TOP 5 gyógygomba hazánkban!

Melyik a TOP 5 gyógygomba hazánkban? Shiitake, a pecsétviasz-, a fafül, a mandula és a tibeti hernyógomba a legkedveltebbek és a legismertebbek Magyarországon – derül ki egy hazai vizsgálatból. A magyarok leginkább immunerősítő, fájdalomcsillapító, nyugtató, köhögő és váladékoldó, rákellenes vagy méregtelenítő hatásuk miatt használják ezeket a gyógygombákat.

A Hagyományos Kínai Orvoslásban (Traditional Chinese Medicine – TCM) több mint háromezer éve használják a gombákat gyógyítási, illetve prevenciós céllal.  A nyugati orvoslás 16. században fedezte fel igazán a gombák pozitív hatásait. Napjainkban főként antibiotikumok előállítására használják a gombákban található természetes hatóanyagokat. A magyarokról köztudott, hogy élen járnak a gyógyszer fogyasztásban. Az utóbbi évtizedben hazánkban is megnőtt az érdeklődés a természetes készítmények iránt, így a gyógygombákra is több figyelem irányul, mint korábban.

Egy magyar kutatás..

Egy magyar vizsgálat szerint a magyarok a kínai gyógygombák közül a shiitake, a pecsétviasz-, a fafül, a mandula és a tibeti hernyógombát ismerik és használják leginkább. Habár a gombákról általánosságban is elmondható, hogy gazdagok aminosavakban, ásványi anyagokban, vitaminokban, fehérjében, szénhidrátban. Elősegítik a szív normális működését, csökkentik a lipidszintet a vérben és immunerősítő hatásuk van.

A Magyarországon is kedvelt, TOP5 kínai gyógyászatban használt gyógygomba
  • A tibeti hernyógombát (Cordyceps sinensis) köhögéscsillapító és váladékoldó hatása miatt kedvelik a magyarok. Ez a gombafajta a klinikai tanulmányok szerint jótékonyan hat a tüdő működésére és az immunrendszerre is.
  • A fafülgombát (Auricularia auricula-judae), vagy másik ismert hazai nevén Júdásfülegombát inkább jelentős kalcium, foszfor és vastartalma miatt fogyasztják.
  • A mandulagomba (Agaricus blazei murill) pedig az anyagcsere-folyamatok támogatása, a vérnyomás kiegyensúlyozása révén vált ismertté.
  • A shiitake gomba (Lentinula edodes) és a pecsétviaszgomba (Ganoderma lucidum) főként a daganatos betegek körében ismert. A shiitake gombát elsősorban a kemoterápiás kezelések mellékhatásainak csökkentése kapcsán keresik, ugyanis rendszeres fogyasztása serkenti az immunrendszer működését. Értékes poliszacharidokban és rostanyagban gazdag, nagy mennyiségben tartalmaz a szervezet számára nélkülözhetetlen aminosavakat és antioxidánsokat, valamint több mint 50 különböző enzimet. Ugyanakkor koleszterinszint-csökkentő hatásáról is közismert, hiszen egyik legfontosabb összetevője az 1,3-béta glükán és 1,6-béta glükán.
  • A pecsétviaszgomba (Ganoderma lucidum) pedig az utóbbi években került a figyelem középpontjába. Készítményeit Kínában és Japánban gyógyszerként forgalmazzák, Kínában pedig az egészségbiztosítási rendszer gyógyszerspektrumának fontos eleme. Kiterjedten és kúraszerűen alkalmazzák az általánosan leromlott egészségi állapot, az immunrendszer működésének javítására, de kiemelt jelentősége van a gyomor, a vastagbél-, a máj és a hasnyálmirigyrák kiegészítő kezelésében.

 

Csak BIO minősített gyógygombát érdemes fogyasztani, megfelelően ellenőrzött gazdaságból származót, hisz a gombák jellegzetessége, hogy mindent magukba szívnak a környezetükből, amit csak találnak. Nem szabad szemelől téveszteni azt sem, hogy a gombák alapjában véve élelmiszerek, és a fogyasztásuk sosem helyettesíti az orvosi terápiát, csak kiegészítheti azt.

BIO minősített gyógygombák rendelése: https://gombakiraly.hu/