Kövess minket Facebookon is!
  • Főoldal
  • Rólunk
    • Cégadatok, tárhelyadatok (impresszum)
    • Adatkezelési tájékoztató
    • ÁSZF
    • Garancia, jótállás, szavatosság
    • Hivatalos tájékoztatás a webáruházunkban forgalmazott termékekről
    • Partnereink
    • Linkcsere partnerek
  • Gyógygomba Hírek
  • Kapcsolat
  • Webshop
  • Belépés vagy regisztráció
Elérhetőség +36 (70) 32-22-746
Termékeink
  • AHCC
  • AKCIÓK
    • Csomagban olcsóbban
    • Karácsonyi ajánlatok
  • BioBran
  • Dr Ganolife termékek
    • Bio csokik
    • Bio kávék és teák
    • Bio szaloncukor
    • Bio kozmetikumok
  • Fogarasi gombák
  • BIOGOMBA termékek
  • Gyógygombák szerinti termékek
    • Chaga gomba
    • Cordyceps
    • Ganoderma
    • Gyapjas tintagomba
    • Gyógygomba keverékek
    • Maitake
    • Mandulagomba
    • Shiitake
    • Süngomba
  • NaJa Forest BIO termékek
    • NaJa Forest funkcionális élelmiszerek
    • NaJa Forest BIO kivonatok
    • Naja Forest csokik
    • NaJa Forest gyógygombás kozmetikumok
  • Liofilizált gombák
  • Egyéb termékek

Kosaram -

0 Ft
0
Jelenleg 0 termék van a kosaradban.
Összesen 0 Ft
Kosaram
Tovább
  • Vissza
  • Gyógygomba hírek
  • Miért is jók az élelmiszerekben lévő bioaktív anyagok?

Korábbi cikkek

  • GANODERMA, a legsokoldalúbb gyógygombánk
  • Gyapjas tintagomba igazolt hatásai 2020-ban
  • Shiitake, a természet immunbombája
  • Aloha Medicinals termékek helyettesíthetősége
  • Miért érdemes csak BIO körülmények között termesztett gyógygombát fogyasztani?
  • GANODERMA és a DAGANATOK 2020

TOP TERMÉKEK

Bio Ganoderma őrlemény 20g

Bio Ganoderma őrlemény 20g

4.990 Ft
Bio süngomba őrlemény 30g

Bio süngomba őrlemény 30g

3.990 Ft
BioBran® 1000 mg porkészítmény (30x)

BioBran® 1000 mg porkészítmény (30x)

35.500 Ft
Bio Ganoderma őrlemény 10g

Bio Ganoderma őrlemény 10g

2.990 Ft

Miért is jók az élelmiszerekben lévő bioaktív anyagok?

Szerző: admin 2015.04.24.
1 Comment
bioaktív anyagok , liofilizálás

Sokszor halljuk, hogy fogyasszunk elegendő zöldséget, gyümölcsöt főleg nyersen, mert a sütés-főzés hatására veszít az értékes anyagaiból. Éppen ezért egyáltalán nem mindegy, hogy mennyi értékes bioaktív anyag marad benne élelmiszereinkben a különböző tartósítási eljárások során.

 

De vajon tudjuk-e, hogy melyik a legkíméletesebb feldolgozási eljárás? És mit is nevezünk bioaktív anyagoknak?

A növények a talajból felvett vízből, ásványi sókból és a levegő szén-dioxidjából napfény hatására szerves vegyületeket (pl. cukrokat, aminosavakat, fehérjéket) szintetizálnak. De a fő anyagcsere utak mellett másodlagosan, kis mennyiségben, különböző illat- és aromaanyagok, illetve a növényi kártevők elleni védelemre szolgáló vegyületek is keletkeznek.

A növények a talajból felvett vízből, ásványi sókból és a levegő szén-dioxidjából napfény hatására szerves vegyületeket (pl. cukrokat, aminosavakat, fehérjéket) szintetizálnak. De a fő anyagcsere utak mellett másodlagosan, kis mennyiségben, különböző illat- és aromaanyagok, illetve a növényi kártevők elleni védelemre szolgáló vegyületek is keletkeznek.

 

A bioaktív anyagok elnevezés alatt ezek a másodlagos anyagcseretermékek értendők, melyek bekerülve az emberi szervezetbe, sokféle hatással lehetnek egészségünkre:
  • fajtájuktól függően gátolhatják a kórokozók elszaporodását,
  • semlegesíthetik a szabad gyököket,
  • serkenthetik az anyagcserét,
  • esetleg csökkenthetik a koleszterinszintet.

