Süngomba, a természetes memória fényesítő

A Süngomba (Oroszlánsörény gomba, vagy latinul Hericium erinaceus) egy régóta ismert gomba, melyről már egy ideje tudott tény, hogy jótékony hatással bír a mentális működésre. A figyelem, az érzékelés, az emlékezet és a gondolkodás különböző zavarai esetében figyelték meg a gomba jótékony hatását. Az is ismert tény, hogy olyan anyagok vannak jelen ebben a gombában, melyek idegi növekedési faktort (NGF) termelnek, elősegítve ezzel az idegsejtek regenerálódását. Emiatt a kutatók úgy vélik, hogy a Süngomba rendszeres fogyasztása jótékony hatású lehet időskori elbutulásban, ill. egyéb demenciákban (mint pl. Alzheimer-kór).

Egészséges önkénteseken vizsgálták a gomba hatását!

Emellett a fiatalok körében is egyre nagyobb népszerűségnek örvend ez a gomba Amerikában, mert pozitív hatását látják a tanulás folyamán. Egy Phytotherapy Research nevű neves szaklapban megjelent placebo kontrollált kettős vak humán vizsgálatban japán szerzők vizsgálták a Süngomba hatását enyhe kognitív zavarban szenvedő betegeknél. 

A vizsgálat 30 beteg bevonásával zajlott, akik 16 héten át napi 3 x 1000 mg porított Süngombát fogyasztottak. A betegeket arra kérték a kutatók, hogy egyéb természetes anyagot (mint pl. Ginkgo biloba, DHA) ne fogyasszanak a vizsgálat folyamán, melyek befolyással lehetnének az eredményekre. A Süngomba fogyasztó betegeket a Hasegawa- féle Demencia skálával vizsgálták a vizsgálat 8, 12 és 16. hetében. Emellett azt is figyelték, hogy van-e bármilyen mellékhatása ennek a természetes terápiának.

A Süngombát fogyasztó enyhe kognitív zavarban szenvedő betegek állapota folyamatosan javult a terápia folyamán. Ezzel szemben a placebo csoportban nem történt érdemleges állapot változás.

A vizsgálat folyamán semmilyen mellékhatást nem tapasztaltak a kutatók. Azt is megállapították, hogy a Süngomba alacsony kalóriájú, így cukorbetegek számára is biztonságosan adható. 

A vizsgálat végén a kutatók megállapították, hogy a Süngomba egy természetes kezelési lehetőséget jelenthet az enyhe kognitív zavarban szenvedők számára.

Mivel a javulás a gombaterápia befejezését követő 4 héttel megszűnt, ezért a kutatók szerint folyamatos Süngomba fogyasztás lehet szükséges a pozitív eredmények megtartásához.

A Süngomba teljesen biztonságosan fogyasztható, toxikus hatást vérvizsgálatokkal sem találtak és mellékhatásokról sem számoltak be a vizsgálatban résztvevők.

Összefoglalva

Elmondhatjuk, hogy a Süngomba az egyik ritka élelmiszerünk, amely képes növelni az idegi növekedési faktor mennyiségét, amely lassíthatja a különböző idegrendszeri betegségek kialakulását, valamint képes pozitív hatással lenni a figyelem, az érzékelés, az emlékezet és a gondolkodás különböző zavarai esetében is.

A gyógygombák segítő hatásaik mellett rengeteg vitamin, ásványi anyag, nyomelem és aminosav természetes forrásaként is szolgálnak, melyek szintén hozzájárulhatnak egészségünk hosszú távú megőrzéséhez. Fontos viszont, hogy BIO körülmények között termesztett gyógygombát fogyasszunk, ugyanis megbízható, standardizált minőségű, szennyező anyagoktól mentes gyógygomba csak BIO termesztéssel biztosítható!

Figyelem! A cikk kizárólag tájékoztatási célt szolgál, egy angol nyelven megjelent kutatás eredményeit foglalja össze. A benne lévő információk nem alkalmasak betegségek kezelésére.