Autoimmun betegségek és a gyógygombák

Az autoimmun betegségek azokban az esetekben alakulnak ki, amikor az ember saját immunrendszere nem tud különbséget tenni a saját és nem saját között, és a szervezet megtámadja saját egészséges sejtjeit. Jelenleg több mint 80 típusú autoimmun betegség ismert, melyek leggyakrabban gyulladás, fáradtság, izomfájdalom, és az általános fájdalom formájában jelentkeznek. Érdemes tudnunk, hogy az autoimmun betegségek jelenleg még orvosilag nem kezelhetők, de a tünetek szépen csökkenthetők. Az eddigi kutatások már kiderítették, hogy autoimmun betegségek esetében a T1 helper sejtek mennyisége csökken, míg a T2 helper sejtek mennyisége növekszik, azaz túlműködik az immunrendszer. Ismertek olyan anyagok is, melyek képesek az immunrendszer működését a megfelelő irányba terelni. Ezeket az anyagokat nevezzük biológiai válasz módosító anyagoknak nevezzük. Ilyen például a D-vitamin, a probiotikumok, a melatonin, a növényi fitoszterolok és egyes gyógygombák.

A gyógygombák kiemelt figyelmet érdemelnek, ui. adaptogén tulajdonsággal rendelkeznek, azaz mindig a megfelelő irányba képesek az immunrendszer működését befolyásolni.
Mit is jelent ez a gyakorlatban?

Ha az immunrendszer alul működik mint pl. daganatos betegségek esetében, akkor serkentik a működését.  Ha viszont túlműködik, mint pl. az autoimmun betegségek esetében is, akkor pedig csökkentik a működését. Érdemes tudnunk, hogy az autoimmun betegségek jelenleg még orvosilag teljesen nem gyógyíthatók, de az eddigi tapasztalatok alapján a tünetek szépen csökkenthetők. Mennyire igazolt a gyógygombák pozitív hatása autoimmun betegségek esetében? Még nagyon kevés klinikai vizsgálati eredmény áll rendelkezésünkre, mely egyértelműen bizonyítaná a gyógygombák autoimmun betegségek esetében való eredményes használatát. Két kutatási eredményt találtunk, egyik a sclerosis multiplex, másik pedig a myeloma multiplex esetén történő gyógygomba hatásról szól.

SCLEROSIS MULTIPLEX

A SCLEROSIS MULTIPLEX egy olyan autoimmun betegség, melyben az immunrendszer megtámadja az idegrostokat védő, az ingerület továbbítást felgyorsító “szigetelést”, az úgynevezett myelin hüvelyt. A betegség aktív fázisában egy-egy területen romlik az ingerületvezetés, ami fel-fellángoló, változékony tüneteket, mint például látászavarokat, a végtagok ügyetlenségét, zsibbadást és vizelési zavarokat okoz. A betegség lefolyása ebben a stádiumban különösen kiszámíthatatlan: a tünetek jelentkezését sokszor hosszú, akár évekig tartó tünetmentes időszak követi. A betegség későbbi fázisában már maguk az idegrostok is károsodnak, és a beteg állapota folyamatosan rosszabbodik. A leggyakrabban 20 és 40 év közöttiekben kialakuló sclerózis multiplexet jelenleg nem lehet gyógyítani, az elérhető terápiákkal csak lassítani lehet a betegség előrehaladását.

A Süngomba test kivonata javulást idézhet elő ezen betegeknél, miáltal fokozza az idegrostok myelin hüvelyének regenerációját. Mindez az NGF (idegi növekedési faktor) megnövekedett szintjével magyarázható, amely hozzájárult az idegvégződések és a myelin hüvely védelméhez, valamint az immunstimuláló hatása révén a gyulladás és az idegrendszer károsító folyamatok megfékezéséhez. (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3176599/)

MYELOMA MULTIPLEX

A MYELOMA MULTIPLEX a plazmasejtek daganatos megbetegedése, melyre az jellemző, hogy ezek a sejtek nagy mértékben felszaporodnak a csontvelőben és gátolják a normális vérképzést. A myeloma multiplex során a plazmasejtek a vérképzés gátlása mellett belülről roncsolják a csontokat, valamint nagy mennyiségben termelnek olyan kóros immunglobulint, vagy annak egy alkotórészét, melyek védekező funkcióra képtelenek. A szervezet ezen zavarok miatt nem reagál kellőképpen a kórokozókra, így a beteg fertőzésekre való hajlama fokozódik, azaz az immunrendszer működése zavart szenved.

A myeloma multiplex egy viszonylag gyakori betegség, a vérképzőszervi daganatos megbetegedések mintegy 10 százalékát teszi ki. Általában 55-65 éves kor körül kezdődik, férfiaknál gyakoribb.

A betegség oka nem ismert, vannak bizonyos rizikófaktorok, melyek elősegíthetik kialakulását, mint pl.

  • autoimmun betegségek: amikor az immunrendszer a szervezet saját alkotóelemeit „idegen testnek” érzékeli és elpusztításukra törekszik.
  • vírusok (pl. HIV , mely az AIDS-t okozza; herpesvírus),
  • egyes festékek, oldószerek gyakori használata pl. munkahelyen.

A randomizált, placebo-kontrollált tanulmányban 48 myeloma multiplexes beteg immunparamétereinek változását vizsgálták BioBran (MGN-3) terápia mellett. A BioBran a shiitake gomba enzimkivonatával kezelt rizskopra kivonat. Az eredmények azt mutatták, hogy egyértelműen nőtt a NK (natural killer =természetes ölősejt) aktivitás a BioBran (MGN-3) kezelésben részesülő betegek körében a placebo csoporthoz képest.

A jelen tanulmány azt sugallja, hogy BioBran terápiás lehetőséget jelenthet a myeloma multiplexben szenvedő betegek számára a természetes immunitás növelésén keresztül.

Ezek a terápiás lehetőségek a tünetek enyhítését eredményezhetik, de a betegséget nem gyógyítják meg.

A gyakorlati tapasztalatok alapján az Agaricus blazei Murill gombát, a Ganoderma gombát, a Shiitake, a Maitake és a Cordyceps gombát is is pozitív eredménnyel használják az autoimmun betegségek kiegészítő terápiájában, bár erről komolyabb humán vizsgálati eredményt nem találtunk a nemzetközi irodalomban.

Figyelem! Fontos tudni, hogy a nemzetközi szaklapokban publikált cikkek nem a honlaunkon kapható termékekkel készültek, így ezen információk csak és kizárólag tájékoztatási célt szolgálnak, nem vonatkoztathatók termékeinkre.

Bio süngomba őrlemény 30g