Cordyceps – a távol-keleti gyógyító gomba

Cordyceps a tömlősgombák törzsébe tartozó nemzetség, amelynek több mint 400 azonosított faján kívül még számos faja vár a felfedezésre és a beazonosításra. Minden egyes Cordyceps faj élősködő, amelyek elsősorban rovarok és más élőlények testéből táplálkoznak, míg egyes fajaik más gombafajok termőtestének tápanyagait élik fel. Tibetben, Nepálban és Kínában is honos. A távol-keleti orvoslásban, akár a hagyományos kínai gyógyászatot, akár a hagyományos tibeti orvoslást vesszük alapul, mindkettőben gyógyhatást tulajdonítanak e gombafajnak.

A Cordyceps gombáknak már igen hosszú története van a távol-keleti gyógyászatban. A legkorábbi ismertté vált feljegyzések a 15. századból, Tibetből valók, amelyeket Zurkhar Nyamnyi Dorje készített és amelyben körvonalazza a Cordyceps sinensis afrodiziákumként való használatát. Annak ellenére, hogy gyakran emlegetik a kínai népi gyógyászatban e gombafajt, mégis igen kevés írásos forrás maradt fenn róla. Ezek közül az elsőnek Wang Ang Bencao baiyao  c. művét (1694) tekintik.

A gombafaj C. sinensis és C. militaris fajtáinak poliszacharid összetevői és az úgy nevezett cordicepin rák elleni hatást fejtett ki állatkísérletek alanyain. Néhány egereken végzett kísérlet alapján készített tanulmány azt állítja, hogy a Cordyceps sinensis védi a csontvelőállományt és az emésztési rendszert a test radiológiai besugárzásának hatásaitól. Egy kísérlet során a Cordyceps sinensis bizonyos összetevőiről kiderült, hogy esetlegesen májvédő hatást képesek kifejteni. Egy másik egereken végzett kísérlet antidepresszáns hatást mutatott ki ugyanennek a gombafajnak a kivonatainak alkalmazása esetén.

A cordyceps ritka és nagyon erőteljes gomba.

A Cordyceps sinensis bizonyos hernyófajok bábjaiban növekszik, amelyek a Himalájában és néhány más magashegységben élnek csak.

Annyi bizonyított kedvező egészségügyi hatása van a szabadon termő gombának, hogy a nagykereskedelmi ára évekkel ezelőtt elérte a 77.777 USD / kg szintet ami több mint 23 Millió Ft / kg-nak felel meg.

Mikor kifejlesztették a mesterséges szaporítást, termelést, kiderült, hogy a  kultiváció során termelt gomba hatásaiban messze elmarad vadon élő társaitól. Ezért ma már oxigénhiányos környezetben termesztik. Magashegységet kell imitálni, ezért kiszívják a levegőt/oxigént a sátorból, mert fejlődése során neki is meg kell küzdeni küszködni a körülményekkel, különben nem termelődik benne a sok értékes hatóanyag (pl.: kordiceptin).

Régebben a ganoderma volt a leggyakrabban alkalmazott faj a gyógygombák közül, mert vitathatatlan az immunerősítő hatása kimagaslik. Ma már a cordyceps átvette a vezető szerepet, vitalizáló hatása miatt egyre szélesebb körben használják.

Figyelem! Ez a cikk kizárólag tájékoztatási célra szolgál, nem alkalmas betegségek diagnosztizálására, gyógyítására, megelőzésére és nem helyettesíti az orvosi szolgáltatásokat! A cikkben szereplő megállapítások nem vonatkoztathatóak a honlapon található termékeinkre.

A Gombakirály Webáruházban bio kivonat formájában vásárolható:

NaJa Forest BIO Cordyceps étrend-kiegészítő