Ősi orvosság modern betegségekre

A Ganoderma több ezer évig a misztériumok ködébe burkolózott. A világ számos szegletében különös életerőt adó gyógynövényként tekintettek rá, hisz az emberek csupán azt tudták, hogy e gomba fogyasztóira hosszú, csodás élet vár!

A modern orvostudomány csupán az 1970-es évek végétől kezdte el tüzetesebben vizsgálni az emberi és állati szervezetre kifejtett fantasztikus hatását. Meglepő tudományos eredmények születtek a megelőzés és a gyógyítás terén egyaránt. A régi gyógyászati hagyományokat a modern kutatások tudományosan is alátámasztották. Nézzük meg sorban, hogy ez a csodálatosan szép külsővel megáldott gyógygomba milyen tudományosan is bizonyított hatásokkal tud segíteni az embereknek!

Ganoderma és a daganatok

A daganatos betegségek civilizációs népbetegségeknek is tekinthetők, hisz tömeges előfordulásuk csak a múlt századtól tapasztalható. A daganatok közülük nagyon sok megfelelő táplálkozással, az ideális testsúly megőrzésével és a rendszeres testmozgással megelőzhető lehet.

Az eddigi kutatási eredmények alapján a ganoderma daganat ellenes hatása több szinten is érvényesülhet, így a daganatos betegségek kialakulása, kezelése és utókezelése esetében is jótékony hatású.

A 2014-ig rendelkezésre álló tudományos vizsgálatok és gyakorlati tapasztalatok alapján a daganatos betegségben szenvedők kiegészítő terápiás készítményeként az alábbi területeken érdemel megfontolást a ganoderma használata:

  • Az immunrendszer támogatása révén a szervezetünk rákellenes védekezését erősítheti, így segíthet megvédeni bennünket a rákos sejtek elszaporodásától.
  • Kemoterápiás és radioterápiás kezelések mellett is használható, mert a klinikai vizsgálatok alapján a betegek fáradtságérzetét, étvágytalanságát enyhítette, illetve csökkentette a fertőzések kialakulásának veszélyét is.
  • Javíthatja a daganatos betegek életminőségét, enyhítheti fáradékonyságát, alvászavarát, ezzel is hozzájárul a hosszabb és boldogabb élethez (1).

Az elmúlt évek alatt számtalan betegtapasztalat is összegyűlt a ganodermával kapcsolatban, ez számunkra még sokszor a tudományos vizsgálati eredményeknél is fontosabb!

Ganoderma és a szív-és érrendszer

A ganodermát a tradicionális keleti gyógyászatban évszázadokon keresztül szívtámogató gyógyszerként használták. Ezen tapasztalati adatokat kínai és japán kutatók is alátámasztották, hisz kutatásaik során megállapították, hogy a ganoderma rendszeres használata valóban javítja a keringést és fokozza a szívizom oxigén felvételét. A jelenkorban zajló kutatásokkal is sikerült igazolni a ganoderma szívvédő (cardioprotectiv) hatását

A ganoderma trombocita aggregációt (azaz vérrögösödést) gátló hatását McKenna és munkatársai 2002-ben már igazolták. Ezen hatása kifejezetten előnyös lehet azoknál a betegeknél, akiknél a thrombózisra (vérrögképződésre) való hajlam fokozott.

2012-ben egy tudományos vizsgálat során azt is bebizonyították, hogy a ganoderma myceliumában lévő anyagok ACE (angiotensin konvertáló enzim) gátló hatással is rendelkeznek és ezáltal tudják csökkenteni a vérnyomást. Az ACE gátlók az egyik legismertebb és leghasználtabb vérnyomáscsökkentő gyógyszercsoport, melyek ezen enzim gátlásán keresztül fejtik ki hatásukat.

Az eddigi tapasztalatok alapján a ganodermát fogyasztók vérzsír értékei (koleszterin) is csökkennek. Emellett a vércukor szintre is pozitív hatást gyakorol. Több állatkísérletes eredmény is napvilágot látott, de ezeket a tényeket csak 2012-ben tudták humán klinikai vizsgálati eredményekkel is alátámasztani.

