Miért lett a Gyapjas tintagomba az év gombája?

A 2009-es évben a Gyapjas tintagomba lett az év gombája. E gombafaj érdekességei, értékei és kedvező élettani hatásai miatt nagyon rászolgált erre a címre. A magyar elnevezés, azaz a Gyapjas tintagomba, nagyon szemléletesen a gyapjasságra és a tintaszerű szétfolyására utal, azaz arra, hogy a gomba kalapja a legfiatalabb állapotát kivéve gyapjasan felszakadozó burokmaradványokkal fedett, illetve éréskor a gomba kalapja  fekete tintaszerű lévé folyik széjjel. Hazánkban Petrencegombának is gyakran nevezik. Latin elnevezése Coprinus comatus

Rengeteg hasznos anyag található a Gyapjas tintagombában, így ezen gyógygomba rendszeres fogyasztása csak egészséges lehet mindenki számára. De mi mindent is tartalmaz? Nézzük sorban!

Gyapjas tintagomba összetevői:
  • a friss termőtest 8-13 % szárazanyagot tartalmaz, amelyben 22-38 % a nyersfehérje,
  • mind a 20 aminosav előfordul a gombában, köztük a 9 esszenciális ( azaz létfontosságú, de ez emberi szervezet által előállítani nem képes) aminosav: a hisztidin, a leucin, az izoleucin, a lizin, a metionin, a fenilalanin, a treonin, a triptofán és a valin,
  • a nyersrost tartalom 13-49 % között váltakozik,
  • a szárazanyag tartalomban 15-45 % a szénhidrát,
  • a zsírtartalom 1-5 %,
  • a hamutartalom 7-11 %.

100 g szárított Gyapjas tintagombában az alábbi ásványi anyagok, mikroelemek találhatók:

  • 930 mg kálium,
  • 7 mg nátrium,
  • 74 mg magnézium,
  • 2 mg vas,
  • 27 kg kalcium,
  • 1 mg mangán,
  • 3 mg cink,
  • 1 mg réz.

100 g szárított gombában sok vitamin is van, ezek, valamint a többi, benne lévő értékes anyag is hozzájárul e gomba sokrétű gyógyító hatásához:

  • 74 mg C-vitamin,
  • 39 mg niacin,
  • 3 mg riboflavin (B2-vitamin),
  • 1 mg tiamin (B1 vitamin).
A Gyapjas tintagomba népi gyógyászatból ismert hatásai:
  • a távol-keleti népi gyógyászatban a gyapjas tintagombát az emésztés és az aranyér gyógyítására régóta alkalmazzák,
  • kínai kutatások szerint állatkísérletekben bizonyos rosszindulatú daganatok 90-100 %-os gátlását tapasztalták,
  • igen jelentős a vércukorszint-csökkentő hatása, a tapasztalatok szerint a vércukorszint-csökkentő hatása eléri az orvosi gyakorlatban használt szerek hatásfokát és a hatás tartósságát, bár ezt eddig még csak egereken végzett kísérletben bizonyították (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18347759).

Gyapjas tintagomba

Az előbbiekben említett népi gyógyhatása csak úgy érvényesülhet, ha rendszeresen fogyasztjuk ezt a gyógygombát. Erre a célra napi 100-200 g friss gomba, vagy 10-20 g szárított, porított gomba elfogyasztása szükséges. A porított gombát levesbe, joghurtba keverve fogyaszthatjuk. A friss gombát gyorsan megpárolva napi adagokra osztva fagyaszthatjuk is. Előfőzés után konzerválhatjuk is. Ezt a készítményt is folyamatosan fogyaszthatjuk a szükséges napi mennyiségekben. Legegyszerűbb a kapszulázott gyógygomba termék használata, így biztonságosan és megfelelő mennyiségben tudjuk adagolni azt.

Az Év gombája címet 2006 óta osztják ki minden évben az Országos Gombász Találkozón. Eddig a következő gombák kapták meg ezt a címet:
  • 2006 Gyilkos galóca (Amanita phalloides),
  • 2007 Sárga rókagomba (Cantharellus cibarius),
  • 2008 Varashátú galambgomba (Russula virescens),
  • 2009 Gyapjas tintagomba (Coprinus comatus),
  • 2010 Pecsétviaszgomba (Ganoderma lucidum),
  • 2011 Császárgalóca (Amanita caesarea),
  • 2012 Nagy őzlábgomba (Macrolepiota procera),
  • 2013 Csoportos csiperke (Agaricus bohusii).

Szerző: Dr. Dóda Ildikó

Figyelem! A cikkben szereplő információk tájékoztatási célt szolgálnak. A legfontosabb az egészséges táplálkozás és az egészséges életmód betartása. A cikkben szereplő információk alapján ne fogjon bele öngyógyításba, mert ezen gyógygomba használata  nem helyettesítheti az orvosi kezelést, de kiegészítheti azt. A leghelyesebb a kiegészítő kezelés összehangolása a kezelőorvossal.

Gyapjas tintagomba rendelés: https://gombakiraly.hu