Mi köze van a süngombának a fekélyhez?

A Helicobacter pylori az egyik legelterjedtebb emberi gyomor-bélrendszeri kórokozó, az emberek 50-60 százalékában jelen van. A Helicobacter pylori okozta fertőzés számos kórképpel, mint például a krónikus aktív gyomorhurut, fekélybetegség, óriásredős gyomorhurut, alacsony malignitású gyomor-bélrendszeri nyiroktumor, gyomorrák is megalapozottan összefüggésbe hozható, de a fertőzés önállóan egyik kórképet sem váltja ki törvényszerűen. A gyomorfekélyeknek kb. 70%-ban, míg a nyombélfekélyeknek akár 95%-ban is kimutatható ez a kórokozó. A hazánkban a rendelkezésre álló adatok alapján felnőtt lakosságnak körülbelül 65%-a fertőzött ezzel a kórokozóval, és a fertőzöttek kb. 15%-ánál fekélybetegség alakul ki. A baktérium felfedezését 2005-ben orvosi-élettani Nobel-díjjal jutalmazták!

A Helicobacter pylori fertőzés tünetei

A Helicobacter fertőzés az esetek nagy részében tünetmentes, de a fokozott savtermelés, és a sav nyombélbe ürülése gyulladást, végül fekélyesedést hozhat létre. Ezen tüneteken túl érdemes tudnunk, hogy a baktérium jelenléte a szervezetünkben a gyomorrákok kialakulásának kockázatát 3-5-szörösre is növelheti a Helicobacterel nem fertőzött állapothoz képest.

A leggyakoribb gyomor- és bélrendszeri tünetek, amelyek kialakulása mögött ezen baktérium okozta fertőzés is állhat:

  • gyomortáji fájdalom: sokszor összefüggésben áll az étkezésekkel, a legtöbbször utánuk 2-3 órával jelentkezik
  • éhségfájdalom: ez elsősorban a nyombélfekélyre jellemző, üres gyomorral járó fájdalmat jelent, mely aztán evésre átmenetileg meg is szűnik
  • gyomorégés
  • savas felböfögés.

Kezelési lehetőségek

A diagnózis felállítása egyszerű laboratóriumi vizsgálattal történik (urea-kilégzési teszt). Amennyiben a teszt pozitívnak bizonyul, kombinált gyógyszeres terápiával lehet orvosilag kikezelni a fertőzésből a beteget. A kezelés a fekélyre, a kiújulás megakadályozására, valamint a fekélyes szövődmények megakadályozására, illetve gyógyítására irányul. A kombinált gyógyszeres terápiában két féle antibiotikum és egy savcsökkentő is szerepet kap. Sajnos a terápia mellékhatásaként a bélflóra károsodhat, emiatt érdemes pre- és probiotikumokat is tartalmazó élelmiszereket, mint például Pro-Pre joghurtot fogyasztani a terápia alatt és azt követően is.

Kiegészítő terápiás lehetőségek

A hagyományos orvosi terápiák mellett érdemes tudnunk a természetes kiegészítő terápiás lehetőségekről is. Közülük talán orvosilag is leginkább igazolt hatékonyságú a Süngomba Helicobacter pylori ellenes hatása. A Süngomba a gyomor-és bélrendszert védő funkciója mellett az idegrendszerünk védelmezőjének is tekinthető. A koleszterin szintre kifejtett jótékony hatása is ismert.

Több kutatás is alátámasztja, hogy a Süngomba adott koncentrációkban képes gátolni a H. pylorit (1, 2, 3). A gyomor krónikus gyulladásos betegségeinek a kiegészítő kezelésére is előszeretettel használják, hisz ilyen jellegű vizsgálati eredmények is rendelkezésünkre állnak (4).

A Süngombát élelmiszerként javasolhatjuk fogyasztani a fekélyes betegeknek.

Figyelem! A cikk kizárólag tájékoztatási célt szolgál. A benne lévő információk nem alkalmasak betegségek kezelésére.