A liofilizálás (fagyasztva szárítás) a ma létező legkorszerűbb és legkíméletesebb szárítási eljárás. A liofilizálás lehetővé teszi, hogy a gombából, gyümölcsből, zöldségből a víz a lehető legkisebb károsodást okozva távozzon. A liofilizálást a Champex Kft. saját termesztett gombájának szárításához használja, de vállal bérszárítást is.
Rövid fényképes technológiai bemutató
1. Mosás, szeletelés
A mosás és szeletelés után a liofilizáló tálcákba töltjük a gombákat és lefagyasztjuk.
2. Liofilizálás
A szárítás úgy történik, hogy a jéggé fagyasztott vizet a gombából vákuumban, enyhe melegítéssel elpárologtatjuk, szublimáltatjuk. A berendezésben erős vákuum uralkodik. Ennek hatására a gombában lévő jég egyből légneműként távozik, és a jégkondenzátorra rakódik. A berendezés előkészítése után állványra helyezzük a már előzőleg betöltött tálcákat, amit így a liofilizáló tartályba tolunk be. Az ajtó hermetikus zárása után kiszárítjuk a gombákat.
3. Csomagolás
Az alacsony nedvességtartalom következtében a gomba hosszabb időn keresztül, romlás nélkül eltartható, légmentes csomagolásban. A szárított gombát porítjuk, kapszulázzuk és tégelybe töltjük. A minőség ellenőrzéséhez mintákat küldünk laboratóriumokba.
4. Kész termék
Gombaporaink 100 %-ban csak gombaőrleményt tartalmaznak, adalékanyagot nem!
Kíméletes fagyasztva szárítási eljárásunknak (liofilizálás) köszönhetően az értékes tápanyagok és biológiailag aktív komponensek lebomlás nélkül a gombaporban maradnak.”
A Champex Kft. orvosbiológiai gombái – A teljes vertikum egy kézben.
A gombaporaink minőségének garanciája, hogy a gomba alapanyagát saját bio minősítésű földjeinken termesztjük, majd a gombatermesztés, feldolgozás és szárítás (liofilizálás) is itt valósul meg a váli Mária Anna pusztán található gazdaságunkban. A gombákon túl a liofilizált gyümölcsök is egyre népszerűbbek. Köszönhető ez a csokoládégyártásnak is.
Ökológiai gombatermesztésünket a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. ellenőrzi.
Forrás: Ezt az összeállítást a Champex Kft. küldte be számunkra.