Egy orvos véleménye a gyógynövényekről, gyógygombákról

A gyógynövények és a gyógygombák pozitív és negatív hatásairól, azok rákbetegségekben való alkalmazási lehetőségeiről kérdeztük szakértőnket, Dr. Dóda Ildikó háziorvos-fitoterápiás szakorvost. Beszélgetésünkből többek között kiderült, hogy  miért is fontos a daganatos betegek kiegészítő terápiája, mire kell figyelni a hagyományos onkológiai terápia mellett alkalmazandó kiegészítő termékek szedése során, tényleg  jók-e a gyógygombák, a gyógynövényes termékek és valóban hasznosak-e a mega dózisú vitaminok a daganatos betegek esetében.

Mit is jelent az onkológiai betegek kiegészítő terápiája és miért is hasznos ez?

A beteg gyógyulásához nem elég a daganatos sejteket elpusztítani, hanem az egész szervezetet alkalmassá kell tenni arra, hogy ezt a kemény terápiát kibírja. Másrészt fel kell tárni, hogy milyen tényezők vezethettek a betegség kialakulásához és ezeket lehetőség szerint ki kell iktatni a betegek életéből. Ugyanis hiába irtjuk ki a daganatot, ha a kiváltó okokat nem szüntetjük meg, ismét kiújulhat a betegség. Persze sokszor nehéz pontosan megmondani mi vezetett a daganat kialakulásához, de egy gondos  feltárással sok faktor azonosítható és ezáltal kiiktatható a beteg életéből, mely hajlamosít daganatok keletkezésére.  A daganatos betegségek esetében kifejezetten fontos az immunrendszer felerősítése, a szervezet öngyógyító folyamatainak aktiválása, a megfelelő vitaminokkal, ásványi anyagokkal, nyomelemekkel való pótlása, antioxidánsokkal való ellátása, a betegek lelki támogatása, megfelelő táplálkozási ismeretek elsajátítása, a megfelelő életmód kialakítása, valamint az előbb említett, daganat kialakulását segítő okok feltárása, eliminálása. Ezek nevezzük összességében a daganatos betegek kiegészítő terápiájának. Véleményem szerint ahhoz, hogy a beteg végleg kigyógyuljon a betegségéből, ezek a kiegészítő kezelések esszenciálisak.

Sok beteg használ a hagyományos onkológiai terápia mellett kiegészítő termékeket, de sokszor az onkológust nem tájékoztatják erről…

Igen, ez valóban egy meglévő probléma, melyről nagyon gyakran beszámolnak a hozzám forduló betegek. A betegek elmondása alapján az onkológus orvosok sajnos nem partnerek a kiegészítő terápia összeállításában, ők kizárólag az onkológiai terápiára koncentrálnak, mely a daganatos sejtek elpusztítására irányul. Sőt sokszor negatívan állnak hozzá azokhoz a betegekhez, akik a kemoterápián kívül mást is szeretnének használni mielőbbi gyógyulásuk érdekében, s ezt az orvosi hozzáállást sok beteg sérelmezi is. Sajnos tudomásul kell vennünk, hogy az onkológusnak a daganatos sejtek elpusztítása a feladata, s mivel rengeteg a beteg és kevés a szakorvos, ennél többet nem is várhatunk el tőlük a jelenlegi magyar egészségügyben, mivel a kiegészítő terápiák összeállítása  borzasztóan idő igényes és más jellegű szakmai tudást  igénylő feladat.

Vannak-e olyan kiegészítő terápiák, melyek kifejezetten károsak a kemoterápia során?

Mindig egyénre szabottan lehet megmondani, mi javasolható és mi nem adott beteg esetében. Mérlegelni kell a páciens állapotát, betegségének stádiumát, eddig alkalmazott terápiáját  – és itt nem csak az onkológiai terápiára gondolok, hisz a legtöbb daganatos beteg egyéb betegségekkel is küszködik, melyekre legtöbbször gyógyszert is szed, pl. vérnyomáscsökkentőt, reuma gyógyszert stb. Az antioxidánsok használata például sok esetben nem hasznos a gyógyszeres kezelés alatt, mert ronthatja a kemoterápia hatékonyságát. A gyógynövények között is vannak különbségek, egyes gyógynövények segítik, mások ronthatják a beteg állapotát, ezért érdemes  fitoterápiás szakember segítségét kérni, aki segít összeállítani az adott kemoterápiás kezelés mellett használható kiegészítő terápiát.

