Posted on Hozzászólás most!

Shiitake gomba és a tüdőrák

A shiitake gomba (Lentinula edodes) gyógyító hatása évezredek óta ismert Kínában, a daganatellenes hatását viszont csak 1966-ban írta le először egy kínai tudós. A gomba fő hatóanyaga a lentinan, melynek gyulladáscsökkentő és daganatellenes hatása a legismertebb.

Az injekciós formában forgalomban lévő Lentinan 1985 óta  előrehaladt állapotban lévő gyomordaganatos betegek kiegésztő terápiájára törzskönyvezett onkológiai gyógyszer Japánban. Napi 1-1,5 mg/nap adagban vénás injekció formájában használják.

Az eddigi kutatási eredmények alapján a lentinan hatékonyságában fontos szerepet játszik a benne lévő béta-glükán immunrendszerre kifejtett pozitív hatása, valamint a lentinan daganatos sejtekre kifejtett közvetlen citotoxikus hatása.

Lentinan injekció

A Journal of Cancer Research and Clinical Oncology nevű neves nemzetközi szakmai lapban 2018. novemberében jelent meg egy összefoglaló tanulmány, melyben a cikk szerzői 12 év klinikai vizsgálati eredményeit elemezték, melyben a Lentinan injekció hatását vizsgálták  3117 tüdőrákos beteg kezelése kapcsán, kontrollált vizsgálatokban.

A csak kemoterápiában részesülő tüdőrákos betegek terápiára való reagálását (43,3%) a kemoterápia mellé adott Lentinan 56,9%-ra növelte, mely egyértelműen bizonyítja a Lentinan hatékonyságát.

A 12 év alatt felgyülemlett klinikai eredmények azt mutatják, hogy a Lentinannal kiegészített kemoterápia hatékonyabbnak bizonyult, mint az önmagában alkalmazott kemoterápia a tüdőrákos betegek esetében. Ezek alapján már kijelenthetjük, hogy a shiitake gomba hatóanyaga, a lentinan, injekciós formában alkalmazva nem csak az életminőségét növeli, hanem az onkológiai terápia hatékonyságát is fokozza.

Figyelem: Ez a cikk tájékoztatási célból készült. A benne lévő információk nem alkalmasak betegségek kezelésére és nem vonatkoztathatók a honlapunkon szereplő termékekre.

Forrás: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30043277

Szeretne mindig elsőként értesülni a gyógygombákkal kapcsolatos kutatások eredményeiről? Akkor íratkozzon fel hírlevelünkre:

Lista választása:

Vélemény, hozzászólás?