chaga tea

Mire jó a Chaga gomba?

Chaga gomba a természet egyik legősibb gyógyító gombája. A Chagát Oroszország és a Baltikum, illetve Lengyelország és Finnország területén a népi gyógyászatban is használták. Leggyakrabban a gomba ivartalan termőtestéből készítettek teát a különféle panaszok kezelésére. A Chaga gomba ismertebb és gyakoribb oroszországi népi alkalmazásai: általános erősítés, vértisztítás, sebek fertőtlenítése és kezelése, illetve rákos betegségek, tuberkulózis, bélférgesség, máj- és szívbántalmak, valamint gyomorfájdalom és gyomorfekély kezelése. Különösen érdekes alkalmazásmódja az, hogy a belőle készített folyadékkal tartják tisztán a nők a külső nemi szervüket a menstruáció idején, és ugyancsak ezt használják az újszülöttek lemosására, mágikus (rituális) fürdők készítésére, valamint szappan helyettesítésére, amivel a kezet, lábat és az egész testet is lemossák. A ,,chaga-szappant” úgy készítik, hogy a chaga gombát vörösre izzítják. Amikor a gomba elszenesedik, akkor forró vízbe teszik és állandó keverés közben addig főzik, amíg szétesik és a vizet feketére festi.

 

Az orvosok szerint a chaga gomba nem csodaszer, de enyhítheti a rákos megbetegedések kísérő tüneteit, mint például az étvágytalanságot és a fájdalmat, és ezért Oroszországban 1955-ben engedélyezték a rákos megbetegedések chagával történő kezelését.

Lengyelországban erősítőszernek, vértisztítónak és fájdalomcsillapítóként tartják számon és már évtizeddekel ezelőtt jelentek meg cikkek a Chaga gomba széles körben történő használatáról. Az Egyesült Államok Nemzeti Rákkutató Intézetének kutatói pedig Jonathan Hartwell 1960-ban megjelent nagyszabású tanulmányából kaptak jelzést arra, hogy ezt a gombát Ausztráliában is rákos megbetegedések ellen használták.

Az utóbbi években több intézetben is vizsgálták a Chaga gomba gyógyhatásait. Ezen cikk megírásáig a PubMed keresője szerint összesen 79 tudományos közlemény jelent meg a Chaga gombáról, ezek közül 19 cikk a gomba daganat ellenes hatásáról szól.

 

Egy 2011-ben megjelent tudományos közlemény alapján a Chaga gombának úgy tűnik valóban van daganat ellenes hatása (2). 

A szárított termőtestből készített kivonatot in vitro tüdőkarcinoma, vastagbél adenokarcinoma és glioma sejttenyészetén vizsgálták. A kutatás során megállapítást nyert, hogy a Chaga gomba a tumorsejtek szaporodását gátolta, a tumorsejtek mozgékonyságát csökkentette és a morfológiájukra is hatással volt.

 

A Chaga fontosabb összetevői, hatóanyagai

Lanoszterán típusú triterpének (pl. lanoszterol, inotodiol), cserzőanyagok, szerves savak, obliquol szteroid, alkaloidszerű vegyületek.

 

Népgyógyászatból ismert hatásai
  1. egyes tumorok képződésének folyamatát lassító vagy gátló,
  2. májvédő,
  3. gyulladáscsökkentő,
  4. étvágyjavító,
  5. fájdalomcsökkentő hatás.

 

A Chaga gomba alkalmazási területei

Különböző rákos megbetegedések kísérő tüneteinek mérséklésére, a legyengült szervezet felerősítésére használják a népi tapasztalatok alapján. Humán klinikai vizsgálati eredmény még sajnos nem áll rendelkezésünkre.

 

Felhasznált részei, készítmények

Az ivartalan termőtestből készült tea a legelterjedtebb, de emellett kivonat, szirup, tabletta, injekció, kúp és aeroszol formájában is használható.

 

Ajánlott napi adagok

A tea készítéséhez használandó mennyiség 2 teáskanálnyi mennyiségű Chaga gomba por, amit 1/2 liter vízhez adva ajánlott 20-30 percig főzni, majd 2-3 részletre elosztva (2-3×1 csészényi) fél órával az étkezések előtt elfogyasztani. A kúra javasolt időtartama 12-20 hét, majd 7-10 napos szünet.

Figyelem! A cikkben szereplő információk kizárólag tájékoztatási célt szolgálnak, nem alkalmasak betegségek kezelésére.