A bioaktív anyagok jellemzően kis mennyiségben vannak jelen az élelmiszereinkben, ilyenek lehetnek a vitaminok, antioxidáns anyagok, ásványi anyagok, egyes fehérjék, telítetlen zsírok és élelmi rostok.

Számos epidemiológiai vizsgálatban mutatták ki a növényi alapú étrend szív- és érrendszeri betegségekben és a rákos megbetegedések megelőzésben kifejtett védő hatását. Ezt a hatást a bennük található bioaktív vegyületeknek tulajdonítják, amelyek igen eltérő kémiai szerkezetűek lehetnek. Legismertebbek a fenolos vegyületek és alkategóriájuk, a flavonoidok, amelyek jelen vannak szinte minden növényben és már alaposan tanulmányozták a gabonafélék, hüvelyesek, dió, olívaolaj, zöldség, gyümölcs, tea és vörösbor esetében. Sok fenolos vegyület antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik, és egyes tanulmányok igazolták kedvező hatását a trombózisok megelőzésében és a tumorok kialakulásának gátlásában. Hidroxitorozol az olívabogyóban, olívaolajban, rezveratrol a dióban és vörösborban, likopin a paradicsomban, kéntartalmú vegyületek a fokhagymában és hagymában, izotiocianátok a keresztes virágú zöldségekben, és monoterpének a citrusfélékben.

Számos bioaktív vegyület jótékony egészségügyi hatását további tudományos kutatásokkal kell bizonyítani, mielőtt táplálkozási ajánlásokat tehetnénk.  Ennek ellenére a biológiailag aktív anyagokban gazdag élelmiszereket a legtöbb étrend bátran ajánlja. Ilyenek a különféle gyümölcsök, zöldségek, gombák, teljes kiőrlésű gabonák, hüvelyesek, olajok, és a diófélék.

Érdemes tudnunk, hogy melyek a növényi eredetű bioaktív anyagok főbb csoportjai?
Poliszacharidok (pl. cellulóz, béta-glükán, petin), karotinoidok, klorofillok, glükozinolátok, fitinsav, fitoösztrogének, fitoszterinek, polifenolok, szaponinok, szulfidok, terpének,fehérjék, telítetlen zsírok.

Az élelmiszerek sütése, főzése, szárítása, és általában véve feldolgozása során köztudott, hogy veszíthetnek ezekből az értékes komponensekből. Példaként csökken a vitamintartalmuk. Vajon minden vitamin mennyisége csökken? És milyen bioaktív anyagok azok, amelyek stabilan megmaradnak a viszontagságok mellett? Ezekre a kérdésekre összefoglaló táblázatunkban próbálunk választ adni, melyet a cikkünk végén találnak (1. táblázat).

Vannak tehát a hőstabil és a könnyebben bomló, bioaktív anyagaink. Az összefoglaló táblázatban nagy általánosságok láthatók, persze minden egyes vegyületnek megvannak a saját tűréshatárai (pH, hőmérséklet stb.) amilyen körülmények között stabilnak tekinthető, és egy vegyületcsoporton belül is nagyobb különbségek lehetnek. Növényeink és gombáink értékes anyagainak megőrzése céljából alkalmaznunk kell ezeket az ismereteket, és a megfelelő tartósítási módszert kell kiválasztani hozzájuk.

 

Élelmiszereink és étrend kiegészítőink tartósítására az alábbi feldolgozási folyamatokat és hőmérsékleteket alkalmazhatjuk:
  • Párolás: 75-95°C, 1-10 perc
  • Főzés: 100°C fölött, 10-90 perc
  • Sütés: 150-250 °C, 30-150 perc
  • Napon szárítás: 15-25 °C, 8-12 nap
  • Meleg levegővel szárítás: 30-80°C, 8-12 óra
  • Fagyasztva szárítás (liofilizálás): (-)20-40°C, 8-20 óra.

A legkíméletesebb tartósítási eljárás a leírtak alapján a LIOFILIZÁLÁS (fagyasztva szárítás). A liofilizált gyógygombák beltartalmi értéke ezért kiemelkedő!

Az alacsony hőmérsékleten történő szárítás során vákuum segítségével kíméletesen vonjuk el a vizet a gyümölcsökből, zöldségekből, gombából. Így a hőérzékeny anyagok is a lehető legkisebb mértékben bomlanak, sérülnek. Nem hiába alkalmazza a gyógyszeripar és a biotechnológia enzimek tartósításához, de egy-egy hatóanyag vizsgálat során is, az előkészítő műveletek között a fagyasztva szárítás kulcsfontosságú művelet a minta tényleges hatóanyagának megmérése céljából.

