Fogarasi gomba, a megbízható magyar minőség

A Fogarasi család több mint 20 éve foglalkozik gombatermesztéssel. Kezdetben laskagombát, majd shiitake gombát termesztettek a lehető legtökéletesebben alkalmazkodva a folyamatosan változó fogyasztói igényekhez. Az utóbb években a felmerülő igényekre válaszul kínai pecsétviaszgomba (ganoderma) termesztésébe kezdtek. Shiitake gombát már 20 éve termeli! Sok hullámvölgy és magasság és persze kitartó és erőt megfeszített munka után, ma stabilan Magyarország egyik legmegbízhatóbb termelői.

Több felkérést utasítottak vissza a maguk szerénységével, mondva, hogy kis családi gazdaság ez. S hogy az emberek bizalmát inkább az elégedettség adja számukra, és az, hogy visszatérnek. És vissza is térnek… Hiszen ritkán találjuk őket egyedül!

 

Interjú Fogarasi Antal shiitake és ganoderma termelővel, a Fogarasi Fűszergomba gyártójával

 

  • Hogyan jött az ötlet, hogy éppen gombát, és éppen a shiitake gombát termeljék?

Szüleim gazdák voltak Székelyföldön, én is velük dolgoztam kis koromtól, aztán erdőre kerültem. Megtanultam tőlük, hogy a föld igazán értékes, munkát és ételt ad nem csak nekünk, de másoknak is. De csak kemény és becsületes munka árán. A földet nem lehet becsapni, láb-lóbálva nincs ennivaló sem. Már egész fiatal koromban megálmodtam, hogy én is szeretnék ilyen munkát, ahol közel lehetek a természethez, s gazdálkodhatom. Otthonról pedig hoztam a munka szeretetét és megbecsülését. Itt volt egy kis területünk, s láttam benne fantáziát. Így jött az ötlet, hogy elkezdjük akkor még a laska gomba termelését. Ebben az időben tovább tanulmányoztam a gombákat, erdőbe jártunk a családommal, figyeltük a természetet, főleg a gombák növekedését. Gyönyörű, mindenkinek csak ajánlani tudom! Már több éve termeltük a laskagombát, amikor hallottam a shiitake gombáról, annak gyógyhatásairól. Örültem neki, hiszen szerettem gombát termeszteni, de szerettem volna még hasznosabb munkát végezni, a családom egészségéért, és azokért, akik megveszik. Tulajdonképpen teljesült az álmom, kis gazdaságom van, és hasznos munkát végzek!

 

  • Mindig zökkenőmentes volt a termelés?

Olyan szerintem nincsen, hogy mindig zökkenőmentes valami. Vannak nehezebb időszakok, s vannak tanulópénzek, amelyek útját én is végigjártam. Volt olyan időszak, hogy sok munkánk volt benne az anyagok készítésében, mégis elromlottak, s dobhattuk ki, kezdhettük elölről. Az nehéz időszak volt, de nem adtuk fel! Aztán volt olyan is, hogy közel, s távol nekünk volt szép termésünk. Jó érzés, látni a munkánk jutalmát.

 

  • Mi volt az, ami erőt adott a nehezebb idők leküzdésében?

Tudtuk, hogy ezt szeretjük, és ezt akarjuk, ettől nem tántoríthattak el a nehézségek! Hittük azt, hogy ezt az utat kaptuk mi, és kiváltságosak vagyunk, mert szeretjük csinálni! Öröm látni a gombák növekedését, ilyen módon közel lenni a természethez. De öröm látni emberek arcát, mikor visszajönnek hozzánk kivirulva, s reménykedve, hogy az orvos is csodálkozik, de rohamosan javul az állapota. Ekkor érzem igazán, hogy nem hiába dolgoztam, ezekért a pillanatokért megéri a kemény munka!

 

  • Talán sokakban vetődik fel a kérdés, hogy miért nem csinálja „nagyba” a termelést? Mi az, ami miatt úgy döntött, kis családi gazdaságként marad meg?

Lehet, hogy hihetetlenül hangzik, de mi meg vagyunk elégedve azzal, amink van. Több ajánlatot is kaptam ez alatt a 20 év alatt, mióta termelem a shiitake gombát, lehetett volna nagyban csinálni, de szerettem volna hű maradni az elveimhez! Sok mindent fel kellett volna adnom…

 

  • Közel 20 év friss shiitake gombatermesztés után új ötlettel álltak elő. Megjelent a piacon kuriózumként a shiitake őrlemény! Kuriózumként említem, hiszen hazai termelőtől, hazai tiszta gomba őrlemény! Mi adta az ötletet?

A gombát nálunk személyesen is meg lehetett venni. Egy kedves doktornő, akinél daganatot diagnosztizáltak jött hozzánk és rendszeresen vett gombát. Pár hónap után kérte, találjak ki valamit, mert bár nagyon szereti a gombát, kúraszerűen, több hónapon keresztül nehéz minden nap beépítenie az étkezésébe. Így adott volt a lehetőség, s először a friss gombából őrleményt készítettünk, amit aztán igen sokan kerestek nálunk személyesen. Sokat beszélgetünk emberekkel, s többen jelezték, hogy bár a gombának az ízét nem szeretik, de szeretnék fogyasztani valahogy a benne rejlő hatóanyag tartalom miatt. Ezért döntöttünk amellett, hogy természetes anyagú zselatinos kapszulákat használunk. A Ganoderma gombával is hasonlóan alakult a helyzet, bár annál adott volt, hogy mivel nem evésre való, csupán terméket tudtunk belőle csinálni. Először a szűk családban próbáltuk ki, s egyre többen keresték nálunk azt is.

 

  • Mi az, amit tapasztalatai alapján tanácsolna az Olvasóknak?

Csak azt tudom tanácsolni az Olvasóknak, hogy megéri figyelni, mit esznek, honnan vásárolnak és persze, hogy hogyan élnek. Tudom, hogy nagyon sok körülmény nehezíti ezt, de megéri. Hozzánk hasonlóan vannak kis családi gazdaságok. Ha tőlük vásárol valaki nemcsak megbízható terméket kap, megbízható helyről, de támogatja vele a hazai termelést is. A gombával kapcsolatban azt tapasztalom, hogy egyre többen keresik, és használják. Legyen idős, vagy fiatal, gyermek, vagy legyen már komoly beteg, vagy betegséget elkerülni vágyó, tudatos vásárló. Úgy látom, hogy egyre többen fontosnak tartják, hogy úgy, mint ahogy zöldségből hazait vesz, talán kicsit több utánajárással, de a gombánál és termékeknél is keresi a hazai termesztésűt. Én ezen az úton biztatnám tovább a vásárlókat! Hiszem, hogy a jövőnkbe fektetünk be azzal a döntéssel, amit ma meghozunk, vagy úgy is mondhatnám, amit ma megeszünk.

 

Interjút készítette: Lantos-Müller Brigitta
 ELTE,  Biológus – környezetszakos tanár

Forrás: https://fogarasigomba.hu/interju
A Gombakirály Webáruház a Fogarasi családi vállalkozás kiemelt partnere. Webáruházunkban az összes a Fogarasi gomb készítmény kedvező áron kapható: https://gombakiraly.hu/termekkategoria/fogarasi-gombak/