Megtalálták a süngomba egyik új hatóanyagát!

Koreai kutatóknak sikerült izolálniuk a süngomba termőtestéből a süngomba egyik új hatóanyagát, a cerebrozid E-t! Kutatásaik eredményét 2015. decemberében publikálták a Bioorganic & Medicinal Chemistry Letters nevű szaklapban. Másrészt azt is bebizonyították, hogy a cisplatin nevű citosztatikus szer által okozott vesekárosító hatást is képes csökkenteni a cerebrozid E, de csak nagy dózisban, kísérletes körülmények között!

A cisplatin képes elpusztítani a szervezetben azokat a sejteket, melyek bizonyos típusú daganatos betegségeket okozhatnak (here-, petefészek, illetve húgyhólyagrák, fej- és nyaktájéki laphámsejtes rák, tüdőrák, valamint besugárzással együtt a méhnyakrák kezelésére adják). A cisplatin okozta nefrotoxicitás (vesekárosító hatás), mint súlyos mellékhatás, igen gyakori, különösen a kardiovaszkulás betegségben vagy cukorbetegségben is szenvedő tüdődaganatos betegek körében.

A süngomba így most már több tulajdonsága miatt is előnyös lehet a rák kezelésében, ui. nem csak az angiogenezis gátlásával képes segíteni, mint ahogy ezt már az eddigi kutatások igazolták, hanem a cispaltin nevű rákellenes gyógyszer által kiváltott súlyos mellékhatások enyhítésével akár a rákbetegek természetes segítőjévé is válhat, persze ezt még számos humán kísérlettel is kell bizonyítani!

Figyelem! Ez a cikk kizárólag tájékoztatási célra szolgál, nem alkalmas betegségek diagnosztizálására, gyógyítására, megelőzésére és nem helyettesíti az orvosi kezelést!

Források: 

SZERETNE ÉRTESÜLNI A GYÓGYGOMBÁKKAL KAPCSOLATOS LEGFRISSEBB KUTATÁSOK EREDMÉNYEIRŐL?

Itt iratkozhat fel a hírlevelünkre:
[wysija_form id=”3″]