Valóban lehet ganodermával kezelni a miómát?

A mióma (fibroma) az egyik leggyakrabban előforduló jóindulatú daganatos betegség, mely a 30 év feletti nőknek kb. 20 százalékában kialakul. A mióma lényegében a méh izomzat daganata, mely az esetek 98%-ban jóindulatú is marad. A mióma elhelyezkedése alapján több féle lehet: a méh ürege felé növő, a méh izomfalában belül található, a méhből kifelé növő típus ismert.

Milyen tüneteket okozhat a mióma?

A mióma tüneteként alhasi fájdalom, vizeléskor jelentkező fájdalom, székelési fájdalom, közösülési fájdalom, vérzészavar egyaránt előfordulhat, sőt még meddőség is előfordulhat. A miómáról gyakran csak melléklelet formájában szerzünk tudomást, mert semmi féle panaszt nem okoz még a vizsgált egyén számára. Ez a betegeknek kb. a 10%-a. Általában minél nagyobb egy mióma, annál gyakrabban okoz nyomási tünetet a betegnek. A miómás nők egyötödénél fordul csak elő súlyos panasz.

Milyen orvosi terápiája lehetséges a miómának?

Az orvosi terápia két bázispillére a gyógyszeres terápia és a műtét.

  • Gyógyszeres terápia: az alkalmazott gyógyszerekkel mesterségesen kiváltott menopauzát (klimaxot) hozunk létre, melynek hatására a mióma növekedése megáll, ill. sok esetben a mioma összezsugorodása is megfigyelhető. A gyógyszeres kezelés hátránya a kezelés magas költsége és az igen sok mellékhatás (pl. a leggyakoribb a klimaxos tünetek felerősödése).
  • Sebészi eltávolítás: erre olyan esetekben van szükség, mikor a mióma már komoly panaszokat okoz a betegnek és az alkalmazott gyógyszeres terápia nem használt.

Milyen természetes terápiák ismertek a mióma kezelésére?

A természet jó néhány olyan növénnyel ajándékozott meg bennünket, melyek képesek valamilyen szinten csökkentetni a miómákat, illetve az általuk okozott panaszokat. Ilyen növényünk például a zöld tea, a ginzeng, a jamszgyökér, a fekete üröm, a barátcserje és a gyógygombáink közül pedig a ganoderma lucidum is. Ezek a lehetőségek panasz mentes betegeknél jöhetnek számításba. A 3-4 cm-es mióma tekinthető a vízválasztónak, ezen méret alatt általában nem okoz panaszt a nők számára, és ilyen esetekben javasolható a természet adta terápia.

Hogyan hat a ganoderma?

Ilyen esetekben a nemzetközi szakirodalomban a ganoderma gombát főzet formájában ajánlják. 3-5 g ganoderma lucidum kifőzését javasolják 2 órán át kb. egy liternyi vízben, és ezt itatják meg a beteggel egy nap folyamán. (Megjegyzem mi ennél kevesebb, kb. fele ennyi ganodermát szoktunk javasolni, 5-6 perces főzéssel.) Fontos tudnunk, hogy erről a módszerről klinikai vizsgálati eredmények még nem áll rendelkezésünkre, csupán néhány angol nyelven megjelent tanulmányra hivatkozhatunk.

Hol a helye a gyógygomba terápiának?

A miómák természetes növényekkel való kezelését abban az esetben érdemes legpróbálni, ha a mióma kicsi (3-4 cm-nél kisebb) és nem okoznak súlyosabb panaszt a betegnek, így az orvosi terápia még nem jön számításba. Ilyen esetekben a gyógygombás vagy gyógynövényes terápiát legalább fél éves időtartamra kell tervezni, mert rövidebb idő alatt nagy valószínűséggel nem várható lényeges eredmény. A miómák méretének változása ultrahang vizsgálattal egyszerűen nyomon követhető, így ezzel a együtt a különböző terápiák hatékonysága is mérhető. A gyógygomba terápiát viszont azonnal fel kell függeszteni, ha a betegnek bármilyen súlyosabb panasza keletkezne (pl. erős fájdalom, vagy vérzés stb), ilyen esetekben már minden képen orvosi terápia szükséges.

A Ganoderma lucidsum nagy előnye, hogy nagyon jól tolerálható hosszú távon adva is, és amellett, hogy segíthet a miómák méretének csökkentésében, feltölti a szervezetet hasznos anyagok tömegével, valamint hozzájárul az immunrendszerünk és egész szervezetünk tökéletes működéséhez. Nagyon fontos, hogy csak ellenőrzött BIO gazdaságból származó ganodermát fogyasszunk.

Figyelem! Ez a cikk kizárólag tájékoztatási célt szolgál. A benne lévő információk nem alkalmasak betegségek önálló kezelésére, és nem vonatkoztathatók a honlapunkon szereplő termékekre.

Szerző: Dr. Dóda Ildikó háziorvos, fitoterapeuta

Források: