Miért használják a sportolók a Cordyceps-et?

A Cordyceps, azaz a kínai hernyógomba akkor került a nyugati kutatók figyelmének középpontjába, mikor kínai sportolók az 1993-ban, Németországban megrendezett Szabadtéri Atlétikai Világbajnokságon kilenc világcsúcsot döntöttek meg. Ennek eredményeképpen teljesítménynövelő hatása legendássá vált, és az elit atléták között a legkeresettebb táplálékkiegészítők közé került. Mára mind több és több aktív életmódot folytató ember fedezi fel magának az energiaszint, az általános életerő és az állóképesség javítása terén.

A Cordyceps sinensis (kínai hernyógomba) a tömlősgombák családjába tartozó és mintegy 400 tagot számláló Cordyceps nemzetségnek az emberi egészség szempontjából kiemelt jelentőségű tagja, mely Kína és Tibet 3000 m tengerszint feletti régióinak hideg, havas és mocsaras területein tenyészik. Rovarpatogén gomba (Elpusztult rovarok testéből nő ki. Sci-fi filmekbe illő látvány…). Ismerete és használata Kínában 3000 évre tekint vissza. Ritka előfordulása miatt kizárólag a császári udvarban fogyasztották a krónikus fáradtság csökkentésére, a különböző szervek általános erősítőszereként. A hagyományos kínai orvoslásban általában más tonizáló növényekkel együtt alkalmazzák.

Miért használják a sportolók a Cordyceps-et?

A nagyobb energiaszint, vitalitás és állóképesség elérése érdekében. Mióta egy edző bevallotta, hogy a kínai atlétikai válogatott rekordokat döntögető futóit ezzel etette, a sportolók igen nagy becsben tartják. A kutatások pedig alátámasztották hatásosságát, továbbá a szív-és érrendszerre valamint az immunrendszerre kifejtett járulékos hatásaira is fényt derítettek.

Javítja az energiaszintet és állóképességet:
  • A sejt mitokondriumokban (a sejtek “energiatermelő gyára”) növeli az energiatermelést.
  • Növeli a tüdő oxigénfelvevő kapacitását.
  • Növeli a glükóztermelő enzimek mennyiségét a májban, ami ezáltal az izmok számára nagyobb mennyiségű elérhető glükózt biztosít.
Hogyan működik a Cordyceps?

A Cordyceps a teljesítmény növelését az ATP szintjének növelésén keresztül éri el, ami egy, a sejt mitokondriumában található energiamolekula. A vércukorszintet is csökkenti, mivel tartósítja a glikogént a májban, és megnöveli az oxigénfelvételt. Végül, a májban található glükóztermelő enzimek mennyiségét is növeli, ami több hozzáférhető glükózt biztosít az izmok számára. Az aktív hatóanyagok a cordycepin (deoxyadenosine) és a cordycepic sav (mannitol).

A Cordyceps az oxigénfelvétel hatékonyságának növelésén és az alacsony oxigénszint ill. magas savszint által okozott károsodások elhárításán keresztül is kifejti hatását.

Azok az állatok, melyek Cordyceps-et kaptak, 50%-al hatékonyabban használták fel az oxigént, jól tolerálták az alacsonyabb oxigénszintet és az acidózist (az edzés közben sav képződik a testben, ami fáradtsághoz és fájdalmakhoz vezethet), valamint háromszor tovább éltek, mint azok, akik nem kaptak Cordyceps-et. Idősebb pácienseken végzett kutatások során a Cordyceps növelte a hidegtűrő képességet, növelte a légzésfunkciót, javította a memóriát és a koncentrációs képességet, valamint a libidót is. Mindezek a hatások a javuló szív-és érrendszeri, valamint légzési funkciókkal függenek össze. Az ATP fent említett szerepén keresztül az energiaszintet is növelte.

 

Növekvő vitalitás

Számos kutatás kimutatta, hogy a Cordyceps növeli a vitalitást a vörösvértestek enzimaktivitásának növelésén és a tüdő egészségének és kapacitásának növelésén keresztül. Ráadásul a jelek szerint megnöveli testünk tűrőképességét a stresszel szemben és segíti testünk legerősebb antioxidánsának, a SOD-nak (szuperoxid dizmutáz enzim) a működését.

 

Javuló regeneráció és egészséges szív

Mivel erős antioxidánsokat tartalmaz, a Cordyceps javíthatja a szív-és érrendszer működését és elősegítheti az oxigén és a tápanyagok szállítását, valamint az izmok működése során keletkező felesleges anyagok eltávolítását. A szívverést is stabilizálja, minimalizálva ezzel az aritmiás hibákat. Ezenfelül javítja a vérkeringést és kiegyenlíti a vérnyomást is. És ez még nem minden! Csökkenti a rossz koleszterin (LDL) és növeli a jó koleszterin (HDL) szintjét – egy kutatás során közel 17%-os csökkenést dokumentáltak!

