Germánium, a Ganoderma ereje!

Ismert tény, hogy a gyógygombák, különösen a Ganoderma lucidum (Reishiről), kiemelkedően magas a szerves germánium-tartalommal rendelkeznek. De mi is valójában az a germánium? Miért fontos ez számunkra? Milyen élettani hatásai vannak?

A germánium egy ritka kémiai elem, a vegyjele Ge, kémiai tulajdonságaiban a szilíciumhoz hasonlít leginkább. A természetben általában szürkés, kemény érc formájában fordul elő, és számos szervetlen és szerves vegyületet képez. A földben és a kőzetekben nagyon kis mennyiségben található meg.

Legfontosabb felhasználási területe az iparban van, félvezető tulajdonságai miatt elektronikai eszközökben, mikrochipekben alkalmazzák elsősorban, de fontos szerepet kap az optikában, a távközlésben és a nukleáris iparban is. Mindezek mellett számos ismert – bár teljes mértékben még nem tisztázott és bizonyított – kedvező élettani, biológiai hatással rendelkezik.

A tudomány jelenlegi állása szerint nem esszenciális nyomelem, hiánybetegségei nem ismertek. Noha a hagyományos orvoslás nem használ germánium tartalmú gyógyszereket, az alternatív medicinában, a táplálék-kiegészítőkben egyre inkább tért hódít. Az emberi szervezet csupán a germánium szerves formáját képes hasznosítani, a becsült napi bevitel kb. 1mg. Meg kell említeni, hogy egyes szervetlen germánium-vegyületekkel (pl. germánium-dioxid) kapcsolatban toxicitási aggályok merültek fel, azonban ilyen vegyületek táplálék-kiegészítőkben érdemi mennyiségben nem fordulnak elő.

Melyek a germánium fontosabb élettani hatásai?

  • Az elsődleges pozitív élettani hatása, hogy növeli a vér oxigéntelítettségét, elősegíti az oxigén transzportját a szövetekhez és annak bejutását a sejtek belsejébe. Ennek pontos hatásmechanizmusa nem ismert, de feltételezik a germánium szerepét a sejt- és sejtalkotók membránjainak elektrontranszfer folyamataiban.
  • Serkenti az immunrendszer működését, bizonyos enzimek működésében szerepet játszik.
  • Az immunrendszer serkentése révén közvetett tumorellenes hatása van – kísérletekben direkt tumorsejt-ölő tulajdonságait is leírták, de ezt in vivo nem sikerült egyértelműen igazolni.
  • Serkenti a mentális funkciókat, csökkenti a fáradtságérzést.
  • Antioxidáns hatású, szerepet játszik egyes ionok (Ca, Na, CL, stb) egyensúlyának fenntartásában.
  • Leírták antibakteriális, antivirális tulajdonságait, aminek az lehet a magyarázata, hogy a germánium közrejátszik az interferonok képződésében.

germanium-gyogynovenyek-560x134

A germánium számos növényben fellelhető pl. ginzeng, fokhagyma, aloe és fekete gyökér. A szerves germánium kiemelkedően nagy koncentrációban (800-2000 ppm) van jelen a Ganodermában, ami közvetett és közvetlen módon egyaránt hozzájárul annak sokrétű pozitív élettani hatásaihoz.

Szerző: Prof. Dr. Dinya Zoltán

Ui. A fülöpjakabi bio ganoderma gomba analitikai vizsgálatának eredményét itt olvashatja: http://gombakiraly.hu/fulopjakabi-ganoderma-por-analitikai-adatai/

FIGYELEM! Ez a cikk a nemzetközi szaklapokban megjelent vizsgálati eredményeket alapján készült, csupán tájékoztatási célt szolgál. A benne lévő információk nem alkalmasak betegségek kezelésére, vagy azok megelőzésére.

SZERETNE ÉRTESÜLNI A GYÓGYGOMBÁKKAL KAPCSOLATOS LEGFRISSEBB KUTATÁSOK EREDMÉNYEIRŐL?

Itt iratkozhat fel a hírlevelünkre:
[wysija_form id=”3″]