Gyapjas tintagomba igazolt hatásai

Osssza meg, ha tetszett

Gyapjas tintagomba (Coprinus comatus) az utóbbi években egyre felkapottabbá vált az egészséges táplálkozás követőinek körében, talán nem is véletlenül. Kertekben, útszéleken is gyakran látható ez a gomba, de termeszteni is lehet.
Fiatalon ehető, az idősebb példányok kalapja tintaszerűen megfeketedik, elfolyósodik, így étkezésre ekkor már alkalmatlanná válik. Ebben a cikkben arra keressük a választ egy 2020 novemberében, a Phytotherapy Research nemzetközi szaklapban megjelent összefoglaló alapján (1), hogy vajon miért is éri meg a XXI. század emberének ezt a gombát rendszeresen fogyasztania.

Milyen hasznos anyagokat tartalmaz a Gyapjas tintagomba? 

A gyógygombáink egyik legfontosabb tulajdonsága, hogy hasznos tápanyagok tömegeit tartalmazzák koncentrált formában, így nagyon értékes tápanyagforrások. Az eddigi kutatási eredmények alapján az alábbi tápanyagok találhatók benne:

Ásványi anyagok és nyomelemek közül: kálium, kalcium, nátrium, magnézium, vas, cink, mangán, réz természetes forrása.
Vitaminok közül: C-vitamin, B1-vitamin, B2-vitamin, és niacid tartalma magas.
Aminosavak közül mind a 20, köztük a 9 esszenciális aminosav is megtalálható benne, mely utóbbiakat az emberi szervezet nem képes előállítani.
Ezen kívül magas a rosttartalma (13-49%), mely az emésztést is segíti. Magas fehérje tartalma (22-38%) miatt pedig sokak számára remek húspótló.

