Gyógygombák antimikrobás hatása

2014 februárjában az egri Eszterházy Károly Főiskola laboratóriumában a Champex cég liofilizált gyógygombáit vizsgálták, hogy vajon rendelkeznek-e antimikrobás hatással. Az eddigi nemzetközi kutatási eredmények is az irányba mutattak, hogy egyes gyógygombák erőteljes baktérium ölő tulajdonsággal rendelkeznek, hisz a bennük található béta-glükán bizonyítottan antimikrobás hatású. A mostani vizsgálat célja kifejezetten az volt, hogy bizonyítást nyerjen, melyik gyógygomba melyik baktériumra van hatással. A gyógygombák antimikrobás hatása azért is került az utóbbi időszakban a vizsgálatok középpontjába, mert az antibiotikumok elterjedt használata óta egyre több, antibiotikumokra rezisztens kórokozó jelent meg, melyek ellen egyre nehezebben tudjuk felvenni a harcot, s egyre többen halnak meg világszerte ezen multirezisztens kórokozók okozta fertőzésekben.

A most ismertetésre kerülő vizsgálatban három gyógygomba, a Tintagomba, a Shiitake gomba és a Ganoderma gomba antimikrobás hatását vizsgálták. Ezek a gyógygombák liofilizált, azaz fagyasztva szárításos eljárással készültek, így az értékes hatóanyag tartalmuk nagyon magasnak tekinthető. Íme az eredmények:

 

KÓROKOZÓ GYÓGYGOMBA, amire érzékeny az adott kórokozó
Enterococcus faecalis
(főleg húgyúti fertőzéseket okoz)
  • Ganoderma 20°C-os és 80°C-os vizes kivonatára érzékeny
  • Ganoderma 4% és 30%-os hydroetanolos kivonatára érzékeny
Listeria monocytogenes
(agyhártyagyulladás egyik jelentős kórokozója)
  • Tintagomba 85°C-os vizes kivonatára érzékeny
  • Shiitake 4%-os, és 30%-os hydroetanolos kivonatára érzékeny
  • Shiitake 20°C-os vizes kivaonatára érzékeny
Béta-haemolizáló Streptococcus
(torokgyulladás egyik fő kórokozója)
  • Ganoderma 20°C és 80°Cos vizes kivonatára érzékeny
  • Ganoderma 4%-os hydroetanolos kivonatára érzékeny
  • Shiitake 85/-os vizes kivonatára érzékeny
Clostridium perfringens
(botulizmust, azaz bélrendszeri betegséget okoz)
  • Shiitake 4%-os hydroetanolos kivonatára érzékeny
  • Shiitake 20°C-os vizes kivonatára érzékeny
Bacteroides fragilis
(bélrendszeri fertőzéseket okoz)
  • Ganoderma 20°C-os vizes kivonatára érzékeny
  • Ganoderma 4% és 30%-os hydroetanolos kivonatára érzékeny
  • Tintagomba 30°C-os hydroetanolos kivonatára érzékeny
  • Shiitake 30%-os hydroetanolos kivonatára érzékeny.

 

Összefoglalva:
  • A Ganoderma gyógygomba igen erőteljes baktérium ellenes hatásúnak bizonyult, hisz az E. faecalis, a Béta-haemolizáló Streptococcus és a B. fragilis nevű kórokozó is érzékenynek bizonyult ganodermára.
  • A Shiitake gyógygombára a Listéria, a Béta-haemolizáló Streprococcus, a C. perfringens és a B. fragilis is érzékeny volt.
  • A Tintagombára csak a Listeriát és a B. fragilist találták érzékenynek.
Ezen eredmények alapján bízvást javasolhatjuk a különböző gyógygombákat a különböző mikrobák okozta gyulladásos betegségek kiegészítő terápiájára.

 

Figyelem! Ez a cikk tájékoztatási célt szolgál. A gyógygombák élelmiszerek, melyek rendszeres fogyasztása nem helyettesíti az egészséges életmódot, az orvosi terápiát és a helyes étkezést, maximum kiegészítheti azt.

Forrás: Champex Kft 2014. 02.13-i vizsgálati anyaga, mely kérésre megtekinthető.