Orvosi gombák

Az angolszász irodalomban “medicinals mushroms“-nak, azaz “orvosi gombák“-nak nevezik a hazánkban gyógygomba néven elterjed növényeket. Jelenleg a becslések szerint a Földön élő 140.000 termőtestnek csak a 10%-a, azaz 14.000 megnevezett faj ismert. A gombák egy hatalmas és mégis kiaknázatlan forrása az új gyógyszerészeti termékeknek. A termőtestek tumor ellenes poliszaharidok és immunstimuláló tulajdonságok korlátlan forrásával rendelkeznek, amelyek a legfontosabbak modern gyógyszerek számára. Ezek a poliszaharidok különböző kémiai összetételűek. A csoport legnagyobb részét a Béta-glukánok teszik ki, a Béta1-3 glukánok a fő lánchoz csatlakoznak és a Béta1-6 csoportra van szükségük a daganatellenes hatás kifejtésére. A magas molekurális súlyú glukánok hatásosabbak, mint az alacsonyabb molekulasúlyúak. A vegyi módosítás indítja be a poliszaharidok tumor ellenes hatását és a klinikai tulajdonságát.

Milyen hatásuk van a gyógygombáknak?

• a gyógygombák és azok származékainak szedése megelőzi az oncogenezist, azaz a daganatok kialakulását,
• közvetlen tumor ellenes hatást fejtenek ki az allogén és synegén tumorok ellen,
• kemoterápiával kombinálva immunpotenciáló hatás kifejtésére képesek az áttétek ellen,
• áttétek megelőzése.

A gyógygombák daganat megelőző hatása

Nagyon jó példa erre egy japán kísérlet, amelyben kísérleti egereket használtak. Az egerek egyik csoportját rendes eledellel táplálták, míg a másik csoport étrendjébe 5% szárított H. marmoreus termőtestet építettek be. Az egerek mindegyikét beoltották erős rákkeltő metil- cholanthrene-el és karcinogenezissel. A 76 hetes kísérlet végére a 36 kísérleti egérből 21 testében fejlődött tumor, míg a 36 H.marmoreus-sal etetett csoportból csupán 3-nál találtak rákos daganatot. A tudósok arra a következtetésre jutottak, hogy az ehető gombák rák megelőző hatása az immunrendszer támogatásán keresztül történik.

Kutatók kimutatták, hogy azon mezőgazdasági termelők, akik fő tevékenységi körébe tartozik az egyik Japánban jól ismert gombafaj, a Flamulina velutipa termelése, azok körében észrevehetően alacsonyabb a rák miatti elhalálozások száma az átlagos lakosságéhoz képest (Ikekava 1995, 2001). Egy másik hasonló megfigyelést bemutató tanulmány az Agaricus blazei gombafaj népszerűségét vonta maga után.

A gyógygomba poliszaharidok daganat megelőző és immunmoduláló működése

A gyógygomba poliszaharidok rákmegelőző hatásukat leginkább a gazda szervezet immunfelelősének aktiválásával indítják be. Ezeket az anyagokat biológiai válaszmódosító anyagokként tartják számon (BRMs;Wasser and Weis 1999.) Ez tulajdonképpen annyit jelent, hogy

