Hogyan segítheti a ganoderma a hagyományos rákgyógyítást?

A ganoderma az egyik leghasznosabb gyógygomba a világon. Hogy miért? Ha a PubMed keresőjébe beírjuk a Ganoderma és a cancer (rák) szavakat, több mint 300 tudományos publikációt találunk. Ezek a cikkek neves szaklapokban jelentek meg és mindegyik cikk a ganoderma daganat ellenes hatásával foglalkozik. Az eddigi kutatási eredmények és tapasztalatok alapján a ganoderma nagyon jól kiegészítheti a hagyományos onkológiai terápiát. Az onkológiai terápia két legismertebb és leggyakrabban alkalmazott módja a kemoterápia és a sugárterápia, mely a daganatos sejtek elpusztítására törekszik. Azonban tudnunk kell, hogy ezek a módszerek nem kímélik az egészséges, osztódó sejteket sem, mint például a fehérvérsejteket, vérképző sejteket, szívizom sejteket, májsejteket, bélhám sejteket, hajhagymákat sem.

Éppen ezért a legtöbb mellékhatásuk is ezek miatt alakul ki, mint például a vérképzőszervi károsodás, a hányás, a hajhullás stb. Ráadásul a kemoterápia gyengítheti a szervezetet, csökkentheti az immunrendszer működését. Éppen ezért a kezelés befejezését követően a megmaradt rákos sejtek új erőre kaphatnak, kihasználva a szervezet gyengeségét, és ez akár végzetes is lehet.

Mi lehet a megoldás?

Mindenekelőtt a beteg a szervezet erősítése, az immunrendszerének a támogatása a legfontosabb. Több tanulmány szerint a ganoderma és a shiitake gyógygomba fogyasztása a modern rákgyógyító terápiákkal együtt hatékonyabb lehet. Ennek legfőbb oka az, hogy a ganoderma és a shiitake gyógygomba is rendelkezik bizonyos daganat ellenes tulajdonságokkal, ráadásul csökkenthetik a sugárterápia mellékhatásait és segíthetik a fent említett sejtek működését is.
Mivel nem toxikus, nem szükséges a gyógygombák szedését felfüggeszteni, tehát nem kell kúraszerűen adni, hanem folyamatosan is szedheti a beteg.

Az eddigi kutatási eredménye alapján a ganoderma gyógygomba több féle jótékony hatással is rendelkezik:
  • növelheti a szervezet ellenálló képességét a sugár-, és kemoterápiával szemben
  • erősítheti az immunrendszert
  • javíthatja az étvágyat.

Nagyon sok daganatos betegnél éppen az a legnagyobb probléma, hogy a hagyományos onkológiai terápiák következtében meggyengült szervezet nem képes elviselni a sugárkezelés, ill. a kemoterápia mellékhatásait. A ganoderma az eddigi kutatási eredmények alapján képes a beteg életminőségére pozitív hatást gyakorolni. Jótékony tulajdonságait a benne található szerves germániumnak, szuperoxid-dizmutáznak és a poliszacharidoknak (pl. béta glükán) köszönheti.

Milyen ganodermát érdemes fogyasztani?
Ha már egyszer gyógygombát fogyasztunk, érdemes kiváló minőségű gyógygombát választanunk, amely a megfelelő hatóanyag mennyiséget tartalmazza, nagy tisztaságú, vegyi- és egyéb szennyező anyagoktól mentes. Ezt leginkább a hazai biogazdaságból származó, minősített biogomba termékek tudják biztosítani. Daganatos betegek esetében kifejezetten fontos, hogy minél kevesebb vegyi- és egyéb szennyező anyag kerüljön be a szervezetbe, mert azok lebontását az egyébként is meggyengült szervezet nehezebben tudja megoldani.
A Kínából származó gyógygomba termékeket érdemes kerülni, hisz az onnan származó gyógygombák esetében a megfelelő minőség nem garantált, és az sem biztos, hogy megfelelnek a szigorú európai minőségi követelményeknek.
Fontos hozzá tennünk, hogy a ganoderma hazánkban nem gyógyszer, hanem egy egyszerű élelmiszer, mely mindenki számára szabadon hozzáférhető és fogyasztható.