Shiitake, az életelixír!

A shiitake gombát legalább 2000 éve értékes étkezési gombának tartják, de régóta ismert számos egészségvédő hatása is. Kínai nevének jelentése téli vagy jó illatú gomba, mert valóban kellemes, kissé hagymára, fokhagymára emlékeztető illata van. A Ming dinasztia idején a híres orvos, Wu Shui ÉLETELIXÍRNEK nevezte el a shiitake gombát. Kínában és Japánban mintegy másfél millió tonna shiitakét termelnek évente. Európában csak az 1970-es évek óta tartják számon gyógygombaként. Európában elsőként a természetgyógyászok kezdtek a shiitakével foglalkozni. Ma már a csiperke után a második leginkább fogyasztott étkezési és a harmadik legnagyobb mennyiségben termesztett gomba.

A Távol-Keletről származó shiitake vagy shii-take (Lentinula vagy Lentinellus edodes, régebbi mikológiai nevén Lentinus edodes) jelentése egy kemény fafajtán (shii-n vagy shiia-n) növő gomba (take).

 

Mitől olyan értékes ez a gomba?

A többi étkezési kalapos gombához hasonlóan nagy nedvességtartalmú, kalóriában szegény, értékes fehérjékben, aminosavakban és szénhidrátokban gazdag faj. 100 gramm friss gomba mindösszesen 42 kalóriát tartalmaz.

  • Ásványi anyagok közül káliumot, kalciumot, foszfort, valamint nyomelemeket, cinket, vasat tartalmaz.
  • Vitaminok közül B-vitaminokban (főleg B1 és B2) és a D2-vitamin elő vitaminjában, az ergoszterintben gazdag.
  • Aminosavak közül az összes aminosav megtalálható benne, a lizin és leucin tartalma pedig kiemelkedően magas.

 

Miért éri meg shiitake gombát fogyasztani?

Ezen gyógygomba fogyasztása a távol-keleti országokban a mi kamillateánkhoz hasonlóan számtalan panasz esetén javasolt, amolyan MINDENT GYÓGYÍTÓ ÉTEK  ma is.

  • Hagyományosan a japán “gyógyító ételek alapanyagaként” használják a szervezet regenerációjához, általános gyengeség, meghűlés, megfázás, tüdőgyulladás, TBC, tífusz, kanyaró, gyomorfájás, gyomorrontás, gyomorfekély, székrekedés, elhízás, hepatitisz, májzsugor, érelmeszesedés, fejfájás, migrén, szédülés, cukorbetegség, reumás fájdalmak, rövidlátás, allergia, aranyér, neuralgia, köszvény, vérnyomásproblémák gyógyítására.
  • A gomba tönkjéből és micéliumából tumorellenes hatású poliszacharidokat sikerült kimutatni, ezek bizonyos tumorok (szarkómák, egyes vastag és végbéldaganatok) esetében gyógyhatásúnak bizonyultak, valószínűleg szabadgyök-megkötő képességük révén.
  • A gomba kivonatából két fontos hatóanyag is azonosításra került: az egyik a lentinan, a másik a KS-2 poliszacharid, amelyeknek immunerősítő hatás tulajdonítható.
  • A shiitake gyógygomba micéliumaiban lévő, kettősszálú ribonukleinsavnak köszönhetően influenza ellen is jótékony hatású, aminek köszönhetően az influenza oltás természetes eredetű alternatívájának tartják. Tudományos kísérletekben igazolták, hogy a shiitake hatásosan védheti a szervezetet az influenza-A vírus ellen. Ez annak köszönhető, hogy a szervezetben interferon képződik, amely gátolja a vírusok szaporodását.
  • Szexuális zavarok kezelésében is használják a népi hagyomány alapján, hisz Japánban régóta afrodiziákum hírében áll.
  • A shiitake gombában kimutatott eritradenin vegyület vérünk zsírszintjének szabályozásában elősegíti az LDL-koleszterin HDL-koleszterinné alakulását az állatkísérletek alapján.

 

Mennyit érdemes fogyasztani a shiitake gombából?
  • A bio shiitake őrleményből napi 2x 1 mokkáskanálnyit önmagában vagy kevés folyadékban elkeverve. Fokhagymás íze miatt inkább salátákba, levesekbe, vízbe, hagymateába ajánlott elkeverni.
  • A shiitake gyógygomba frissen és nyersen vagy szárítva, porítva, őrölve fűszerként is ízletes. Illata és íze egyaránt a fokhagymát idézi. Aromája szárítva talán még erősebbé és jellegzetesebbé válik. A japán sushik kedvelt fűszere. Leginkább a wokban készült ételek ízletes alkotórésze. Párolt zöldségek ízesítésére, különböző salátákhoz, főleg paradicsommal és mozarella sajttal nagyon finom, de friss hagymával és paprikával is fogyasztható.
  • A szárított bio shiitake gombaporból gyógyteát is készíthetünk. A bio shiitake őrleményt keverjük el 2 dl akár meleg, vagy akár hideg, de lehetőleg klórmentes vízben, majd igyuk meg. Éhgyomorra fogyasszuk.

 

Lehetnek-e mellékhatásai a gombának?

A shiitake poliszaharidja, a lentinan nagyon ritkán allergiás bőrreakciót válthat ki. A korbácsütésre emlékeztető piros csíkok főként a végtagokon jelennek meg. Ezt az  allergiás bőrreakciót a főtt shiitake gomba is kiválthatja. Ha ilyet tapasztal bőrén, azonnal hagyja abba a shiitake gomba fogyasztását és forduljon kezelőorvosához!

 

Miért nehéz a shiitake gomba standardizált előállítása?

A shiitake gyógygomba készítmények gyártásának, alkalmazásának és engedélyeztetésének nehézségét az jelenti, hogy a termelés körülményeitől függően változhat összetétele, ezért nehéz a kivonatok standardizálása, a hatás garantálása. Ennél fogva nem könnyű megmondani, mennyi gombát kellene fogyasztani ahhoz, hogy valóban hatékonyan óvjuk vele egészségünket.
A BIOKONTROLL által ellenőrzött bio termesztés és folyamatos felügyelet biztosítja, hogy a Bio shiitake őrlemény mindig tartalmazza a hatóanyagokat a megfelelő mennyiségben.

A Fülöpjakabon Gyöngyösi Sándor biogazda által termelt, Biokontroll által ellenőrzött Bio shiitake őrlemény BIO minősítéssel rendelkező élelmiszer!

 

FIGYELEM! A tudományosan meglapozott tények a gomba jótékony hatásai mellett szólnak, azonban ne felejtsük el, hogy egyszerű élelmiszer. Fogyasztása nem helyettesíti a helyes életmódot, a vegyes táplálkozást és az orvos által javasolt terápiát, hanem maximum annak kiegészítésére szolgál.