Milyen hatásai ismertek a Gyapjas tintagombának?
  1. Antioxidáns hatás: Az antioxidánsok a szervezetünkben vagy a külső környezetben keletkező szabadgyökök elbontását, semlegesítését végzik. Ebből adódóan több olyan egészségi probléma ellen is
    hatásosnak bizonyultak, amelyek a szabad gyökök okozta oxidatív károsodásból erednek
    vagy azzal kapcsolatosak, ilyenek például szív- és érrendszeri betegségek, valamint
    daganatos elváltozások. Az eddigi vizsgálati eredmények alapján a Gyapjas tintagomba
    kalapban nagyobb koncentrációban találhatók különböző antioxidáns anyagok, mint a
    gomba tönkben. A gombából etanolos kivonat segítségével lehet a legtöbb antioxidáns
    anyagot kinyerni és hasznosítani.
  2. Gyulladáscsökkentő hatás: Számos vizsgálat történt az utóbbi években, melyek a CC-kivonat gyulladáscsökkentő hatására fókuszáltak. Összességében elmondható, hogy az eddigi kutatási eredmények alapján a különböző gyulladásos faktorok szintjét 27-89%-al csökkentette a CC-kivonata.
  3. Májvédő hatás: Állatkísérletes eredmények alapján a CC poliszacharidok kivonatával végzett kezelés
    helyrehozhatja az alkohol okozta májkárosodást (Ozalp et al., 2014).
  4. Acetilkolin-észteráz (AChE) gátló hatás: Az Alzheimer-kór kialakulásában fontos szerepe van az acetilkolin hiánynak. A CC-ből származó kivonat AChE-gátló potenciállal rendelkezik. Az AChE-gátló anyagok serkentik a kolinerg receptorokat, növelik az acetilkolin elérhetőségét a szinaptikus hasadékban
    és ez által enyhítik az Alzheimer-kór kognitív tüneteit. A legfrissebb tanulmány eredményei hangsúlyozzák a CC-kivonatok alkalmazásának potenciális lehetőségét az Alzheimer-kór terápiájában (Pejin et al., 2019).
  5. Daganatellenes hatása: Állatkísérletekben bizonyos rosszindulatú daganatok 90-100 %-os gátlását is
    tapasztalták. Számos tanulmány kimutatta, hogy a Gyapjas tintagomba egyes komponensei képesek blokkolni a receptorok helyét a nemi hormonok számára a tumorsejteken. Így a hormonfüggő daganat típusok, mint például az emlőrák vagy a prosztatarák esetében ez a gomba gátolhatja a daganatos sejtek növekedését.
  6. Anyagcsere serkentő hatás: Egy összehasonlító tanulmány azt mutatta, hogy a Gyapjas tintagomba lektin aktivitása a legmagasabb a gyógygombák közül. A lektinek olyan komplex fehérjék, amelyek pozitívan befolyásolják az anyagcsere folyamatokat, mint például a sejtosztódást, a riboszomális
    fehérje bioszintézist, a sejtek agglutinációját és az immunrendszert. A CC-kivonat csökkentette a zsírtömeget és a testsúlyt elhízott patkányoknál. 5 hét CC-kivonattal végzett kezelés után a testtömeg jelentősen, 25% -kal csökkent. Ezen kutatási eredmények alapján a Gyapjas tintagomba fogyasztása jó hatással lehet az optimális testsúly elérésében.
  7. Antimikrobás hatás: Jó néhány kórokozó ellen bizonyult hatékonynak kísérleti körülmények között a CC-kivonat, így például a S. aureus, S.typhi, E.coli ellen is. Emellett gombaellenes aktivitással is
    rendelkezik, így például a CC vizes kivonata csökkenti a Penicillium expansum micélium növekedését, míg az ethanolos kivonata többek között a Trichoderma viride és az Aspergillus versicolor növekedését gátolja. Fonalféreg és HIV-vírus elleni hatását is vizsgálták.
  8. Vércukorszint csökkentő hatás: A Gyapjas tintagomba talán leginkább kiemelkedő hatása a vércukorszint csökkentő hatása. Ennek azért is van óriási jelentősége, mert a cukorbetegek száma az elmúlt években drasztikus növekedésnek indult: 2000-2010 között világviszonylatban megduplázódott! Ezért nagyon fontos, hogy tudatos táplálkozással csökkentsük ennek a sok szövődménnyel járó betegségnek az előfordulását. Egy állatkísérletes vizsgálat igazolta, hogy a Gyapjas tintagomba por beadását követő 90 perc után a glükóz mennyisége a vérben 41%-al csökkent és még 6 óra elteltével is 20% -os csökkentést mutatott. Ezek az eredmények azt bizonyítják, hogy a Gyapjas tintagomba vércukorszint csökkentő hatást okoz a sejtek inzulin érzékenységégének fokozása útján, amely
    lehetővé teszi a glükóz bejutását a sejtekbe. Sajnos humán vonatkozású adat még kevés áll a rendelkezésünkre, de reméljük hamarosan ilyen jellegű kutatási eredményekről is beszámolhatunk.

Gyapjas tintagomba és az alkohol

Végül, de nem utolsó sorban egy tévhitet szeretnék eloszlatni: ezen gomba alkohollal együtt fogyasztva nem okoz panaszokat a betegeknek. Egyes tintagombákban ugyanis található egy koprin nevű vegyület, amely a szervezetben 1-amino-ciklopropanollá alakul, ami gátolja az aldehid-dehidrogenáz enzim működését. Ez az enzim végzi az alkohol lebontása során keletkező acetaldehid ecetsavvá történő átalakítását. Ennek az enzimnek a gátlása következtében a szervezetben felhalmozódik az acetaldehid, ami hasonló tünetekhez
vezet, mint amit az alkoholisták leszoktató kezelésénél leggyakrabban és leghatékonyabban alkalmazott diszulfirám tartalmú gyógyszerek adása idéz elő. A diszulfirám a legkisebb mennyiségű alkohol elfogyasztásakor is kellemetlen tüneteket, mint például hányinger, hányás, fejfájás okoz, így a betegnek egy idő után már nem lesz kedve alkoholt inni. A különböző tintagomba fajok koprin tartalmának mérési eredményi szerint a Ráncos tintagomba 4x-5x annyi koprint tartalmaz, mint a többi vizsgált faj. Gyakorlati szempontból
ez azt jelenti, hogy a Ráncos tintagomba az egyetlen, melynek fogyasztása mellett NEM javasoljuk az alkoholos italok fogyasztását, mert együtt fogyasztásuk esetén komolyabb rosszullét előfordulhat. A Gyapjas tintagomba esetében ilyen nem fordul elő, hisz nem tartalmaz koprint.