És mi a helyzet a sugárterápiával?

A sugárzásnak kitett bőr gyakran begyullad, mely kellemetlen tüneteket okozhat a beteg számára. Ezen tünetek enyhítésére a növényi gyulladás-gátlók széles választéka áll rendelkezésünkre, a körömvirágtól kezdve a macskakarom gélig. Vannak nagyon jó minőségű, magyar gyógynövényeket tartalmazó magyar termékek is a piacon, a külföldiek mellett. Én ezeket szoktam leginkább javasolni a betegeimnek, mert sok jó tapasztalatot szereztünk már velük. Ezeket a gyógynövényes termékeket nyugodtan lehet használni a sugárterápia alatt, nem befolyásolják annak hatását.

Az immunrendszer megerősítésére melyik termékek a legmegfelelőbbek?

Sok féle termék van, mely olyan hatóanyagokat tartalmaz, ami az immunrendszert erősíti. A legelterjedtebb immunerősítő gyógynövények pl. a macskakarom, la pacho, körömvirág, kasvirág, de több gyógygombának is van immunerősítő hatása. Itt a shiitake gombát emelném ki.  Hogy mikor melyiket használjuk, ez leginkább a kísérő betegségektől függ, hisz a gyógynövényeknek általában nem csak egy jótékony hatásuk van, hanem  több is. Ezek ismerete szükséges az egyén számára legideálisabb immunerősítő kiválasztásához.  A gyógynövények  tudományával a fitoterápia foglalkozik, hosszas tanulás után, külön szakvizsgával lehet megszerezni az ilyen jellegű szakmai tudást.

Előfordulhat-e olyan, hogy a kezelőorvos nem ismeri a beteg által használt kiegészítő terméket?

Igen, ez gyakran előfordul, hiszen a gyógynövényes termékek ismeretét nem sajátítják el az orvosok az egyetemen, a legtöbbször csak önfejlesztés árán ismerik meg őket. Az orvosképzésben a gyógynövények ismerete és terápiás felhasználási lehetőségei nem szerepeltek régebben – jelenleg is csak fakultatív jelleggel tanulhatják az egyetemisták ezt a tudományt, holott az onkológusok mellett több szakterület dolgozóinak, de leginkább a családorvosoknak szüksége lenne erre a tudásra. Természetesen számos orvos felvállalja, hogy önképzésben ismereteket szerez a témáról, de a speciálisan a daganatos betegekre vonatkozó szakmai anyag nem igazából létezik, sok tanulással, utánajárással egyénileg szerezhetők meg az ilyen irányú  ismeretek.

Mi a helyzet a gyógygombákkal? Az utóbbi időben elég sokat lehet hallani jótékony hatásukról.

Valóban, a gyógygomba termékek nagyon felkapottá váltak, nem is alaptalanul. A gyógyító gombákat a kínai orvoslás használja már ősidők óta, a mi gyógyító repertoárunkban csak nem rég jelentek meg. Körülbelül 200 fajta gombának tulajdonítanak gyógyító hatást. A különböző fajták azonban eltérő problémákra alkalmazhatók, más-más betegségre ajánlják őket. Valószínűleg a legjobban vizsgált faj a  a shiitake, a maitake, a ganoderma, a cordyceps ill. a patkónyelv gomba. A figyelem középpontjában az immunrendszerre gyakorolt pozitív hatása miatt állnak. Fontos szerepet játszanak a rákos megbetegedések kezelésekor, hisz a kemoterápia mellékhatásait csökkenthetik. Kínában és Japánban bejegyzett gyógyszerként vannak forgalomban és alkalmazzák őket a daganatos betegek adjuváns terápiájában. Tapasztalataim alapján a megbízható gyártó által, jó minőségű alapanyagokból előállított gyógygomba készítmények hatásosak. Általános immunerősítőként, a szív és a keringés támogatására, légzőszervi panaszok kezelésére, az emésztőrendszer segítésére, gyulladás gátló és tumor ellenes szerként is jól használhatók. A betegek visszajelzései alapján a kemoterápiák okozta mellékhatásokat is enyhítik ezek a gyógygomba tartalmú termékek. De szeretném kiemelni, hogy a gyógygombák is csak kiegészítő terápiaként javasolhatók a hagyományos onkológiai terápiák mellett!

