Maitake, a gyógyító gomba

maitake gyógygombát (bokrosgomba, Grifola frondosa) a kínai és japán konyha évszázadok óta használja, és csak az elmúlt 20 évben kezdtek tüzetesebben foglalkozni gyógyító funkcióival. A maitake gyógygomba legfontosabb funkciója az immunrendszer erősítése, és az anti-tumor tulajdonsága. A maitake gomba a ganoderma gyógygombához hasonlóan segít a megfelelő koleszterinszint, vércukorszint, vérnyomás és testsúly fenntartásában.

A maitake gyógygombában található béta glükán segíti a sejtek kommunikációját bizonyos esetekben. Poliszacharidként a béta-glükán aktiválja a fehérvérsejteket, a makrofágokat, melyek elpusztíthatják azokat a mikroorganizmusokat, melyek a betegségek és rákos daganatok kialakulásáért felelősek.

Íme egy kis tudományos összeállítás a maitake gyógygomba eddig ismert hatásairól

  • A maitake  D frakciójának ráksejtekre gyakorolt pusztító hatását Japán kutatók bizonyították 1995-ben egérkísérletekben (Kobe Pharmaceutical University).
  • Ugyan ez a kutatócsoport jutott arra az eredményre, hogy a maitake  D frakciója aktiválja a T-sejteket, ezáltal csökkenti a tumor sejtek számát, és gátolja az áttétképződést. Ennek megfelelően arra a következtetésre jutottak, hogy a maitake  kivonat növeli a rákos daganatokkal szemben kifejtett immunitást.
  • Hiroshi Tazaki és kutató csoportja (Department of Urology, New York Medical College) in vitro körülmények között azt tapasztalta, hogy a maitake gyógygomba D frakciója képes elpusztítani a prosztata daganat sejtjeit.
  • Preuss, aki az X (vércukor csökkentő) és ES (vérnyomás csökkentő) frakciót felfedezte, egy olyan kutatást vezetett, melynek alap feltevése az volt, hogy olyan krónikus betegségek, mint a cukorbetegség, magas vérnyomás betegség és elhízás részben a glükóz/inzulin rendellenességnek köszönhetők. Egy 2002-es tanulmány (Georgetown University) azt találta, hogy a maitake gyógygomba kivonat valóban képes növelni a glükóz/inzulin anyagcserét inzulin rezisztens egerekben.
  • A maitake gyógygomba májra és koleszterinszintre gyakorolt kedvező tulajdonságait két tanulmányt fedte fel (Kobe Pharmaceutical University). Egy 1996-os tanulmányban olyan egereket vizsgáltak, melyeknek a vérben található vérzsír értékei magasak voltak. Ezeket az egereket vagy koleszterinnel etették vagy 20% maitake gyógygomba kivonatot tartalmazó száraz táppal. Az eredmények azt mutatták, hogy a maitake gyógygomba kivonat megváltoztatta a zsírsav anyagcserét, a májban lecsökkent a koleszterin termelés, a vérzsír értékek pedig lecsökkentek.
  • A maitake  a vérnyomást is képes csökkenteni. Egy 1994-es tanulmányban (New York, Ayurvedic Medical Center) magas vérnyomásban szenvedő betegeknek adtak egy hónapon keresztül, naponta 2-szer maitake gyógygomba kivonatot. A betegek vérnyomása 5-20%-kal csökkent.
  • Tanulmányok szerint a maitake gyógygomba kivonat kedvező lehet AIDS betegeknek is. Két 1992-es in vitro tanulmány (Japán, és USA, National Cancer Institute) is azt mutatts, hogy a maitake gyógygomba növeli a T-sejtek aktivitását és pusztítja a HIV vírust.
  • 1999-ben az FDA (Food and Drug Administration) engedélyezte egy maitake termék kipróbálását mell-, és prosztatarákos betegeknél.

maitake gyógygomba C-vitaminnal történő alkalmazása javítja a felszívódást, ezért javasolt a kettőt együtt fogyasztani.

maitake gomba fogyasztása nem javasolt gyermekeknek, autoimmun betegségben szenvedőknek és terhes nőknek. A mellékhatások előfordulása nagyon ritka, a legsúlyosabb mellékhatás a telítettség érzet, de ezt leginkább azoknál tapasztalták, akik közvetlenül nyersen fogyasztották a gombát. Éppen ezért ez nem szerencsés, a maitake gyógygomba kivonat fogyasztása javasolt. Gyógyszerekkel történő negatív kölcsönhatást eddig nem tapasztaltak. Javasolt a tiszta BIO minősítéssel rendelkező gyógygombák fogyasztása.

Figyelem! Ez a cikk kizárólag tájékoztatási célt szolgál, az eddigi kutatások eredményeit tartalmazza. A cikkben szereplő megállapítások nem vonatkoztathatóak a honlapon található termékeinkre.