Összefoglalva

A fentieket összefoglalva érdemes az étrend kiegészítőket a feldolgozásuk módja szerint is összehasonlítani az ár és a mennyiségek figyelembevétele mellett. A növényi részek feldolgozása során megmaradó, címkén feltüntetett hatóanyagok mennyiségi összehasonlítása is segítségünkre lehet ebben. Érdemes tudni, hogy Magyarországon liofilizáló üzemmel a Champex Kft rendelkezik, ahol bérgyártásra is van lehetőség.

Írta: Kalinák Csilla
Élelmiszermérnök
Champex Kft.

Felhasznált irodalom:

  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12566142
  • https://article.sciencepublishinggroup.com/pdf/10.11648.j.ijnfs.20140303.16.pdf
  • https://www.mttt.hu/portal/downloads/tanulm/3_Varga_Pankotai_zolds_bioaktiv.pdf
  • https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0963996911001554
  • A felhasznált fotók a Champex KFT saját képei.

 

0
0
Megosztás

Related News

29 aug

Tüdőrákos betegeknél is jótékony lehet a lentinán!

0 Comment
lentinan , shiitake , tüdőrák
Read More
01 ápr

TOP 5 gyógygomba hazánkban!

0 Comment
gyógygombák
Read More

TOP 10 Reishi termék Amerikában!

0 Comment
ganoderma lucidum , USA
Read More

Comments (1)

Zöldségek és gyümölcsök tartósítása | Toppon
2018.07.01.
Válasz

[…] Link:http://gombakiraly.hu/miert-jok-az-elelmiszerekben-levo-bioaktiv-anyagok/ […]

HOZZÁSZÓLÁS ÍRÁSA

Kattintás ide a válaszadás megszakításához.

Hírlevélre feliratkozás

E-mail cím:*
Hírlevélre feliratkozás:* Igen, hozzájárulok, hogy a Gombakiraly.hu e-mailben hírlevelet küldjön részemre (kattintson az üres négyzetbe, amennyiben hozzájárul).
Adatkezelési tájékoztató:* A Gombakiraly.hu adatkezelési tájékoztatóját megismertem és elfogadom (kattintson az üres négyzetbe, amennyiben elfogadja).

6725 Szeged, Petőfi sgt. 79.

+36 (70) 32-22-746

egeszseg@gombakiraly.hu

Termékátvétel:
hétköznapokon 11-15 óra között, a parkolás ingyenes.

WEBÁRUHÁZ INFORMÁCIÓK

Orvosi tanácsadás

Kuponok

Sütik kezelése

Zöld hétfő akció

IKON kártya elfogadóhely

INFORMÁCIÓK

Hozzájáruló nyilatkozat hírlevél küldéshez

Regisztrációs hozzájáruló nyilatkozat

Szállítás

Bannereink

Gombakirály vásárlói tapasztalatok

FIZETÉSI LEHETŐSÉGEK

Copyright © Gombakirály Webáruház 2021 – Minden jog fenntartva.

Close
Belépés vagy regisztráció
Elfelejtette a jelszót?

Regisztráció

Egyszerűen és gyorsan!

  • Biztonságos fizetés
  • Gyors, kényelmes rendelés
  • Csomagok könnyű nyomonkövetése
Regisztráció
x
X

Keresés

  • Menü
  • Kategóriák
  • Főoldal
  • Rólunk
    • Cégadatok, tárhelyadatok (impresszum)
    • Adatkezelési tájékoztató
    • ÁSZF
    • Garancia, jótállás, szavatosság
    • Hivatalos tájékoztatás a webáruházunkban forgalmazott termékekről
    • Partnereink
    • Linkcsere partnerek
  • Gyógygomba Hírek
  • Kapcsolat
  • Webshop
  • AHCC
  • AKCIÓK
    • Csomagban olcsóbban
    • Karácsonyi ajánlatok
  • BioBran
  • Dr Ganolife termékek
    • Bio csokik
    • Bio kávék és teák
    • Bio szaloncukor
    • Bio kozmetikumok
  • Fogarasi gombák
  • BIOGOMBA termékek
  • Gyógygombák szerinti termékek
    • Chaga gomba
    • Cordyceps
    • Ganoderma
    • Gyapjas tintagomba
    • Gyógygomba keverékek
    • Maitake
    • Mandulagomba
    • Shiitake
    • Süngomba
  • NaJa Forest BIO termékek
    • NaJa Forest funkcionális élelmiszerek
    • NaJa Forest BIO kivonatok
    • Naja Forest csokik
    • NaJa Forest gyógygombás kozmetikumok
  • Liofilizált gombák
  • Egyéb termékek