Ganoderma és a fertőzések

Az eddigi nemzetközi kutatási eredmények alapján a ganoderma erőteljes baktériumölő tulajdonsággal rendelkezik, hisz a benne lévő béta-glükán bizonyítottan antimikróbás hatású.

Az antibiotikumok kiterjedt használata óta egyre több antibiotikumokra rezisztens kórokozó jelent meg, melyek ellen egyre nehezebben tudjuk felvenni a harcot, s egyre többen halnak meg világszerte ezen multirezisztens kórokozók okozta fertőzésekben.

A ganoderma antimikróbás hatását éppen ezért egyre többen vizsgálták az utóbbi időben, mert a kutatók keresik a természetben található lehetőségeket a fertőzések kezelésére.

Az eddigi kutatások alapján a ganoderma erőteljes baktérium ellenes hatásúnak bizonyult jó néhány kórokozóval szemben, így például az Enterococcus faecalis (E.faecalis), Béta-hemolizáló Streptococcus (B-steptococcus), Bacteroides fragilis (B. fragilis) nevű baktériumokkal, a Candida albicans (C.albicans) gombával, valamint az Enterovirus71 elnevezésű vírussal szemben is.

  • E. faecalis kórokozó húgyúti infekciókat,
  • B. Streptococcus torokgyulladást,
  • B. fragilis főleg bélrendszeri gyulladásokat, tályogokat, műtét utáni sebfertőzéseket,
  • C. albicans főleg meggyengült immunrendszerű betegeknél különböző helyeken jelentkező gombafertőzéseket,
  • Enterovirus 71 pedig a gyermekkorban gyakori, nagyon kellemetlen hólyagos kiütésekkel járó „Kéz-láb-száj” betegséget okozza (5).

A ganodermának a „Kéz-láb-száj” betegség ellen való hatékonysága kiemelt figyelmet érdemelhet, hisz csak tüneti terápiát tudtak eddig alkalmazni az orvosok erre a problémára, mivel speciális vírusölő hatással rendelkező készítmény nem állt a rendelkezésükre. Az ezzel kapcsolatos kutatási eredmények még nagyon frissek (2014), de a ganoderma potenciális antivirális kezelési lehetőséget jelenthet ezen fertőzés ellen. De szükség lesz további vizsgálatokra a pontos hatóanyag mennyiség meghatározására adott fertőzések kezelése esetében.

Ganoderma és az idegrendszer

A ganoderma jó hatással van az ideggyengeségben (neurasthenia) szenvedő betegek tüneteire is – ez derült ki egy viszonylag nagy betegszámú klinikai vizsgálatból, melyet a Journal of Medicinal Food nevű szaklapban publikáltak.

Melyek az ideggyengeség fő jellemzői?

  • fáradékonyság,
  • ingerlékenység,
  • koncentrációs képesség csökkenése,
  • testi tünetek (például fájdalmak, szédülés, emésztési panaszok, fejfájás),
  • alvászavarok is, és szinte állandó panasz, hogy fáradtan ébrednek az ideggyengeségben szenvedő betegek.
  • gyakori a szorongás,
  • enyhébb és mélyebb depresszió is előfordul.

Ez a több, mint száz beteg bevonásával történt, placebo kontrollált klinikai vizsgálat megerősítette, hogy a neurastenia tünetei ganoderma fogyasztására enyhülnek, így egy mellékhatásoktól szinte mentes, természetes kezelési lehetőséget jelenthet a ganoderma ezen betegek számára (6).

Összefoglalásként elmondhatjuk, hogy a ganoderma használata nem helyettesíti az egészségtudatos, kiegyensúlyozott táplálkozást, vagy az orvos által elrendelt terápiát, de fogyasztása hatékonyabbá teheti a betegségek rizikójának csökkentését, valamint a már kialakult betegségek esetében javíthatja a betegek életminőségét.

Figyelem! A cikkben szereplő információk kizárólag tájékoztatási célt szolgálnak, nem alkalmasak betegségek kezelésére, csupán tájékoztatási célt szolgál a világban zajló, ganoderma gombával kapcsolatos tudományos vizsgálatokról.

Ez az összefoglaló a PubMed-ben fellelhető tudományos cikkekben közzétett információk alapján készült:

Szerző: Dr. Dóda Ildikó Háziorvos-fitoterapeuta