kecsketejes ganodermás szappant habosított formában egy órán át tartotta minden nap a fejbőrén és 3 nap alatt teljesen visszahúzódtak az ott lévő bőrelváltozásai.

6 hónapig tünetmentes volt, majd ismét megjelentek a sarkoidózisos bőrelváltozások, melyek egy újabb héten át tartó kecsketejes ganodermás szappanos terápiára ismét elmúltak. Az esetben szereplő beteg GanoSoap®-t használt. A ganoderma gyógygombát nem igazából alkalmazták eddig bőrgyógyászati betegségek kezelésére. Látva a terápia sikerességét, a kecsketejes ganodemás szappan alkalmazása új terápiás lehetőséget nyithat meg a gyulladásos alapokon nyugvó bőrbetegségek kezelésében. A külsőleg alkalmazott kezelés mellett érdemes belsőleg is fogyasztani a ganodermát, mellyel felerősíthetjük a gyógygomba bőrfelületen kifejtett hatását. Erre a bio ganoderma őrleményt tudjuk leginkább ajánlani.

Figyelem! Ez a cikk kizárólag tájékoztatási célt szolgál. A benne lévő információk önmagukban nem alkalmasak betegségek gyógyítására.

Forrás:  https://link.springer.com/article/10.1007/s13555-016-0099-4

Kép forrása: www.derm101.com (csupán illusztráció)