Posted on 2 hozzászólás

Mire való a Ganoderma lucidum?

Ganoderma lucidum (Reishi, Pecsétviaszgomba) a legismertebb, a legkedveltebb, s talán legsokrétűbb gyógygombánk, mely miatt a gyógygombák királyának is tartják. A Ganoderma lucidumban lévő aktív immunmoduláns poliszacharidok és több mint 130 triterpenoid vegyületek felelősek a gyógygomba gyulladáscsökkentő, antiallergiás, nyugtató, vérnyomáscsökkentő és daganatellenes hatásáért (1). A Reishit a halhatatlanság szimbolikus növényének tartják, azaz úgy gondolják, hogy aki rendszeresen fogyasztja, hosszú egészséges életű lesz. A népi gyógyászatban leginkább a rákos betegek, a szívbetegek és a légúti gyulladásban szenvedő betegek kezelésére használják. A Ganoderma lucidum gomba fő egészségügyi előnyei:

1. Daganatok: a gomba használata mellett számos esetben leírták a daganatos betegségek spontán visszafejlődését(2) . Az eddigi kutatási eredmények alapján a gombában lévő poliszacharidok és triterpének hozzájárulnak ganoderma daganatellenes hatásához. A klinikai vizsgálatok középpontjában a ganodermából készült poliszacharid kivonatok állnak, a közelmúltban 5 randomizált, kontrollált vizsgálat is történt velük, melyek arra utalnak, hogy a betegek a ganodermából készült poliszacharid kivonat alkalmazása mellett 1,27-szor nagyobb valószínűséggel reagálnak pozitívan a kemoterápiára ill. a sugárterápiára, mint nélküle (3). Ugyanakkor, a ganodermában lévő triterpének is kiterjedt daganatellenes aktivitást mutatnak, gátolják a rákos sejtek növekedését, valamint apoptózisát (azaz a daganatos sejtek halálát (4) .

2. Allergia: a gomba immuntámogató hatása mellett erős gyulladásgátló és antihisztamin
hatással is rendelkezik, így alkalmas lehet az allergiában szenvedők (pl. allergiás rhinitis) kiegészítő terápiájára (5).

Gyöngyösi Sándor BIO ganoderma termesztő gyógygombáival.

3. Autoimmun betegségek: a ganoderma immunmoduláló és gyulladáscsökkentő hatása
miatt szintén  hasznos lehet az autoimmun eredetű, gyulladásos betegségek, mint például a reumatoid artritisz, pszoriázis vagy fekélyes vastagbélgyulladás kiegészítő terápiájában.

4. Álmatlanság / szorongás: a gomba a nyugtató hatását a benne lévő triterpéneknek köszönheti. Az egyik leggyakrabban ilyen esetekben javasolják ennek a gyógygombának a rendszeres fogyasztását (6). Ideggyengeségben szenvedő betegeken elég komoly klinikai vizsgálat is történt 132 beteg bevonásával, mely igazolta e gomba jótékony hatását (https://gombakiraly.hu/ideggyengeseg-es-ganoderma).

5. Májbetegségek: a Reishi régóta népszerű a májbetegek körében, nem véletlenül, hisz több féle májvédő tulajdonsággal is rendelkezik, így például
• védi a májat a kémiai anyagokkal szemben,
• védi a májat a fibrózis kialakulása ellen,
• normalizálja a májenzimek szintjét,
• gyulladáscsökkentő hatással is rendelkezik.

6. Szív- és érrendszer: az eddigi vizsgálati eredmények kimutatták, hogy a Reishi fogyasztása támogatja a szív- és érrendszer normális működését. Koleszterincsökkentő, vérnyomáscsökkentő és véralvadásgátló hatása is bizonyított, emellett enyhítheti a mellkasi fájdalmat, a szívdobogás érzést és légszomjat is egy több centrumban zajló, randomizált, kettős-vak vizsgálat szerint.  Ebben a vizsgálatban poliszacharid kivonatot adtak 7 napon át a betegeknek napi 5,4 g-os mennyiségben (7).

7. Légzőrendszer: a Reishit régóta használják a légúti gyulladásos betegségek (pl. bronchitis) kezelésére, különösen idősebb betegek esetében. Antiallergiás tulajdonságai itt is pozitív hatásúak.

