gYAPJAS-CIKK

Gyapjas tintagomba igazolt hatásai 2020-ban

Gyapjas tintagomba (Coprinus comatus, rövidítve CC) az utóbbi években egyre
felkapottabbá vált az egészséges táplálkozás követőinek körében, talán nem is
véletlenül. Kertekben, útszéleken is gyakran látható ez a gomba, de termeszteni is lehet.
Fiatalon ehető, az idősebb példányok kalapja tintaszerűen megfeketedik, elfolyósodik, így
étkezésre ekkor már alkalmatlanná válik. Ebben a cikkben arra keressük a választ egy 2020
novemberében, a Phytotherapy Research nemzetközi szaklapban megjelent
összefoglaló alapján (1), hogy vajon miért is éri meg a XXI. század emberének ezt a
gombát rendszeresen fogyasztania.

 

Milyen hasznos anyagokat tartalmaz a Gyapjas tintagomba? 

A gyógygombáink egyik legfontosabb tulajdonsága, hogy hasznos tápanyagok tömegeit
tartalmazzák koncentrált formában, így nagyon értékes tápanyagforrások. Az eddigi
kutatási eredmények alapján az alábbi tápanyagok találhatók benne:

Ásványi anyagok és nyomelemek közül: kálium, kalcium, nátrium, magnézium,
vas, cink, mangán, réz természetes forrása.
Vitaminok közül: C-vitamin, B1-vitamin, B2-vitamin, és niacid tartalma magas.
Aminosavak közül mind a 20, köztük a 9 esszenciális aminosav is megtalálható
benne, mely utóbbiakat az emberi szervezet nem képes előállítani.
Ezen kívül magas a rosttartalma (13-49%), mely az emésztést is segíti. Magas fehérje
tartalma (22-38%) miatt pedig sokak számára remek húspótló.

 

