CANDIDA és a GANODERMA, avagy érdemes-e a candidásnak ganodermát fogyasztani?

A Candida albicans egy emberi kórokozó, mely szervezetünk különböző részeiben – mint például a bőr, szájüreg, a bélrendszer vagy a hüvely- megtelepedve különböző betegségeket hoz létre. A Candida az egészséges szervezetben ritkán okoz betegséget, ezzel szemben a legyengült immunrendszerű betegekben akár súlyos panaszokat, sőt akár halált is okozhat. Az immunrendszerünket a mai világra oly jellegzetes stresszes életmód, az adalékokkal teli, nem túl egészséges élelmiszerek, a nagyon gyakran alkalmazott antibiotikumok, valamint az egyes betegségek kezelésére használt gyógyszerek, mint pl. a kemoterápiás szerek egyaránt gyengíthetik.

Az egyes betegcsoportoknál kifejezetten magas a Candida jelenléte az eddig publikált adatok alapján:
 • újszülöttek szájüregében: 45%
 • egészséges gyermekekben: 45%-65%
 • egészséges felnőttekben: 30%-45%
 • kivehető fogsort viselőknél: 50%-65%
 • gondozott betegeknél: 65%-88%
 • akut leukémiás betegek kemoterápiás kezelése alatt: 90%
 • HIV fertőzött betegeknél: 95%.

A Candida attól függően, hogy a szervezet melyik részében szaporodik fel, különböző klinikai tüneteket okozhat

A Candida terápiájában elsődleges az orvosi terápia. Emellett nagyon fontos az immunrendszer megerősítése, pre- és probiotikumok alkalmazása, valamint a helytelen életmód megváltoztatása.

Pre- és probiotikumok bevitelének az egyik legegyszerűbb módja például olyan joghurt rendszeres fogyasztása, mely pre- és probiotikumot egyaránt tartalmaz, ráadásul adalékoktól és színezékektől is mentes legyen!

Az immunrendszer megerősítésének egyik kiváló lehetősége a Ganoderma (pecsétviaszgomba, reishi) gyógygomba rendszeres fogyasztása. A Ganoderma antimikrobás és vírus ellenes hatását már tudományosan is dokumentálták, viszont a gomba ellenes hatásairól eddig nem túl sok tudományos közlemény született.

Egy 2010-ben publikált vizsgálatban a Ganodermás fogkrém Candida ellenes hatását vizsgálták in vitro kísérletben. A Ganodermás fogkrém Candida albicans ellenes legkisebb gátló koncentrációja 2 mgm/ml-nek bizonyult az in vitro kísérlet folyamán. A vizsgálati eredmény alapján a Ganodermás fogkrémet az alábbi betegcsoportnak javasolják a cikk szerzői a Candidás fertőzések csökkentésére:

 • immunrendszer csökkent működése esetén (pl. kemoterápia, sugárterápia folyamán, gyakori fertőzések esetén),
 • kórházban, ill. sebészeti intenzív osztályokon fekvő betegeknek,
 • műfogsort viselőknek,
 • gondozásra szoruló betegeknek,
 • szájüregi gombafertőzésben szenvedőknek.

Az eddigi tudásunk alapján a Ganoderma megakadályozza a különböző pathogén gombák (pl. B. cincera, F. oxysporum) micéliumos megtelepedését. A Ganoderma gombaellenes hatásai még további tanulmányok során megerősítésre várnak.

Figyelem! Ez a cikk tájékoztatási célt szolgál. A benne lévő információk nem alkalmasak betegségek diagnosztizálására, nem helyettesítik az orvosi terápiát, valamint az egészséges életmódot.

Szerző: Dr. Dóda Ildikó orvos-természetgyógyász

Források: