Ganoderma, a sportolók új reménysége?

A sport, a kellő fizikai aktivitás számos testi vagy éppen mentális betegség, kórállapot megelőzésében fontos szerepet játszik, melyet ma már számos tudományos eredmény is alátámaszt [1-2]. Fontos tudni azonban, hogy a fizikai erőkifejtés során drámaian megnő a teljes test oxigénfelvétele, különösen a vázizmokban [3-6]. Emiatt fokozódik az oxidatív stressz, ami a szövetek, sejtek, illetve sejtalkotók (DNS, fehérjék, lipidek, sejtmembrán, receptorok, stb.) károsodásához vezethet, ezek pedig már testszintű elváltozások, betegségek kialakulását is okozhatják. Bizonyított, hogy az oxidatív stressznek alapvetően fontos szerepe van az izomsérülésekben, a fizikai teljesítőképesség csökkenésében [7-9].

Egyértelmű tehát, hogy az oxidatív stresszt célszerű csökkenteni sportolóknál, ennek pedig az egyik legjobb, legbiztonságosabb módja az antioxidánsokban gazdag gyümölcs, zöldség, gabona és gomba alapú táplálkozás, illetve a megfelelően ellenőrzött, jó minőségű, ilyen jellegű antioxidáns tartalmú táplálék-kiegészítők alkalmazása [10-23].

A Ganoderma lucidum összetevőinek antioxidáns [24-26] és a fokozott oxidatív stressz káros hatásait pozitívan befolyásoló tulajdonságaival kapcsolatban több tudományos eredmény ismert [27-28]. Legújabban Zhonghui és mtsai. [27] egereknél vizsgálták a Ganoderma lucidum poliszacharidjainak hatását az edzés okozta oxidatív stressz tekintetében. Az egerek úszásteljesítményét vizsgálták kísérletes úton, és mérték a szokásos oxidatív stressz paramétereket (pl. szuperoxid-dizmutáz /SOD/, glutation-peroxidáz /GPx/, kataláz /CAT/ enzimek, illetve a tiobarbiturát-aktív vegyületek közé tartozó malon-dialdehid /MDA/ aktivitás) a kontrollcsoportban és olyan egerek esetében, amelyeket Ganoderma lucidum poliszacharidokkal (GL-PS) etettek.

Adataik meggyőzően bizonyították, hogy a Ganoderma lucidum por vizes kivonatának összetevői – homo- és heteropoliszachardiok – csökkentik az úszás okozta oxidatív stressz hatásait, fokozzák az antioxidáns enzimek aktivitását a vázizmokban és gátolják a lipidperoxidációt. Az MDA szintjének csökkenése jó indikátornak bizonyult. Eredményeik összhangban vannak a tudomány további állításaival [4, 9, 12, 29], és alapot adnak a további hasonló vizsgálatokhoz.

Logikus volt a gondolat, hogy ismételjük meg a Zhonghui és mtsai. kísérleteit a Gyöngyösi Sándor (Fülöpjakab) által ellenőrzötten bio körülmények között termelt, nemzetközi mércével mérve is jó beltartalmi értékkel  rendelkező (lásd 1. táblázat), méltán elismert pecsétviaszgomba forróvizes extraktjával.

A fülöpjakabi ganoderma-por analitikai adatai (1. táblázat):
http://gombakiraly.hu/fulopjakabi-ganoderma-por-analitikai-adatai/

A Gyöngyösi-féle pecsétviaszgomba-por (5g por/100ml) vizes extraktjának

  • DPPH gyökbefogó aktivitása 88-92%-os,
  • ORAC értéke (mikromól-Trolox egyenértékben) 6750±250 μMTE/100g. Ezen adatok nagyon jónak mondhatók.

Kísérleti körülmények

Az egér úszáskísérleteket MRL/lpr egerekkel végeztük. Az egerek száma a kontrol és a vizsgálati csoportban egyaránt n=25 volt, a vizsgálat időtartama 30 nap. Mindkét csoport azonos táplálékot kapott.

Az alkalmazott Ganoderma lucidum forróvizes extrakt 5g por/100ml minta volt. A hideg extraktumhoz 30mg/100ml L-aszkorbinsavat és 10ppm nátrium-szelenát-nátrium-szelenit 1:1 arányú keverékét is hozzáadtunk. A vizsgálatokat Zhonghui [27] receptjei szerint végeztük, míg az oxidatív stresszel kapcsolatos paramétereket a nemzetközileg elfogadott módszerekkel határoztuk meg. A vizsgálati oldatokat az előírásos statisztikai módszerekkel elemeztük, a szignifikancia-szint p<0,05 volt.

Vizsgálati eredmények rövid ismertetése

A vizsgálati eredményekből a fontosabbakat a 2. táblázatban összegezzük:
http://gombakiraly.hu/vizsgalati-eredmenyek-ganoderma/

Az adataink igen jó összhangban vannak Zhonghui és mtsai. 2014-ben publikált eredményeivel, megállapításaival. Egyértelmű, hogy az egerek (úszás)teljesítménye fokozódott a gombakivonat fogyasztását követően.A Ganoderma lucidum vizes kivonata kapcsán több forrásból is megerősítést nyert, hogy a hideg extrakthoz adott L-aszkorbinsav pozitív hatású, fokozza az antioxidáns enzimek aktivitását. Feltehetően szinergizmus áll fenn a glükán poliszacharidok és az aszkorbinsav között. Ezt a mi adataink is megerősítik. A fizikai megterhelés hatására fellépő oxidatív stresszt a Ganoderma lucidum vizes extraktja – különösképpen L-aszkorbinsav jelenlétében – csökkenteni tudja, amit jól tükröz a vázizmok MDA szintjének szignifikáns csökkenése is. A szelénbevitel pozitív hatása már kisebb jelentőségű, de egyértelműen mérhető volt.

Összefoglalás

A kínai szerzőktől származó első tudományos vizsgálatokat megismételtük – részben kiegészítettük – magyarországi biotermelésből származó Ganoderma lucidum (pecsétviaszgomba) vizes kivonatával, egér kísérletekkel.

A kapott eredmények jó összhangban vannak a korábbi adatokkal és egyúttal bizonyítják, hogy a magyar termelésű pecsétviaszgomba poliszacharid összetevői – egerekben – képesek ellensúlyozni a fizikai aktivitás, sportolás során fellépő oxidatív stresszt, fokozzák a teljesítményt. L-aszkorbinsav és szelén hozzáadása a gombakivonathoz fokozta annak pozitív hatásait, feltehetően szinergizmus révén. Ennek a hatásnak további vizsgálata szükséges; patkánykísérletek jelenleg is vannak folyamatban.

A magyar, biotermelésű Ganoderma lucidum kivonatának fogyasztása előnyös lehet a sport/fizikai megterhelés által kiváltott oxidatív stressz hatásainak ellensúlyozására, a fizikai teljesítmény pozitív befolyásolására.

Szerző: Prof. Dr. Dinya Zoltán

Források:
  1. Warburton DE, Nicol CW, Bredin SS. Health benefits of physical activity: the evidence. CMAJ. 2006 Mar 14;174(6):801-9.
  2. Goto S, Radák Z, Nyakas C, Chung HY, Naito H, Takahashi R, Nakamoto H, Abea R. Regular exercise: an effective means to reduce oxidative stress in old rats. Ann N Y Acad Sci. 2004 Jun;1019:471-4.
  3. Ji LL. Antioxidants and oxidative stress in exercise. Proc Soc Exp Biol Med. 1999 Dec;222(3):283-92.
  4. Bejma J, Ji LL. Aging and acute exercise enhance free radical generation in rat skeletal muscle. J Appl Physiol (1985). 1999 Jul;87(1):465-70.
  5. Finaud J, Lac G, Filaire E. Oxidative stress : relationship with exercise and training. Sports Med. 2006;36(4):327-58.
  6. Powers SK, Jackson MJ. Exercise-induced oxidative stress: cellular mechanisms and impact on muscle force production. Physiol Rev. 2008 Oct;88(4):1243-76.
  7. Kim S, Park SH, Lee HN, Park T. Prunus mume extract ameliorates exercise-induced fatigue in trained rats. J Med Food. 2008 Sep;11(3):460-8.
  8. W Ping, J Hong-mei. Blueberries extract supplementation improves physical performance and decreases oxidative stress in mice. African Journal of Biotechnology Vol. 10(60), pp. 12999-13003, 5 October, 2011
  9. Shan X, Zhou J, Ma T, Chai Q. Lycium barbarum polysaccharides reduce exercise-induced oxidative stress. Int J Mol Sci. 2011 Feb 9;12(2):1081-8.
  10. Jówko E, Sacharuk J, Balasińska B, Ostaszewski P, Charmas M, Charmas R. Green tea extract supplementation gives protection against exercise-induced oxidative damage in healthy men. Nutr Res. 2011 Nov;31(11):813-21. doi: 10.1016/j.nutres.2011.09.020.
  11. Lee SP, Mar GY, Ng LT. Effects of tocotrienol-rich fraction on exercise endurance capacity and oxidative stress in forced swimming rats. Eur J Appl Physiol. 2009 Nov;107(5):587-95. doi: 10.1007/s00421-009-1159-6. Epub 2009 Aug 25.
  12. Yu F, Lu S, Yu F, Feng S, McGuire PM, Li R, Wang R. Protective effects of polysaccharide from Euphorbia kansui (Euphorbiaceae) on the swimming exercise-induced oxidative stress in mice. Can J Physiol Pharmacol. 2006 Oct;84(10):1071-9.
  13. Michel B. Araújo, Leandro Pereira de Moura, Carla Ribeiro, Rodrigo Dalia, Fabrício A. Voltarelli, Maria Alice de Mello. Oxidative Stress In The Liver Of Exercised Rats Supplemented With Creatine. Med Sci Sport Exercise 01/2010; 42.
  14. Melvin H Williams. Dietary Supplements and Sports Performance: Introduction and Vitamins. J Int Soc Sports Nutr. 2004; 1(2): 1–6.
  15. Melvin H Williams. Dietary Supplements and Sports Performance: Amino Acids. J Int Soc Sports Nutr. 2005, 2:63-67.
  16. Melvin H Williams. Dietary Supplements and Sports Performance: Minerals. J Int Soc Sports Nutr. 2005, 2:43-49.
  17. Melvin H Williams. Dietary Supplements and Sports Performance: Metabolites, Constituents, and Extracts. J Int Soc Sports Nutr. 2006, 3:1-5.
  18. TW Buford, RB Kreider, JR Stout, M Greenwood, B Campbell, M Spano, T Ziegenfuss, H Lopez, J Landis, J Antonio. International Society of Sports Nutrition position stand: creatine supplementation and exercise. Journal of the International Society of Sports Nutrition 2007, 4:6
  19. RJ Bloomer, TM Farney, JF Trepanowski, CG McCarthy, RE Canale, BK Schilling. Comparison of pre-workout nitric oxide stimulating dietary supplements on skeletal muscle oxygen saturation, blood nitrate/nitrite, lipid peroxidation, and upper body exercise performance in resistance trained men. Journal of the International Society of Sports Nutrition 2010, 7:16
  20. A Heikkinen, A Alaranta, I Helenius, T Vasankari. Use of dietary supplements in Olympic athletes is decreasing: a follow-up study between 2002 and 2009. Journal of the International Society of Sports Nutrition 2011, 8:1
  21. K Currell, W Derave, I Everaert, L McNaughton, G Slater, L M Burke, S J Stear, L M Castell. A–Z of nutritional supplements: dietary supplements, sports nutrition foods and ergogenic aids for health and performance–Part 20. Br J Sports Med 2011;45:6 530-532
  22. Borrione P, Rizzo M, Quaranta F, Ciminelli E, Fagnani F, Parisi A, Pigozzi F. Consumption and biochemical impact of commercially available plant-derived nutritional supplements. An observational pilot-study on recreational athletes. J Int Soc Sports Nutr. 2012 Jun 19;9(1):28.
  23. Boh B, Berovic M, Zhang J, Zhi-Bin L. Ganoderma lucidum and its pharmaceutically active compounds. Biotechnol Annu Rev. 2007;13:265-301.
  24. Sanodiya BS1, Thakur GS, Baghel RK, Prasad GB, Bisen PS. Ganoderma lucidum: a potent pharmacological macrofungus. Curr Pharm Biotechnol. 2009 Dec;10(8):717-42.
  25. Zhao W, Jiang X, Deng W, Lai Y, Wu M, Zhang Z. Antioxidant activities of Ganoderma lucidum polysaccharides and their role on DNA damage in mice induced by cobalt-60 gamma-irradiation. Food Chem Toxicol. 2012 Feb;50(2):303-9.
  26. Z Zhonghui; Z Xiaowei; F Fang. Effects of Ganoderma lucidum Polysaccharides on Exercise-induced Fatigue in Mice. Asian Journal of Animal & Veterinary Advances; Mar2013, Vol. 8 Issue 3, p511
  27. Zhonghui Z, Xiaowei Z, Fang F. Ganoderma lucidum polysaccharides supplementation attenuates exercise-induced oxidative stress in skeletal muscle of mice. Saudi J Biol Sci. 2014 Apr;21(2):119-23.
  28. Alessio HM1, Goldfarb AH, Cutler RG. MDA content increases in fast- and slow-twitch skeletal muscle with intensity of exercise in a rat. Am J Physiol. 1988 Dec;255(6 Pt 1):C874-7.
  29. Liu J, Yeo HC, Overvik-Douki E, Hagen T, Doniger SJ, Chyu DW, Brooks GA, Ames BN. Chronically and acutely exercised rats: biomarkers of oxidative stress and endogenous antioxidants. J Appl Physiol (1985). 2000 Jul;89(1):21-8