Hogyan érdemes a Gyapjas tintagombát fogyasztani?

Ezen gombánál jobb növényi fehérje forrást nehéz lenne találni. Ugyanakkor energiaszegény, magas rosttartalma segíti a bélműködést, fogyókúrához is kiválóan alkalmas, hamar telítettséget okoz. Az előbbi hatásai csak úgy érvényesülhet, ha rendszeresen fogyasztjuk ezt a gombát.

Napi 100-200 g friss gomba fogyasztása lehet javasolt. A friss gombát gyors párolást követően ehetjük, vagy előfőzés után konzerválhatjuk is.
Szárított, porított őrlemény formájában egyszerűbb a bevitele és így napi 1-2 g- os mennyiség is elégséges. A porított gombát levesbe, joghurtba keverve is megehetjük, de vizes kivonatot (teát) is készíthetünk belőle.

Milyen Gyapjas tintagombát érdemes fogyasztani?

BIO körülmények között termesztett gombát, illetve az ebből készült őrleményt érdemes választani.  A gombákat a lehető legtisztább, a legkisebb környezeti szennyezésű körülmények között kell termelni. A gombák ugyanis kiterjedt micélium- hálózatuk révén a növekedés helyén lévő talajból és vízből szivacsszerűen nagyon könnyen felvesznek mindent, amit ott találnak. A toxikus vegyületek és lebontási termékei, továbbá a
toxikus nehézfémek (pl. higany, kadmium, ólom) akadálytalanul bejutnak a gomba micéliumába. Ilyen jellegű hatások nem vagy csak minimális mértékben fordulnak elő ellenőrzött bio termelési körülmények között. A gombák bio termelésének a föld fölött is környezetszennyezéstől, környezetterheléstől mentes földrajzi körülmények között, tiszta, természetes feltételek mellett kell történnie. A gombák ugyanis a levegőből is képesek tápanyagokat vagy éppen toxikus anyagokat felvenni! Éppen ezért javasolt csak BIO körülmények között termesztett gomba fogyasztása. További információk erről itt olvashatók: https://gombakiraly.hu/2020/07/25/miert-erdemes-csak-bio-korulmenyek-kozott-termesztett-gyogygombat-fogyasztani/

Összességében elmondhatjuk, hogy ez a gomba kiváló tápértékkel rendelkezik,
biztonságosan fogyasztható, számos egészségügyi probléma enyhítésében is lehet szerepe,
de akár orvosi készítmények alapanyagául is szolgálhat az elkövetkezendő években.

A cukorbetegek diétájának szerves része lehet a Gyapjas tintagomba rendszeres fogyasztása, hisz már magas tápanyag tartalma révén is hozzájárulhat az egészségünk megőrzéséhez, emellett az anyagcsere serkentő hatása és vércukorszint csökkentő hatása nagyon ígéretes, de további humán vizsgálati eredmények szükségesek még ennek igazolására.

Fontos tudni, hogy ez a cikk csupán tájékoztatási célt szolgál az eddigi kutatási eredményekről. A benne lévő információk betegségek kezelésére nem használhatók.

Szerző: Dr Dóda Ildikó háziorvos-fitoterapeuta

Forrás: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7754439/