A 2009-es évben a Gyapjas tintagomba lett az év gombája. E gombafaj érdekességei, értékei és kedvező élettani hatásai miatt nagyon rászolgált erre a címre. A magyar elnevezés, azaz a Gyapjas tintagomba, nagyon szemléletesen a gyapjasságra és a tintaszerű szétfolyására utal, azaz arra, hogy a gomba kalapja a legfiatalabb állapotát kivéve gyapjasan felszakadozó burokmaradványokkal fedett, illetve éréskor a gomba kalapja fekete tintaszerű lévé folyik széjjel. Hazánkban Petrencegombának is gyakran nevezik. Latin elnevezése Coprinus comatus.
Rengeteg hasznos anyag található a Gyapjas tintagombában, így ezen gyógygomba rendszeres fogyasztása csak egészséges lehet mindenki számára. De mi mindent is tartalmaz? Nézzük sorban!
Gyapjas tintagomba összetevői:
- a friss termőtest 8-13 % szárazanyagot tartalmaz, amelyben 22-38 % a nyersfehérje,
- mind a 20 aminosav előfordul a gombában, köztük a 9 esszenciális ( azaz létfontosságú, de ez emberi szervezet által előállítani nem képes) aminosav: a hisztidin, a leucin, az izoleucin, a lizin, a metionin, a fenilalanin, a treonin, a triptofán és a valin,
- a nyersrost tartalom 13-49 % között váltakozik,
- a szárazanyag tartalomban 15-45 % a szénhidrát,
- a zsírtartalom 1-5 %,
- a hamutartalom 7-11 %.
100 g szárított Gyapjas tintagombában az alábbi ásványi anyagok, mikroelemek találhatók:
- 930 mg kálium,
- 7 mg nátrium,
- 74 mg magnézium,
- 2 mg vas,
- 27 kg kalcium,
- 1 mg mangán,
- 3 mg cink,
- 1 mg réz.
100 g szárított gombában sok vitamin is van, ezek, valamint a többi, benne lévő értékes anyag is hozzájárul e gomba sokrétű gyógyító hatásához:
- 74 mg C-vitamin,
- 39 mg niacin,
- 3 mg riboflavin (B2-vitamin),
- 1 mg tiamin (B1 vitamin).
A Gyapjas tintagomba népi gyógyászatból ismert hatásai:
- a távol-keleti népi gyógyászatban a gyapjas tintagombát az emésztés és az aranyér gyógyítására régóta alkalmazzák,
- kínai kutatások szerint állatkísérletekben bizonyos rosszindulatú daganatok 90-100 %-os gátlását tapasztalták,
- igen jelentős a vércukorszint-csökkentő hatása, a tapasztalatok szerint a vércukorszint-csökkentő hatása eléri az orvosi gyakorlatban használt szerek hatásfokát és a hatás tartósságát, bár ezt eddig még csak egereken végzett kísérletben bizonyították (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18347759).
Az előbbiekben említett népi gyógyhatása csak úgy érvényesülhet, ha rendszeresen fogyasztjuk ezt a gyógygombát. Erre a célra napi 100-200 g friss gomba, vagy 10-20 g szárított, porított gomba elfogyasztása szükséges. A porított gombát levesbe, joghurtba keverve fogyaszthatjuk. A friss gombát gyorsan megpárolva napi adagokra osztva fagyaszthatjuk is. Előfőzés után konzerválhatjuk is. Ezt a készítményt is folyamatosan fogyaszthatjuk a szükséges napi mennyiségekben. Legegyszerűbb a kapszulázott gyógygomba termék használata, így biztonságosan és megfelelő mennyiségben tudjuk adagolni azt.
Az Év gombája címet 2006 óta osztják ki minden évben az Országos Gombász Találkozón. Eddig a következő gombák kapták meg ezt a címet:
- 2006 Gyilkos galóca (Amanita phalloides),
- 2007 Sárga rókagomba (Cantharellus cibarius),
- 2008 Varashátú galambgomba (Russula virescens),
- 2009 Gyapjas tintagomba (Coprinus comatus),
- 2010 Pecsétviaszgomba (Ganoderma lucidum),
- 2011 Császárgalóca (Amanita caesarea),
- 2012 Nagy őzlábgomba (Macrolepiota procera),
- 2013 Csoportos csiperke (Agaricus bohusii).
Szerző: Dr. Dóda Ildikó
Figyelem! A cikkben szereplő információk tájékoztatási célt szolgálnak. A legfontosabb az egészséges táplálkozás és az egészséges életmód betartása. A cikkben szereplő információk alapján ne fogjon bele öngyógyításba, mert ezen gyógygomba használata nem helyettesítheti az orvosi kezelést, de kiegészítheti azt. A leghelyesebb a kiegészítő kezelés összehangolása a kezelőorvossal.
Gyapjas tintagomba rendelés: https://gombakiraly.hu