Miért javasolhatjuk a ganoderma fogyasztását daganatos betegeknek?

A ganoderma gomba fogyasztása nagyon népszerű a daganatos betegek körében. Cikkünkben bemutatjuk, hogy miért is éri meg ezt a gombát rendszeresen fogyasztani ezeknek a betegeknek. A ganoderma daganatos megbetegedésekben történő eredményes alkalmazásáról elsőként Japán kutatók számoltak be.

 

Milyen vizsgálatok történtek eddig a ganoderma daganatos betegségek esetében történő eredményes használatának bizonyítására?
  1. Ikekawa és munkatársai már 1968-ban leírták, hogy vizsgálataik során azt tapasztalták, hogy a gomba gátolja az egérbe transzplantált szarkóma sejtek növekedését. Számos további vizsgálat, eltérő életkorú kísérleti állatokon, különböző állatfajokon, különböző tumorféleségek esetében alátámasztotta ezt a hatást. Ezek az eredmények igen ígéretesnek tűntek. Ez motiválta, hogy Japán mellett Kínában és Dél-Koreában is, in vitro és in vivo rendszerekben egyaránt, részletes feltáró farmakológiai kutatómunka indult meg (McKenna és munkatársai, 2002). A rendkívül összetett és bonyolult farmakológiai vizsgálatok azt tanúsítják, hogy a ganoderma készítmények fogyasztása elősegíti a természetes rákellenes anyagok, így az interferon és az interleukin I. és II. szintézisét.
  2. Emellett a gombában felhalmozódó beta-1,3-D-glukan és béta-1,6-D-glukan tumorképződést gátló hatását is igazolták. Fenti anyagok, valamint a gomba immunrendszer-erősítő hatása együttesen járul hozzá ahhoz, hogy az onkoterápiában történt eredményes alkalmazásáról számolnak be.A fentiek ellenére ma még viszonylag alacsony azon publikációk száma, amelyek a ganoderma készítmények eredményes klinikai alkalmazásáról számolnak be. Ez elsősorban arra vezethető vissza, hogy a rákos megbetegedésekkel kapcsolatos ismereteink még sok tekintetben hiányosak, másrészt a kezelések rendszerint egyfajta összetett terápiás rendszer részét képezik. A napvilágot látó publikációk azonban biztatóak.
  3. A párhuzamosan végzett gomba és kemoterápiás, valamint az önállóan alkalmazott kemoterápiás kezelés összehasonlítása alapján megállapították, hogy a gombakivonattal kezelt betegek esetében az immunreakció viszonylag gyorsan visszaállt a normális szintre. Egyébként a ganoderma gomba immunrendszerre gyakorolt kedvező hatását egészséges. Többek között idősödő személyek vizsgálata alapján külön is bizonyították (Liu, 1999).
  4. Az immunrendszer normalizálódásának köszönhetően a ganoderma alkalmazásának hatására a sugárkezelés és a kémiai szerek mellékhatása csökkent és a fehérvérsejt-szám változatlan maradt. Ezzel egyidejűleg a gombakezelés mellékhatást nem okozott. A betegek étvágya és életereje javult. A gombával kezelt betegek egyéb sérülései is a vártnál gyorsabban gyógyultak (Kupin, 1992).
  5. Kiegészítő kemoterápiás készítményként más vizsgálatokban is igazolták a ganoderma gombakedvező hatását. Eredményes volt például a leukémiában szenvedő betegek állapotának javítására (Teow, 1995).
  6. Újabb klinikai vizsgálatokban a gombából nyert poliszacharidok kedvező hatását állapították meg tüdőrákban szenvedő betegeken (Gao és munkatársai, 2003). Vizsgálataik szerint a ganoderma gombából nyert poliszacharidok hatására a betegséggel járó tünetek, így a láz, köhögési rohamok, gyengeségérzet, verejtékezés álmatlanság mintegy 43,8 – 84,4 %-os mértékben csökkent. Erősödött a betegek immunrendszere és megnőtt a sejtvédő mechanizmus aktivitása.
Összefoglalva

Egyes daganatos betegek, mint pl. vese-, gyomor- és tüdőrákban szenvedők esetében klinikai körülmények között is bizonyították a ganoderma alkalmazásának előnyeit.

 

FIGYELEM!

A ganoderma nem gyógyszer, hanem egy élelmiszer, mely gyógyító hatással nem rendelkezik. Ez a cikk tájékoztat a nemzetközi kutatási eredményekről. A benne lévő információk önmagukban nem alkalmasak betegségek kezelésére. A ganoderma gomba rendszeres fogyasztása nem helyettesíti az egészséges életmódot és a vegyes táplálkozást, maximum kiegészítheti azt!

Forrás: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22696372