Liofilizált gombák, csokik, fagylaltok…

A liofilizálás (fagyasztva szárítás) a ma létező legkorszerűbb és legkíméletesebb fizikai tartósító eljárás. Lehetővé teszi, hogy a gombából a víz a lehető legkisebb károsodást okozva távozzon. Ezáltal a liofilizált gyógygombákat  magas beltartalom jellemzi.

A liofilizálás során a szárítandó terméket egy tálcára helyezve a liofilizáló térbe rakják. Ebből a tartályból vákuumkompresszorok segítségével kiszivattyúzzák a levegőt melynek során a liofilizáló térben 5*10 a 0.-on milibár vákuum keletkezik (ez megközelíti az űrt). A légüres térben a tálcákba helyezett liofilizálandó termék lefagy. A liofilizáló tartályban a tálcák egy zárt rendszerű csőrendszerre vannak helyezve, melyben vákuum alatt gőz kering (vákuum alatt gőz már 30 ºC –on keletkezik). Ez az alacsony hőmérséklet teszi lehetővé a kíméletes szárítást. A termékben lévő megfagyott víz hőkontaktus hatására szublimál (a megfagyott víz folyékony halmazállapot nélkül, gőzzé válik). A felszabadult gőz a liofilizáló térből kivezetve a jégkondenzátoron csapódik ki. Az itt kicsapódott víz a liofilizálási ciklus végén kerül leolvasztásra. A magas szárazanyag koncentráció következtében a liofilizált termék hosszabb időn keresztül romlás nélkül eltartható, légmentes csomagolásban. Az eljárás során első osztályú, kiváló minőségű terméket nyerünk.

 

A liofilizált termék tulajdonságai

  • Az eljárás során semmilyen kémiai adalékra nincsen szükség, kizárólag a víz kerül kivonásra a termékből, a vízben oldott anyagok viszont már a termékben maradnak. Ez teszi lehetővé, hogy a liofilizált termék a ma ismert szárítási eljárások közül a legmagasabb minőséget képviselje.
  • A liofilizált termék nedvességtartama 2-4 % közötti. A liofilizálási eljárás, és az alacsony hőmérsékleten való szárítás következtében a termékben lévő beltartalmi értékek (pl: fehérjék, vitaminok és minden egyéb ásványi anyagok) megmaradnak.
  • A liofilizált termékben benne maradnak az íz a szín és illat anyagok is.
  • A termék szövet és sejtkárosodás nélkül szárad.
  • A liofilizált termék, ha felhasználás során vizet kap, rövid időn belül visszaveszi azt.

Felhasználási területei

A liofilizálást az élelmiszeripar nagy kiterjedten alkalmazza. Hogy csak egy példát említsek a sok finomság közül: a gyorsan közkedveltté vált Cotcot-csoki tetejét is liofilizált gyümölcsök díszítik és ízesítik.

A liofilizálás nem csak az élelmiszeriparban alkalmazható. Az eljárás kíméletessége és egyedülálló előnyei számos területen teszik még lehetővé a sikeres alkalmazást. Így például:

  • Elázott értékes könyvek liofilizálása,
  • Nagy értékű régészeti tárgyak liofilizálása (sikeresen liofilizáltunk múzeumok megrendelésére régészeti feltárások során előkerült tárgyakat pl. hordót, ládát),
  • A biotechnológiai cégek is alkalmazzák a liofilizálást, biomolekulák elválasztására,
  • Kuriózumként had említsük meg az űrhajósok csemegéjét: a  liofilizált fagylaltot is!

A liofilizált termék kiváló nedvszívó képessége miatt gyorsan főzhető éppen ezért gyakran használják instant levesporok alapanyagául. Íz és illat megtartó képessége miatt a fűszerek nagy része liofilizált.  A liofilizálási eljárást a fent említett tulajdonságai miatt leginkább a gyógyszeripar alkalmazza pl. vakcinák tartósítására.

A gyógygombák liofilizálását 1996 óta egy magyar cég, a Champex Kft.  is végzi. BIO minősített liofilizált gombáik megvásárolhatók a Gombakirálynál!

Forrás: gombajo.hu

Figyelem! Ez a cikk kizárólag tájékoztatási célra szolgál.

BIO Pecsétviaszgomba por (25g)

BIO Süngomba por (80g)