És a vitaminokkal mi a helyzet? 

Vitaminokra, ásványi anyagokra, nyomelemekre a beteg szervezetnek még inkább szüksége van, mint az egészségesnek, éppen ezért ezek megfelelő pótlása is a kiegészítő terápia része. A C-vitamin és az E-vitamin az örök klasszikus, ezen vitaminokat minden rákbetegnek ajánljuk. A mega dózisú C-vitamin terápia egyértelműen pozitív hatásáról még nem tudunk beszámolni, de emelt adagban való használata minden rákbetegnek javasolt. Az utóbbi időszakban egyre több irodalmi adat szól amellett, hogy a D-vitamin hiánynak szerepe lehet a daganatos kialakulásában. Ezen kutatási eredmények tükrében az orvos szakma is megemelte a napi szinten  javasolható D-vitamin mennyiségét. Rákbetegeknek még ennél is többet érdemes használni, viszont sokat segíthet a betegség leküzdésében. A nyomelemek közül a szelénre hívnám fel a figyelmet. A szelén hiánya a szervezetünkben szintén daganatos betegségek kialakulásához vezethet. Érdemes olyan kiegészítő összetett terméket választani, mely a szükséges mennyiségben tartalmazza az összes olyan vitamint, ásványi anyagot, nyomelemet, melyre a daganatos szervezetnek szüksége van, így nem kell annyi féle terméket külön megvásárolni.

Ha az interneten böngészünk, rengeteg termékre rátalálhatunk, melyeket egy-egy ismert ember hirdet, főleg daganatos betegek részére. Mi erről a véleménye?

Valóban széles a terápiás kínálat ezen a területen, és jellemzően itt is mindenki a saját “lovát” dicséri, éppen emiatt kevésbé hitelesek ezek a szakemberek a szememben. Én igyekszem az összes gyártó összes termékét alaposan megismerni és közülük kiválasztom a betegeimnek az ő problémájukra leginkább megfelelőt. Nálam nem a termék, hanem a beteg az első! Minden beteg más, hisz minden betegnek vannak egyéb betegségei is, vannak egyéb problémái, melyhez segítséget várnak tőlem (pl. táplálkozási tanácsok, életviteli és lelki problémák átbeszélése) és ezek figyelembe vételével lehet a legideálisabb kiegészítő terápiát összeállítani számukra. A daganatos betegek lelki  támogatására kifejezett figyelmet fordítok, mert a daganatos a betegség  sikeres lelki feldolgozása szerves része a gyógyulásnak. Hiszem, hogy a megfelelő életmód és zöldség-gyümölcs alapú táplálkozás kialakítása, a lelki problémák feldolgozása legalább annyit segít a betegség legyőzésében, mint a daganatos sejtek elpusztítására törekvő onkológiai terápia. E kettő együtt képes kivezetni a beteget a sötét alagútból, melybe belekerült.

És végül hogy látja doktornő, mennyire fontos a család támogatása?

A daganatos betegség még a mai társadalomban is elég megbélyegző az emberek szemében. Nehéz kitörölni a fejekből azt a gondolkodást, hogy a daganat=halállal. Pedig jelenleg már nem ez a helyzet, hála a korai diagnosztizálási lehetőségeknek, a modern onkológiai kezeléseknek, hasznos kiegészítő terápiáknak.  Szerencsések azok a betegek, akik a betegségük kiderülése után megkapják a családjuktól is a megfelelő lelki támogatást, akiket nem hagynak cserben, hisz a gyógyulás egyik alapfeltétele a biztonságot adó, szeretetteljes családi háttér. A kevésbé szerencséseket  kidobják, mint azt a kutyát, aki már megöregedett és semmire sem jó. A statisztikai adatok alapján pl. az emlőrákos nők 75%-a mellett nem tart ki a párjuk. Az ő harcuk a betegséggel sokkal keményebb, hisz  a családba való kapaszkodás is semmivé válik számukra, de hiszem, hogy ha meggyógyulnak, a dicsőségük sokkal nagyobb!

Nagyon köszönöm a beszélgetést, s kívánom, hogy sok gyógyulni akaró betegnek tudjon segíteni még az elkövetkező években.

Riporter: Karacs Rita