 

Erősebb immunrendszer

A Cordyceps ugyancsak erős immunrendszer erősítő hatással is bír, mivel növeli a vértestek termelődését a csontvelőben. Megnöveli az úgynevezett poliszacharidok szintjét, melyek különösen fontosak az immunrendszer javulása szempontjából. A CO-1 például erős tumorgátló anyag. A Cordyceps a makrofágok működését is javítja, melyek felfalják a káros mikrobákat és rákos sejteket.

Kínában a Cordyceps-et a vesék frissítőjeként tartották számon, melyekről azt gondolták, hogy a szexuális működést, az erőt, izzadást és a hidegtűrést befolyásolják. Ezért aztán a libidó növelésére, testhőmérséklet befolyásolására és hidegtűrés elősegítésére ajánlották. Kutatások azt mutatták, hogy javítja a vese működését és erősíti az immunrendszert a vesetranszplantáción átesett betegek esetében azzal, hogy a fertőzéseket gátoló T-sejtek szintjét visszaállítja. Ugyancsak hasznos lehet a máj egészségének szempontjából és a hepatitis elleni védekezésben is segíthet. A Cordyceps történelmi múltra tekint vissza és a tudomány támogatását is élvezi. A nyugati emberek közül előbb az élsportolók, majd az olyan, aktív életmódot élő emberek is – az élet minden területéről – felfedezték maguknak, akik nem csupán a teljesítményt, hanem a vitalitásukat és energiaszintjüket is növelni akarták.

 

A Cordyceps sinensis gomba tudományosan is igazolt tulajdonságai:
  1. Elősegíti az immunrendszer működését és a szervezet ellenálló képességét. (Forrás: Dr. Zhu at the Journal of Alternative and Complementary Medicine 1998)
  2. Akár 40%-kal növelheti a sejt szintű oxigén felvételt. (Forrás: Lou Y, Liao X, Lu Y. Cardiovascular pharmacological studies of ethanol extracts of Cordyceps mycelia and Cordyceps fermentation solution. Chinese Traditional and Herbal Drugs 1986;17(5):17-21,209-213)
  3. Egy tanulmány szerint képes lehet a krónikus vesebetegségben szenvedő betegek állapotát jelentősen javítani már egy hónap Cordyceps sinensis készítmény fogyasztása után is. (Forrás: Jiang JC, Gao YF. J Administration Traditional Chinese Med 1995;5(suppl):23-24)
  4. Képes lehet a sejt szintű energiát (ATP/IP hányados) drámaian növelni (akár 55%-kal).Forrás: Reported XU C.F et al in ZHU J-S, Halpern GM, Jones K. The Scientific rediscovery of a precious ancient Chinese herbal regimen: Cordyceps sinensis: Part I. J Alt Comp Med 1998;4(3):289-303
  5. Képes lehet a rákos betegekben a tumor nagyságát csökkenteni. Kínai és Japán kutatók vizsgálták a Cordyceps sinensis rákos daganatokra gyakorolt jótékony hatásait. Egy kutatás során az 50 tüdőrákos beteg 46%-ában volt tapasztalható a tumor méretének csökkenése. Japán kutatók szerint a Cordyceps sinensis növeli az immunrendszer működését és ezáltal a szervezet ellenálló képességét a rákos sejtekkel szemben. Állításukat egérkísérletekkel bizonyították.
  6. Javíthatja a szív működését. Több tanulmány is arra az eredményre jutott, hogy a cordyceps sinensis csökkenti a szívritmus zavarokat. (Forrás: Reference 2, Chapter “Effects on the Cardiovascular System”, 436 – 441. oldal)
  7. Segíthet a koleszterinszint normalizálásában. 4 tanulmány azt mutatta, hogy a Cordyceps sinensis képes az összkoleszterin szintet 10-21%-kal, a trigliceridet 9-26%-kal csökkenteni, ugyanakkor a jó koleszterint (HDL-koleszterin) 27-30%-kal növelni. (Forrás: Reference 1, Chapter “Effects on blood lipid metabolism and arteriosclerosis”, pages 299 – 301)
  8. Javíthatja a légzésfunkciót. Számos tanulmány igazolja, hogy a Cordyceps sinensis képes csökkenteni több, a légzéssel összefüggő betegséget, mint pl. a krónikus bronhitisz, vagy az asztma. (Forrás: Reference 2, Effects on the Respiratory System, 429-432. oldal)
  9. Csökkenti a fáradtságot, növeli a fizikai teljesítőképességet, az ATP szintézist.
  10. Védi szervezetünket a káros szabadgyökökkel szemben.