Gyógygombák és daganatok

A különböző gyógygombák daganat ellenes hatásával kapcsolatosan 2013-ban megjelent tudományos cikkek alapján készítettük el összeállításunkat, melyben végig vesszük, melyik gyógygombával milyen új vizsgálati eredmények láttak napvilágot! Melyek azok a gyógygombák, melyek bizonyítottan jótékony hatásúak lehetnek daganatos betegségek kiegészítő terápiájaként?

  • Shiitake gyógygomba (Lentinula edodes),
  • Murill gyógygomba (Agaricus blazei),
  • Lepketapló gomba (Tramates versicolor)
  • Maitake gyógygomba (Grifola fondosa),
  • Pecsétviaszgomba (Ganoderma lucidum),
  • Hernyógomba (Cordyceps sinesis)

Nézzük sorban gyógygombákként a legfrissebb tudományos bizonyítékokat!

Shiitake gyógygomba

Számos kutatási eredmény igazolta már eddig is a Shiitake gyógygombák daganat ellenes hatását. Aktív hatóanyaga, a Lentinan lehet a felelős az eddigi kutatási eredmények alapján a Shiitake gyógygomba daganat ellenes hatásáért. A Lentinanról már régebben is megállapították, hogy megállítja vagy lassítja a tumor növekedését.

A legfrissebb, 2013 júniusában publikált kínai vizsgálati eredmény szerint a kemoterápia mellett alkalmazott Lentinan gyomorrákos betegeken meghosszabbította a gyomorrákos betegek túlélési idejét a kizárólag kemoterápiás kezelésben részesülő betegekéhez képest. A vizsgálatban 78 gyomorrákos beteg vett részt, ami már elég jó betegszámú vizsgálatnak tekinthető  [1].

An external file that holds a picture, illustration, etc.<br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /> Object name is CMCACA-13-681_F6.jpg

Agaricus blazei Murill

Az Agaricus blazei gyógygombával kapcsolatos legkiemelkedőbb tanulmány 2013-ban a Complement Ther. Med. októberi számában jelent meg. Daganatos betegek életminőségét vizsgálták 6 hónapon át Japánban különböző dózisokban (1,8 gramm/nap, 3,6 gramm/nap és 5,4 gramm/nap) alkalmazott Agaricus blazei Murill granulált por használatánál (egy japán cégnek, az SSI Co-nak a termékét használták a vizsgálatban). A 67 betegen zajló klinikai vizsgálat kimutatta, hogy a Murill gyógygomba 6 hónapon keresztül tartó folyamatos fogyasztása javította a daganatos betegek fizikai és mentális állapotát is, a különböző dózisokban egyaránt [2] .

Lepketapló gomba

A Lepketapló gomba (Tramates versicolor) az utóbbi években sok kutatás középpontjában állt, mely daganatos betegségek esetén nézte az emberi szervezetre kifejtett hatását. Az ISRN Oncol. 2012-es cikkében a szájon át adott Tramates versicolor különböző dózisainak (3,6,9 gr) hatását vizsgálták emlőrákos betegeken, s nézték hatékonyságát, valamint tolerálhatóságát. A vizsgálat megállapította, hogy az emlőrákos nőknél alkalmazott Lepketapló gomba jól tolerálható volt mindhárom dózisban és az NK-sejtek, azaz a természetese ölősejtek aktivitása is mindhárom alkalmazott dózisnál növekedett [3] .

Maitake gyógygomba

A Maitake (Grifola fondosa) daganat ellenes hatásáról 2013-ban komolyabb klinikai vizsgálati eredmény eddig nem született. A 2013. júliusi International Journal of Cancerben jelent meg egy újabb cikk, mely egerekben vizsgálta a szájon át adott Grifola tumor ellenes hatását [4] .

Pecsétviaszgomba

A Maitakeval szemben a Pecsétviaszgombáról viszont 28 cikk jelent meg 2013-ban, mely a gyógygomba daganat ellenes hatásáról szól! Talán a legjobb összefoglaló cikk egy ljubjanai kutatótól származik, aki 2013. szeptemberében leközölt cikkében a Ganoderma daganat ellenes hatásával foglalkozó 270 tudományos közlemény alapján vonta le következtetéseit [5].

A cikk szerint 5 féle daganat ellenes hatásmechanizmusa bizonyított a Ganodermának:

  • immunválasz aktiváló hatás,
  • közvetlen citotoxikus hatás a rákos sejtekre,
  • a tumor által indukált angiogenezist (érképzést) gátló hatás,
  • a rákos sejtek szaporodásának és áttétképző hatásának gátlása,
  • a karcinogén anyagokat a keringésből való kiiktatása.
 Cordyceps

A Cordycepssel kapcsolatban is viszonylag kevés új közlemény jelent meg 2013-ban, de ami megjelent, az nagyon figyelemre méltó! A legérdekesebb egy  leukémiás betegeken történt vizsgálata volt. A vizsgálat eredménye szerint a Cordyceps hatóanyaga, a cordycepin elnyomja a kolónia képző fehérvérsejteket, ezáltal gátolja a kóros  fehérvérsejtek elszaporodását [6].

3.. Abra

Összefoglalva a gyógygombák daganat ellenes hatását világszerte folyamatosan vizsgálják. A 2013-as évben a Shiitake, a Ganoderma és a Lepketapló gyógygombák emelkednek ki (hazánkban ez utóbbi nem kapható), velük történt a legtöbb és legfigyelemre méltóbb kutatás. Ma már Japánban kétféle β-glükánt, a kresztint és lentinant engedéllyel rendelkező gyógyszerként használják gyomorrák kezelésére.

  • Kresztin, egy fehérje-kötött poliszacharid K (PSK), amely β-(1, 3)-glukán, a Coriolus versicolor, azaz a Lepketapló gombából származik.
  • Lentinan, egy  tisztított β-glükán, mely a  shiitake gyógygomba aktív hatóanyaga és gyomorrák kiegészítő terápiájaként használják előrehaladott betegség esetén [7].

A gyógygombák nagyon jól tolerálhatók, lényeges mellékhatás nem alakult ki használatuk folyamán, de gyógyszeres interakciókkal számolnunk kell!

Figyelem! Ez a cikk tájékoztatási célt szolgál, a PubMed-ben fellelhető tudományos cikkek összefoglalása. Az itt lévő információk nem helyettesítik az orvosi terápiát.

Szerző: Dr. Dóda Ildikó

Felhasznált irodalom:

BIO minősített gyógygombák rendelése: https://gombakiraly.hu/termekkategoria/bio-gomba-termekek/