ÖSSZEFOGLALVA a Ganoderma lucidum egyedülálló egészségügyi előnyökkel bíró gyógygombánk, melyből az eddigi vizsgálati eredmények alapján napi 1-5 gramm közötti mennyiség fogyasztása lehet jótékony hatású. Érdemes BIO minősített gyógygombát fogyasztani.

Figyelem! Ez a cikk a nemzetközi szakirodalmi adatok felhasználásával készült, ismeretterjesztő cikk. Ez a gomba élelmiszer, nem gyógyszer. Fogyasztása nem helyettesíti a kiegyensúlyozott táplálkozást, az egészséges életmódot és az orvosi terápiát. Véralvadás gátlókkal nem javasoljuk az együttes adását.

Források: ez az összeállítás Martin Powell – Medicinals Mushrooms című könyve alapján készült.

 1. Ganoderma – a therapeutic fungal biofactory. Paterson RR. Phytochemistry. 2006; 67(18):1985- 2001.
 2. Anticancer effects of Ganoderma lucidum: a review of scientific evidence. Yuen JW, Gohel MD. Nutr Cancer. 2005;53(1):11-7.
 3. Ganoderma lucidum (Reishi mushroom) for cancer treatment. Jin X, Ruiz Beguerie J, Sze DM, Chan GC. Cochrane Database Syst Rev. 2012 Jun 13;6:CD007731.
 4. Ganoderma lucidum and its pharmaceutically active compounds. Boh B, Berovic M, Zhang J, ZhiBin L. Biotechnol Annu Rev. 2007;13:265-301.
 5. The use of Ganoderma lucidum (Reishi) in the management of Histamine-mediated allergic responses. Powell M. The Nutrition Practitioner. October 2004.
 6. A preliminary study on the sleep-improvement function of the effective ingredients of Ganoderma lucidum fruitbody. Jia W, Wu M, Zhang JS, Liu YF. Acta Edulis Fungi. 2005;12(3):43-47.
 7. A phase I/II study of ling zhi mushroom Ganoderma lucidum (W.Curt.:Fr.) Lloyd (Aphyllophoromycetideae) extract in patients with coronary heart disease. Gao Y, Chen G, Dai X, Ye J, Zhou S. Int J Med Mushrooms 2004;6(4):30.

Gombakirály Hírlevél! Hírlevél sorozatunkban hasznos tudásanyagot osztunk meg a vásárlásokkal kapcsolatban. A Gyógygomba Hírek a legfrissebb gyógygombákkal kapcsolatos kutatási eredményekről, a Gombakirály tippek az elégedett vásárlással kapcsolatos tippekről, a Gombakirály akciós termékek az aktuális akcióinkról értesítik Önt hírlevélben.

Itt iratkozhat fel a hírlevelünkre az alábbi képre kattintva:

Gombakirály hírlevelek

2 thoughts on “Mire való a Ganoderma lucidum?

 1. Üdvözlöm.
  Olvastam itt, hogy véralvadás gátlókkal nem javasolják az együttes adását a Ganodermának. Ez pontosan mit jelent? Hogy aki véralvadásgátlót szed az EGYÁLTALÁN NE SZEDJE a Ganodermát, vagy azt jelenti, hogy szedheti, csak NE EGYSZERRE, EGYIDŐBEN vegye be az ember a véralvadásgátlót és a Ganodermát? Astrix véralvadásgátlóról van szó. Nagyon szépen köszönöm előre is a válaszát! Tisztelettel: Nagy Gabriella

  1. Kedves Gabriella!
   A Ganoderma lucidum gombát azért nem szoktuk javasolni a véralvadásgátló gyógyszerek szedése mellett, mert fokozhatja a vérzékenységet, azaz kicsit rásegít a véralvadásgátlók hatására. Ha valaki nagyon oda figyel magára (azaz ha vérzése keletkezik, abbahagyja a gomba fogyasztását), napi 100 mg aszpirin (pl. Astrix) mellett a véleményem szerint nyugodtan fogyaszthatja. Viszont a heparin, Syncumar stb. mellet én már nem szoktam javasolni a fogyasztását.
   Üdvözlettel: Dr. Dóda Ildikó

Vélemény, hozzászólás?