Hogyan lehet termeszteni a Shiitake gyógygombát?

A Shiitake gomba fajtát Kelet-Ázsiában, mintegy 2200 éve ismerik. A kínaiak illatos gombának hívják fokhagymára emlékeztető erős, fűszeres illata miatt. A japánok pedig fagombának, mert rendszerint a fák elhalt törzsén él. Az elmúlt 20 évben termesztése Magyarországon is egyre népszerűbb. A Shiitake gomba hazai és európai népszerűségét egyrészt kitűnő ízének, másrészt az emberi egészségre gyakorolt jótékony hatásának köszönheti. A Shiitake gomba túlnyomórészt friss gombaként kerül a hazai és a külföldi vásárlókhoz, de egyre elterjedtebb porított alakban fűszerként történő alkalmazása.

Japánban megfigyelték, hogy bizonyos területeken a rákos betegek száma alacsonyabb, mint máshol. Kiderítették, hogy ez feltehetően a Shiitake fogyasztásával lehet összefüggésben. A gombából 1969-ben sikerült kivonni egyik hatóanyagát, a lentiánt, amely egy összetett cukor.

Lentinánnak a vizsgálatakor az derült ki, hogy ez az úgy nevezett mirigyes típusú daganatokra, mint például emlőrák, bélrák vonatkozásában hozott a legjobb eredményeket és azt is bizonyították a vizsgálatok, hogy leghatásosabb a kemoterápiás kezelések mellett adva volt ez az anyag.

A lentián gátolja a baktériumok, vírusok szaporodását, az immunrendszer erősítésével fokozza a szervezet ellenálló képességét és így valószínűleg daganat gátló hatása van.
A laboratóriumi vizsgálatok azt a hatásmechanizmust igazolták, hogy gyakorlatilag a szervezet védekező sejtjeinek az aktivitását mozgósítja vagy segíti az egyik oldalon. A másik oldalon pedig a szervezetben termelő daganatellenes anyagoknak a termelődését is fokozza.

 

A Shiitake erdeinkben nem fordul elő, ezért termeszteni kell. De hogyan is lehet termeszteni ezt a fantasztikus gyógygombát?

Szükséges hozzá víz, fűrészpor, és a Shiitake csírájával beoltott gabonaszemek. A fűrészport egy hordóban 4-5 percig keverik, majd gabonalisztet és gipszet adnak hozzá. Ezután hozzáöntik a tápoldatot és végül az összemorzsolt csírát. Majd ezt az egészet zacskókba tömik és ezeket az úgynevezett blokkokat fölakasztják. Ekkor a gombafonalak elkezdik átszőni a táptalajt, ami lényegében azt jelenti, hogy megeszik a fűrészport. Amikor a fonalak már teljesen átszőtték a blokkot, akkor kifehéredik. A Shiitakénak maximum 24 fokos hőmérsékletre van szüksége, emiatt folyamatosan hűtik a helyisége.

Pár termőképes blokkon egy barnulási folyamat, egy barnulási reakció figyelhető meg a blokknak a felszínén. Tulajdonképpen ez egy védőréteg, ami kialakul a blokkon, ez védi meg a blokkot a fertőzésektől és az egyéb káros hatásoktól.

A termőképes blokkot ezután vízben áztatják, hogy oxigén tartalma csökkenjen. Ettől kezdődik meg a gomba képződése. A blokkokat naponta locsolják, mert a fagomba növekedéséhez legalább 90%-os páratartalomra van szükség.

Áztatás után a blokkon hamarosan megjelennek a gombák, először kis dudorok formájában, amelyek növekedésnek indulnak. 2-3 nap után már jelentős mértékű ez a növekedés és a hőmérséklettől függően 6-7-8 nap után a gomba már szedés éretté válik.

A Shiitake gombát akkor lehet szedni, ha a lemezeket már látni lehet a kalap alján, illetve a kalap széle egy kicsit aláhajló. Egy blokk 5-6 hullámban körülbelül fél éven keresztül terem és átlagban egy kilogramm gomba nő rajta.

A Shiitake gomba ideális élelmiszer, több a szervezet számára nélkülözhetetlen vitamint, ásványi anyagot tartalmaz. Bár nem csodaszer, de rendszeres fogyasztása csökkentheti a vér cukor és koleszterinszintjét, valamint kiválóan méregtelenít. Érdemes BIO körülmények között termesztett gombát fogyasztani!

Forrás: gombajo.hu, kertvarazsmagazin.hu

Figyelem! Ez a cikk kizárólag tájékoztatási célra szolgál, nem alkalmas betegségek diagnosztizálására, gyógyítására, megelőzésére és nem helyettesíti az orvosi szolgáltatásokat! A cikkben szereplő megállapítások nem vonatkoztathatóak a honlapon található termékeinkre.