A süngomba és a daganatok

A SÜNGOMBÁT (Hericium Erinaceus) több mint 2000 éve használják Kínában az emésztési problémák enyhítésére. A süngombáról az eddigi kutatások már bebizonyították, hogy az emésztésre kifejtett jótékony hatása mellett sok egyéb hasznos hatással is rendelkezik. Ilyen például a fekély ellenes hatás, gyulladáscsökkentő hatás, antimikrobás hatása, immuntámogató hatás. Az utóbbi két évben több tudományos cikk is napvilágot látott, melyekben a süngomba daganat ellenes hatásáról írnak.

Japán kutatók szerint a süngomba kettős mechanizmussal is hat:
  • egyrészt a süngomba termőtestében lévő poliszacharidok képesek modulálni az immunrendszert, ezáltal a szervezetet hatékonyabb válaszadásra késztetik,
  • másrészt a gomba tartalmaz olyan alacsony molekulasúlyú összetevőket (pl. phenolokat, zsírsavakat), melyeknek kemoterápiás hatása van, és közvetlenül a daganatos sejtekre hatnak.
Első tanulmány

Az egyik 2014-es  tanulmányban a süngomba daganat ellenes hatását vizsgálták, azon belül is a máj, a vastagbél és a gyomorrák sejtekre kifejtett hatására voltak kíváncsiak a kutatók. A kutatók megállapították, hogy a süngomba kivonat akár önmagában, akár kemoterápiás szerekkel kombinálva is használható lehet bélrendszeri daganatos betegségek esetén. Az eddigi állat-kísérletes eredmények alapján a süngomba hatékonyabb és kevésbé toxikus, mint az 5-FU (5-fluorouracil). Ez az egyik leggyakrabban alkalmazott kemoterápiás szer gyomor- és bélrendszeri daganatok kezelésénél. Azonban további vizsgálatok szükségesek, hogy megismerjük a süngomba aktív kémiai összetevőit és pontosan megértsük in vivo daganat ellenes hatását. Ezen túlmenően jövőbeli vizsgálatok szükségesek, hogy megerősítsék az előzetes eredményeket és bebizonyítsák, hogy humán körülmények között is működnek az állatkísérletes eredmények (1).

Második tanulmány

Egy másik tanulmányban a kutatók a vastagbélrák sejtek migrációját vizsgálták a tüdő irányába, azaz a tüdőáttétek képzésére kifejett hatását vizsgálták a süngombának egerekben. Az eredmények magukért beszélnek. A vastagbélrák sejtek migrációját 66%-al tudta csökkenteni egerekben a süngomba. Továbbá kb. 50 %-al képes volt csökkenteni a tüdő daganatok méretét is, így érdemes humán vizsgálatokban is kipróbálni (2).

Egy harmadik tanulmányban a süngomba leukémiás sejtekre kifejtett hatását vizsgálták. Az eredmények azt mutatták, hogy a humán leukémia esetében is érdemes további vizsgálatokat folytatni a süngombával, mert a leukémiás sejtekre is van hatása a fagyasztva szárított gombának. Úgy tűnik kifejezetten nagy jelentőséget tulajdonítanak a cikk szerzői annak, hogy milyen módon történik a süngomba tartósítása. A fagyasztva szárításos eljárással (liofilizálás) marad a legmagasabb a gyógygomba beltartalma és ez a daganatos betegek szempontjából kifejezetten előnyös tulajdonság (3). A liofilizálás előnyeiről már eddig is tudtunk, hogy valóban érdemes ilyen eljárással tartósított gombákat fogyasztanunk. Fontos az is, hogy BIO minőségű legyen a gomba, amit fogyasztunk!

Figyelem! A cikkben szereplő információk kizárólag tájékoztatási célt szolgálnak, így nem alkalmasak betegségek kezelésére. A süngomba élelmiszer, gyógyító hatással nem rendelkezik! Így élelmiszerként való fogyasztása nem helyettesíti az egészséges életmódot, a vegyes táplálkozást és az orvosi terápiát.

Szerző: Dr. Dóda Ildikó

Források: 

  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24631140 (1)
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23668749 (2)
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21779573 (3)