Mi köze lehet a Gyapjas tintagombának a metabolikus szindrómához?

Metabolikus szindróma egy modern civilizációs betegségnek tekinthető, melynek egyre gyakoribb előfordulása szoros összefüggést mutat a modern kor rossz táplálkozási szokásaival. Eredménye pedig a szív- és érrendszeri betegségek gyakoribb előfordulása.

 

Mi is pontosan a metabolikus szindróma?

1988-ban egy kaliforniai kutató, Reaven írta le ezt a tünetegyüttest először, mely lényegében a szénhidrát- és zsíranyagcsere komplex zavarának tekinthető és hátterében a sejtek inzulinérzékenységének csökkenése áll. Az azóta eltelt évek alatt a metabolikus szindróma fogalmát pontosították, s jelenleg az alábbi tünetek együttes jelenléte esetén beszélhetünk róla:

  • emelkedett vércukorszint (cukorbetegséghez, azaz diabetes mellitushoz vezet)
  • vérzsírértékek megváltozása kóros irányba (triglicerid szint növekszik, a HDL- védő- koleszterinszint csökkent)
  • emelkedett vérnyomás (130/85 Hgmm-nél magasabb)
  • törzs körüli, vagy más néven hasi típusú elhízás.

Ezen négy tünet együttes előfordulását “halálos négyes“-nek is nevezik, hisz ennek a négy tünetnek az együttes előfordulása a szív- és érrendszeri halálozás kockázatát igen erőteljesen megemeli. A húgysavszint emelkedése és a véralvadási rendszer zavara tovább növelheti ezen betegségek kockázatát.

Metabolikus szindróma szenvedők fáradtnak érzik magukat, a máj és a zsírsejtjeik próbálják átalakítani a felesleges cukrot zsírrá, ezáltal csökkentve a vérben lévő cukor mennyiségét, de növelve a beteg súlyfeleslegét.

A nagy mennyiségben vérben keringő trigliceridek az artériás érfalakon érelmeszesedést okoznak, s ez pedig szív-érrendszeri betegségekhez vezethet.

Mit tudunk tenni a metabolikus szindróma esetén?

A legfontosabb az étkezési szokások megváltoztatása és a legmegfelelőbb diéta kiválasztása. A tudományos kutatási eredmények figyelembevételével a dietetikusok metabolikus szindróma esetén leginkább a GI-diétát, azaz az élelmiszerek glikémiás index alapján történő válogatását javasolják a betegeknek.

  • Magas GI-értékű ételek fogyasztása megemeli a vércukor és az inzulin szintjét, emeli a vérnyomást, magas koleszterin- és triglicerid értékekhez vezet, valamint előnytelenül befolyásolja a szívbetegségek egyéb rizikófaktorait.
  • Alacsony GI-értékű ételek fogyasztása esetén kevesebb glükóz jut a véráramba, kevesebb inzulint kell termelnie a hasnyálmirigynek. Minél kevesebb inzulint kell elválasztania, annál kevesebb zsírt fog elraktározni a szervezetünk.

Ha alacsony glikémiás indexű ételekből állítjuk össze az étrendünket pl. zöldségek, gyümölcsök, fruktózt, laktózt tartalmazó élelmiszerek, telítetlen zsírok, joghurtok (itt kifejezetten tudjuk ajánlani a házilag elkészíthető Pro-Pre joghurtot), akkor megerőltetés nélkül megindulhat a fogyás. Ezáltal kedvezőbbek lehetnek a fizikai aktivitás feltételei, az immunrendszer erősödhet, egy idő után csökkenhet a vér koleszterinszintje és a zsigeri zsírok mennyisége is szép lassan csökkenésnek indulhat.

Miért lehet előnyös a Gyapjas tintagomba fogyasztása metabolikus szindrómában szenvedő betegeknek?

A Gyapjas tintagomba vércukorszintre kifejtett hatása már elég régóta ismert, mely viszont csak akkor érzékelhető, ha rendszeresen fogyasztjuk a gombát. Erre a célra friss gomba, vagy szárított, porított tintagomba is alkalmas. A porított gombát levesbe, vagy jó minőségű joghurtba keverve is fogyaszthatjuk. A különböző szárítási eljárások közül a liofilizált eljárással, azaz fagyasztva szárításos eljárással készült gombaporok beltartalmi értékei kiemelkedők, ezért a legoptimálisabb hatás eléréséhez érdemes a liofilizált tintagombát választani.

Egy új állatkísérletes vizsgálat eredménye alapján a tintagomba képes csökkenteni a metabolikus szindrómához hasonló állapotban lévő állatok vércukor szintjét. A Gyapjas tintagomba por beadását követő 90 perc után a glükóz mennyisége a vérben 41%-al csökkent és még 6 óra elteltével is 20% -os csökkentést mutatott. Ezek az eredmények azt bizonyítják, hogy a Gyapjas tintagomba egy hipoglikémiás (azaz vércukorszint csökkentő) hatást okoz a sejtek inzulin érzékenységégének fokozása útján, amely lehetővé teszi a glükóz bejutását a sejtekbe. Ezek egyenlőre állatkísérletes eredmények, de nagyon biztatóak.

 

Összefoglalva

Elmondhatjuk, hogy metabolikus szindróma esetében a legfontosabb a testsúly csökkentése a legideálisabb diéta kiválasztásával, valamint a vércukorszint csökkentése. E kettő együttesen alkalmazva a vérzsír értékeket és a vérnyomást is képes a megfelelő irányba elmozdítani.

 

Figyelem! A cikkben szereplő információk kizárólag tájékoztatási célt szolgálnak, nem alkalmasak betegségek kezelésére. A Gyapjas tintagomba, éppúgy, mint a joghurt is, csupán élelmiszer, így gyógyító hatással nem rendelkezik. Esetleges fogyasztása nem helyettesíti az orvosi terápiát, maximum kiegészítheti azt.