Mitől BIO a biokozmetikum?

Mitől bio a biokozmetikum? A biokozmetikumokat mindig tanúsítani kell! Magyarországon a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. minősíti a biokozmetikumokat. Az évente kiadott tanúsítás igazolja és a terméken a tanúsító szervezet neve, és/vagy logo-ja, azonosító száma, és az INCI listában az ökológiai összetevők külön jelölése mutatja meg a vásárlónak, hogy ellenőrzött bioterméket tart a kezében.

A biokozmetikumokra vonatkozóan mindig kötelezően betartandó, hogy az összetevőiknek, összetételüknek, készítés-technológiájuknak, a kozmetikumot előállító üzem kialakításának, raktárkészlet nyilvántartásának, raktározási körülményeinek, mind az alapanyagokra, mind a késztermékre vonatkozóan, a végtermék csomagolásának, feliratozásának stb. meg kell felelnie a tanúsítást végző szervezet által közzétett, biokozmetikumokra és azok előállítására vonatkozó feltételrendszernek.

Be kell tartani a tanúsító szervezet feltételrendszerében szereplő tiltott anyagokra, eljárásokra vonatkozó elvárásokat. Azaz pusztán néhány „bio” összetevő alkalmazásától egyetlen kozmetikum sem válik biokozmetikummá.

Melyek a biokozmetikumok legfontosabb kritériumai? 

  • A kozmetikumban lévő mezőgazdasági eredetű alkotók (növényi viaszok, zsírok, olajok, Juice-ok, kivonatok, illóolajok, stb) aránya a hozzáadott víz és ásványi anyag mennyiség levonását követően számított anyagmennyiségre vonatkozóan, mely 10-90% között változhat feltétel rendszertől függően. Pl. a magyar BIOKONTROLL-nál minimum 90% mezőgazdasági eredetű alkotónak kell lennie az ökológiai kategóriában tartozó termékben. Tanúsított biokozmetikum lehet a termék, de nem használhatja a bio/öko/organic előtagot a termék nevében ha a fentiek szerint kalkulált mezőgazdasági anyagtartalom 50 és 90 % közé esik.
  • Az ökológiai összetevők aránya a mezőgazdasági eredetű összetevőkhöz viszonyítva. Az ökológiai vagy biokozmetikumok esetében a legszigorúbbak, az egyik alapvető kritériumként az ökológiai összetevőknek a mezőgazdasági eredetű összetevőkhöz viszonyított arányát rögzítik, melynek több, mint 95%-ának ökológiai eredetűnek, azaz tanúsított ökológiai mezőgazdasági termelésből kell származnia.
  • A biokozmetikum előállításhoz felhasználható alapanyagok: a feltételrendszerek általánosan tiltják a kőolajszármazékok pl. paraffinolaj (mineral oil) és az azokból készült és egyéb szintetikus összetevők, szintetikus színezékek, szintetikus fényvédők, az elölt állatokból származó állati eredetű zsírok, állati eredetű glicerin, az alumíniumsók, a carbomerek, az eltitkolt komponensek, a mesterséges molekulaszerkezetű tartósítószerek felhasználását.
  • A biokozmetikum előállítása során tiltott eljárások:
    • Szintetikus, szerves oldószerekkel (pl. hexán, propilén-glikol, butilén glikol) történő hatóanyag kivonatolás.
    • Ionizáló sugárzással történő besugárzás csíramentesítés érdekében, „tartósítószert nem tartalmaz” megjelölés feltüntetése céljából.
  • Tilos biokozmetikumot csomagolni pl. klórtartalmú műanyagokba (pl. PVC).

Gombakirály Webáruház kínálatában megjelentek a fülöpjakabi Gyöngyösi Sándor biogazdaságából származó ganodermát tartalmazó termékcsalád, melyek a Biokontroll Kft. minősítésévek rendelkeznek!

Rendszeres használatukkal csökkenthetjük a bőrünkön keresztül behatoló vegyi anyagok mennyiségét, s ezáltal növelhetjük egész szervezetünk egészségének védelmét!

Forrás: https://biola.hu