Emlőrákot okozhatnak a kemikáliák?

Egy új amerikai tanulmány a lehető legkevesebb érintkezést tanácsolja azokkal a vegyi anyagokkal, amelyek leginkább növelhetik a emlőrák kockázatát, és részét képezik a mindennapi életnek. Az Environmental Health Protection című szaklapban megjelent tanulmány összeállította annak a 10 kemikáliának a listáját, amelyek állatoknál emlőrákot idéznek elő, és amelyekkel sokan naponta érintkeznek. Hangsúlyozták, ugyanezek az anyagok hozhatók összefüggésbe az emberi mellrákkal is. A benzinben, a gázolajban, a kipufogógázban található anyagokról, a tűzálló vagy folttaszító anyagokról, az oldószerekről, a festékeltávolítókról, és az ivóvíz kezeléséhez használt fertőtlenítők származékairól van szó.

A tudósok azt javasolják a nőknek, hogy a lehető legkevesebb ideig tegyék ki magukat benzin és gázolaj gőzének vagy kipufogógázoknak, főzés közben kapcsolják be a páraelszívót, csökkentsék a megégett ételek fogyasztását, ne vásároljanak poliuretán habbal készült fotelt, díványt, kerüljék a folttaszító szőnyegeket és lakástextileket. Javasolják azt is, hogy a emlőrák megelőzése céljából keressenek olyan hajfestéket, amelyikben nincs perklóretilén vagy más oldószerek, szerezzenek be ivóvíztisztító karbonszűrőt, csökkentsék a házipor mennyiségét (MTI).
Ezeken kívül érdemes olyan kozmetikumokat használni, melyek a lehető legkevesebb kemikáliát tartalmazzák (pl. ne tartalmazzanak szintetikus színezékeket, szintetikus illatanyagokat és parfümöket, szintetikus fényvédőanyagokat, alumínium tartalmú vegyületeket, állati eredetű glicerint, petrokémiai olajokat, sodium lauryl sulfatet (S.L.S), parabén és izotiazolin típusú konzerválószereket, propilén-glikolt, butilén-glikolt, és szintetikus emulgeátorokat). Ennek az elvárásnak a magyar Biola cég által gyártott ganodermás biokozmetikum termékcsalád tökéletesen megfelel, ajánljuk szíves figyelmükbe. Ez a termékcsalád a Gombakirálynál is megvásárolható!
Forrás: MTI híre alapján