• segítenek a szervezetnek a különféle környezeti és biológiai stressz elleni védekezésben,
• nem okoznak kárt és nem okoznak a szervezet számára további stresszt,
• természetes hatást gyakorolnak a szervezetre, támogatva ezzel a test fő rendszereit, mint pl. az ideg,- immunrendszert éppúgy mint a test szabályozó funkcióját (Brekham 1980),
• a gyógygomba poliszaharidok immunmoduláló profilaktikus hatása különösen értékes, enyhe nem támadó fajta gyógymód, illetve nagyon hatásos az áttétek megelőzésében.
• A gyógygomba poliszaharidok nem közvetlen a rákos sejtet támadják, tumor ellenes hatásukat a gazdaszervezetben különböző immunválaszokat aktiválnak. Számos kísérlet igazolja, hogyan veszít a poliszaharidok tumor ellenes hatásukból olyankor, amikor pl. kísérleti egereknek anti-limfocita szérumot adagoltak. (Ooi and Liu 1999.) Ilyen kísérletek feltételezik, hogy a poliszaharidok anti tumor hatásuk ösztönzik az ép T-sejteket és azt, hogy a tevékenység a csecsemőmirigy függő immunmechanizmussal kötődik össze. Tehát a makrofág szerek, mint pl. karragén, a letinan és más poliszaharid tumor ellenes hatását gátolja.
• A gyógygomba eredetű glükán és poliszaharidpeptidek immunmodulátorként hathatnak. Ezen összetételek növelésének képessége vagy az immunválaszok elnyomása több tényezőtől függ, köztük az adagolástól, az alkalmazás módjától, az alkalmazás ütemezésétől, a hatásmehanizmustól, vagy a hatás helyszínétől. Számos gomba vegyület bizonyítottan potentálja az ösztönös (nem specifikus) és szerzett (specikfikus) immunválaszokat és számos olyan immunsejtet aktivál, amelyek a homeosztázis fenntartásáért fontosak, mint pl. a befogadó sejtek (citotikus makrofágok, monociták, neutrofilek, a természetes ölősejtek, dendritikus sejtek) és a kémiai hírvivő anyagok (citokinek, interleukin, interferon, kolónia stimuláló faktorok). Tekinthetjük őket multi-citokin indukálónak, amelyek képesek a különböző immunmoduláló citokinek és citokin receptorok gén kifejezésére. A limfociták atitest termelést (B-sejtek) szabályozó és a sejt-mediált (T-sejtek) citotoxicitást is ösztönzik.

Megelőzés

Rákkutatás az Egyesült Királyságban: “Az emberi epidemológiai vizsgálatok Japánban és Braziliában határozottan arra utalnak, hogy bizonyos orvosi gombák rendszeres fogyasztása jelentősen csökkentik a rák előfordulási szintjét. És egyre több a rákmegelőző hatás, tumor ellenes tevékenység és az áttétek korlátozásának bizonyítéka azon a kísérleti állatok esetében, amelyeket rendszeresen orvosi gombával etetnek. Orvosi gomba kivonat használata hasznos az életminőség javítására, a fáradtság, étvágycsökkenés, csontvelőszupresszió, illetve az opportunista fertőzések, mint a sugár,- és kemoterápia kezelések mellékhatásainak enyhítésére.

“Bebizonyosodott, hogy e vegyületek kezelés ideje alatt történő szedése teljesen biztonságos és jelentősen csökkenti a sugár,- és kemoterápia mellékhatásait. Ezek az eredmények éles ellentétben állnak a dokumentált mellékhatásokkal összehasonlítva a legtöbb kemoterápiás mellékhatásokkal, valamint a kisebb mértékű egyes immunterápiával, amelyek kimutatták, hogy okozhat lázat, hidegrázást, bőrkiütést, ödémát, ízületi fájdalmat, alacsony vérnyomást, pangásos szívelégtelenséget, vagy központi idegrendszeri toxicitást.”  A U.S. Nemzetközi Rák Intézet az orvosi gombák számos vegyületét tumor ellenes szernek minősítette.

Miért fontosak az organikusan termesztett gombák, azaz a BIO gyógygombák?

A gombák képesek a nehézfémeket koncentrálni, különösen, ha közelükben ipari terület van, ahol a levegőben lévő szennyezőanyagot és ahol víz vehető fel a talajból. Éppen ezért nagyon meg kell néznünk, hogy milyen termőközegből származnak az általunk megvásárolni kívánt gombák. Érdemes BIO minősítéssel rendelkező gyógygombát vásárolnunk a nehézfémtartalom minimalizálása végett. Szerencsére több ilyen termelő is létezik, akiknek gyógygomba termékei BIO minősítéssel rendelkeznek! Ha valahol fontos, akkor a gyógygombáknál kifejezetten fontos szempont ez.

Figyelem! Ez a cikk kizárólag tájékoztatási célt szolgál. A benne lévő információk nem alkalmasak betegségek megelőzésére és kezelésére.

Forrás: https://www.my-immunity.hu/orvosigomba