Miért éri meg Gyapjas tintagombát fogyasztani?

Gyapjas tintagomba (másik ismert nevén Petrencegomba, latin neve Coprinus comatus) az utóbbi években egyre felkapottabbá vált az egészséges táplálkozás követőinek körében, talán nem is véletlenül. De nézzük sorban, hogy miért is éri meg a XXI. század emberének ezt a gombát rendszeresen fogyasztani!

Milyen hasznos anyagokat tartalmaz a gyapjas tintagomba? 
  • Ásványi anyagok és nyomelemek közül: kálium, kalcium, nátrium, magnézium, vas, cink, mangán, réz található benne.
  • Vitaminok közül: C-vitamin, B1-vitamin, B2-vitamin, és niacid található benne nagyobb mennyiségben.
  • Aminosavak közül az összes, köztük a 9 esszenciális is megtalálható benne, melyeket az emberi szervezet nem képes előállítani.
  • Magas a rosttartalom jellemzi (13-49%).

A gyapjas tintagombában ásványi anyagok, nyomelemek, vitaminok és aminosavak tárháza található.

Milyen népi hatásai ismertek a gyapjas tintagombának?
  • A távol-keleti népi gyógyászatban a gyapjas tintagombát az emésztés és az aranyér gyógyítására régóta alkalmazzák.
  • Kínai kutatások szerint állatkísérletekben bizonyos rosszindulatú daganatok 90-100 %-os gátlását tapasztalták.
  • Igen jelentős a vércukorszint-csökkentő hatása, a tapasztalatok szerint a vércukorszint-csökkentő hatása eléri az orvosi gyakorlatban használt szerek hatásfokát és a hatás tartósságát, bár ezt eddig még csak egereken végzett kísérletben bizonyították.
Gyapjas tintagomba és a cukorbetegség

A cukorbetegek szám az elmúlt években drasztikus növekedésnek indult. 2000-2010 között világviszonylatban megduplázódott a betegek száma! Ezért nagyon fontos, hogy tudatos táplálkozással csökkentsük ennek a nem túl kellemes betegségnek az előfordulását. Egy vizsgálat igazolta, hogy a gyapjas tintagomba por beadását követő 90 perc után a glükóz mennyisége a vérben 41%-al csökkent és még 6 óra elteltével is 20% -os csökkentést mutatott. Ezek az eredmények azt bizonyítják, hogy a gyapjas tintagomba egy hipoglikémiás (azaz vércukorszint csökkentő) hatást okoz a sejtek inzulin érzékenységégének fokozása útján, amely lehetővé teszi a glükóz bejutását a sejtekbe. sajnos humán vonatkozású adat még nagyon kevés áll a rendelkezésünkre, de reméljük hamarosan ilyen jellegű kutatások eredményeiről is beszámolhatunk. Addig is jó tudni, hogy a cukorbetegeknek érdemes rendszeresen gyapjas tintagombát fogyasztaniuk, hisz a bennük lévő tápanyagok, vitaminok jó hatással lesznek egész szervezetükre, mellesleg még a cukorszintjük is csökkenhet. Ennek rendszeres ellenőrzését viszont javasoljuk e gomba rendszeres fogyasztása mellett.

A cukorbetegek diétájának szerves része lehet a Gyapjas tintagomba rendszeres fogyasztása!

A cukorbetegek diétájának szerves része lehet a Gyapjas tintagomba rendszeres fogyasztása!

Gyapjas tintagomba és a metabolikus szindróma

A metabolikus szindróma a XX. század népbetegsége, mely leginkább rossz táplálkozási szokásainkkal hozható összefüggésbe, eredménye pedig a szív- és érrendszeri betegségek gyakoribb előfordulása. Ezek a betegek elhízottak, vérnyomásuk, vérzsír értékük, valamint vércukor szintjük egyaránt magas. Ez a négy faktor “HALÁLOS NÉGYES”, hiszen ezen értékek megemelkedése nagy valószínűséggel nem hosszabbítani, hanem rövidíteni fogja az életüket.

Számos egyéb betegség is következménye lehet a metabolikus szindrómának, mint pl. az elbutulás (demencia), a daganatos betegségek, illetve igen gyakran jár a máj elzsírosodásával is. Egy vizsgálat alapján úgy tűnik, a gyapjas tintagomba képes lehet a metabolikus szindróma alapját is képező vércukorszintet mérsékelni metabolikus tüneteket mutató kisállatokon. Az eddigi eredmények nagyon biztatóak, remélhetőleg további vizsgálatokkal sikerül majd teljesebb képet kapnunk ennek a gombának a metabolikus szindróma kezelésében való felhasználási lehetőségeiről is.

Hogyan érdemes a gyapjas tintagombát fogyasztani?

A gombánál jobb növényi fehérjeforrást nehéz lenne találni. Ugyanakkor energiaszegény, magas rosttartalma segíti a bélműködést, fogyókúrához is kiválóan alkalmas, hamar telítettséget okoz. A népi gyógyító hatásai csak úgy érvényesülhet, ha rendszeresen fogyasztjuk ezt a gombát.

  • Erre a célra napi 100-200 g friss gomba fogyasztása szükséges. A friss gombát gyorsan megpárolva napi adagokra osztva gyors fagyaszthatjuk is, vagy előfőzés után konzerválhatjuk is.
  • Ezt a gyógygombát szárított, porított őrlemény formájában is fogyaszthatjuk napi 1-2 g mennyiségben. A porított gombát levesbe, joghurtba keverve is fogyaszthatjuk.

BIO körülmények között termesztett gombát érdemes választani, mert így a szennyezettsége is minimális lesz a gombának. Mi a gombapor bio joghurtba való belekeverését és fogyasztását javasoljuk, főleg az előbb említett két betegcsoportnak, hisz a joghurt rendszeres fogyasztása a zsírbontás fokozása miatt is javasolt ezeknek a betegeknek. Másrészt legfrissebb kutatási eredmények pedig egyértelműen bizonyították, hogy a rendszeres joghurt fogyasztás is csökkentheti a cukorbetegség kialakulásának a rizikóját. De nagyon fontos, hogy ne az adalékokkal és színezékekkel teli joghurtot válasszák, hanem az ezen anyagoktól mentes, házi joghurtokat (pl. Pro-Pre joghurt).

FIGYELMEZTETÉS! A gyapjas tintagomba élelmiszer, gyógyító hatással nem rendelkezik. Gombára és gomba spórára allergiásoknak a fogyasztása nem javasolt. Ez a cikk kizárólag tájékoztatási célt szolgál, a benne lévő információk nem alkalmasak betegségek kezelésére.

További érdekességek a gyapjas tintagombáról: https://gombakiraly.hu/2014/01/22/gyapjas-tintagomba-az-ev-gombaja/

Gyapjas tintagomba rendelés: https://gombakiraly.hu