Ganoderma – természetes lehetőség ideggyengeség enyhítésére?

Úgy tűnik, hogy a ganoderma jó hatással van az ideggyengeségben szenvedő betegek tüneteire – ez derült ki egy placebo kontrollált kettős vak vizsgálatból, melyet a Journal of Medicinal Food nevű neves szaklapban publikáltak. Az ideggyengeség (neuraszténia), melynek fő jellemzője a fáradékonyság, ami mindenféle szellemi és fizikai tevékenységben gátolja a beteget, és ingerlékenységgel, koncentrációs nehézségekkel és szomatikus, azaz testi tünetekkel ( pl. fájdalmak, szédülés, gyengeség, emésztési panaszok, fejfájás stb) párosul. Túlságosan érzékenyek a külső ingerekre, azok is fokozzák a fáradtságot. Gyakoriak az alvászavarok, szinte állandó panasz, hogy fáradtan ébrednek. Gyakran szerepel a tünetek között érdektelenség, depresszió és szorongás is. Nézzük a vizsgálati eredményeket!

132 beteges placebo kontrollált kettős vak vizsgálat

Ganoderma lucidumot már széles körben használják különböző betegségek kiegészítő kezelésére, mint pl. gyulladásos betegségek, daganatos betegségek, cukorbetegség. Ebben a randomizált, kettős-vak, placebo-kontrollos kutatásban azt vizsgálták meg, hogy milyen hatékony a ganoderma kivonat ideggyengeségben szenvedő betegeknél.

A klinikai vizsgálatba 132, a Betegségek Nemzetközi Osztályozása (BNO) szerint ideggyengeségben (azaz neuraszténiában) szenvedő beteget válogattak be, a Good Clinical Practice irányelveinek figyelembe vételével.

  • a betegek egyik fele naponta 3x 1800 mg ganodermát is tartalmazó GanoPoly -t kapott szájon át 8 héten át,
  • a betegek másik fele pedig placebót kapott, azaz hatással nem rendelkező anyagot, véletlenszerűen kiválasztva (ezért randomizált a vizsgálat).

A betegek nem tudták, hogy mit szednek (ezért kettős vak a vizsgálat).

Eredmények

A vizsgálat végén a két kezelési csoportban 132 betegből 123 beteg eredménye lett értékelhető. Hatékonyság értékelésére a Clinical Global Impression (CGI) súlyossági skálát és a Visualis Analog skálát használták, az ideggyengeségben szenvedő betegek fáradtságának és a közérzetének megítélésére.

  • A ganodermát szedő csoportban 8 hét utána a CGI pontszámok alapján szignifikánsan alacsonyabb pontszámot értek el a kiindulási értékhez képest, azaz a ganodermát szedő betegek fáradtságérzete szignifikánsan csökkent a placebo csoportéhoz képest.
  • Az ideggyengeség klinikai tünetei is szignifikánsan enyhültek a ganodermás csoportban, a placebo csoporthoz képest.

Ez a vizsgálati eredmény alapján a ganoderma gomba rendszeres fogyasztása javasolható lehet ideggyengeségben szenvedő betegek részére, kiegészítő élelmiszerként.

Figyelem! Ez a cikk csupán tájékoztatási célt szolgál.  A benne lévő információk nem alkalmasak betegségek kezelésére. A ganoderma gomba élelmiszer, rendszeres fogyasztása nem helyettesíti az egészséges életmódot és a normál, vegyes táplálkozást, valamint az orvosi terápiát, csupán kiegészítheti azt.

Bio ganoderma vásárlás: ITT