Milyen hatásai ismertek a Gyapjas tintagombának?
  1. Antioxidáns hatás: Az antioxidánsok a szervezetünkben vagy a külső környezetben keletkező szabadgyökök
    elbontását, semlegesítését végzik. Ebből adódóan több olyan egészségi probléma ellen is
    hatásosnak bizonyultak, amelyek a szabad gyökök okozta oxidatív károsodásból erednek
    vagy azzal kapcsolatosak, ilyenek például szív- és érrendszeri betegségek, valamint
    daganatos elváltozások. Az eddigi vizsgálati eredmények alapján a Gyapjas tintagomba
    kalapban nagyobb koncentrációban találhatók különböző antioxidáns anyagok, mint a
    gomba tönkben. A gombából etanolos kivonat segítségével lehet a legtöbb antioxidáns
    anyagot kinyerni és hasznosítani.
  2. Gyulladáscsökkentő hatás: Számos vizsgálat történt az utóbbi években, melyek a CC-kivonat gyulladáscsökkentő hatására fókuszáltak. Összességében elmondható, hogy az eddigi kutatási eredmények
    alapján a különböző gyulladásos faktorok szintjét 27-89%-al csökkentette a CC-kivonata.
  3. Májvédő hatás: Állatkísérletes eredmények alapján a CC poliszacharidok kivonatával végzett kezelés
    helyrehozhatja az alkohol okozta májkárosodást (Ozalp et al., 2014).
  4. Acetilkolin-észteráz (AChE) gátló hatás: Az Alzheimer-kór kialakulásában fontos szerepe van az acetilkolin hiánynak. A CC-ből
    származó kivonat AChE-gátló potenciállal rendelkezik. Az AChE-gátló anyagok serkentik
    a kolinerg receptorokat, növelik az acetilkolin elérhetőségét a szinaptikus hasadékban
    és ez által enyhítik az Alzheimer-kór kognitív tüneteit. A legfrissebb tanulmány
    eredményei hangsúlyozzák a CC-kivonatok alkalmazásának potenciális lehetőségét az
    Alzheimer-kór terápiájában (Pejin et al., 2019).
  5. Daganatellenes hatása: Állatkísérletekben bizonyos rosszindulatú daganatok 90-100 %-os gátlását is
    tapasztalták. Számos tanulmány kimutatta, hogy a Gyapjas tintagomba egyes komponensei
    képesek blokkolni a receptorok helyét a nemi hormonok számára a tumorsejteken. Így a
    hormonfüggő daganat típusok, mint például az emlőrák vagy a prosztatarák esetében ez a
    gomba gátolhatja a daganatos sejtek növekedését.
  6. Anyagcsere serkentő hatás: Egy összehasonlító tanulmány azt mutatta, hogy a Gyapjas tintagomba lektin aktivitása a
    legmagasabb a gyógygombák közül. A lektinek olyan komplex fehérjék, amelyek pozitívan
    befolyásolják az anyagcsere folyamatokat, mint például a sejtosztódást, a riboszomális
    fehérje bioszintézist, a sejtek agglutinációját és az immunrendszert. A CC-kivonat
    csökkentette a zsírtömeget és a testsúlyt elhízott patkányoknál. 5 hét CC-kivonattal végzett
    kezelés után a testtömeg jelentősen, 25% -kal csökkent. Ezen kutatási eredmények alapján a
    Gyapjas tintagomba fogyasztása jó hatással lehet az optimális testsúly elérésében.
  7. Antimikrobás hatás: Jó néhány kórokozó ellen bizonyult hatékonynak kísérleti körülmények között a CC-kivonat,
    így például a S. aureus, S.typhi, E.coli ellen is. Emellett gombaellenes aktivitással is
    rendelkezik, így például a CC vizes kivonata csökkenti a Penicillium expansum micélium
    növekedését, míg az ethanolos kivonata többek között a Trichoderma viride és az Aspergillus
    versicolor növekedését gátolja. Fonalféreg és HIV-vírus elleni hatását is vizsgálták.
  8. Vércukorszint csökkentő hatás: A Gyapjas tintagomba talán leginkább kiemelkedő hatása a vércukorszint csökkentő
    hatása. Ennek azért is van óriási jelentősége, mert a cukorbetegek száma az elmúlt
    években drasztikus növekedésnek indult: 2000-2010 között világviszonylatban
    megduplázódott! Ezért nagyon fontos, hogy tudatos táplálkozással csökkentsük ennek a
    sok szövődménnyel járó betegségnek az előfordulását. Egy állatkísérletes vizsgálat
    igazolta, hogy a Gyapjas tintagomba por beadását követő 90 perc után a glükóz
    mennyisége a vérben 41%-al csökkent és még 6 óra elteltével is 20% -os csökkentést
    mutatott. Ezek az eredmények azt bizonyítják, hogy a Gyapjas tintagomba vércukorszint
    csökkentő hatást okoz a sejtek inzulin érzékenységégének fokozása útján, amely
    lehetővé teszi a glükóz bejutását a sejtekbe. Sajnos humán vonatkozású adat még kevés
    áll a rendelkezésünkre, de reméljük hamarosan ilyen jellegű kutatási eredményekről is
    beszámolhatunk.
A cukorbetegek diétájának szerves része lehet a Gyapjas tintagomba rendszeres
fogyasztása, hisz már magas tápanyag tartalma révén is hozzájárulhat az egészségünk megőrzéséhez, emellett az anyagcsere serkentő hatása és vércukorszint csökkentő hatása nagyon ígéretes.
 

 

Gyapjas tintagomba és az alkohol

Végül, de nem utolsó sorban egy tévhitet szeretnék eloszlatni: ezen gomba alkohollal
együtt fogyasztva nem okoz panaszokat a betegeknek. Egyes tintagombákban ugyanis
található egy koprin nevű vegyület, amely a szervezetben 1-amino-ciklopropanollá alakul,
ami gátolja az aldehid-dehidrogenáz enzim működését. Ez az enzim végzi az alkohol
lebontása során keletkező acetaldehid ecetsavvá történő átalakítását. Ennek az enzimnek a
gátlása következtében a szervezetben felhalmozódik az acetaldehid, ami hasonló tünetekhez
vezet, mint amit az alkoholisták leszoktató kezelésénél leggyakrabban és leghatékonyabban
alkalmazott diszulfirám tartalmú gyógyszerek adása idéz elő. A diszulfirám a legkisebb
mennyiségű alkohol elfogyasztásakor is kellemetlen tüneteket, mint például hányinger,
hányás, fejfájás okoz, így a betegnek egy idő után már nem lesz kedve alkoholt inni. A
különböző tintagomba fajok koprin tartalmának mérési eredményi szerint a Ráncos
tintagomba 4x-5x annyi koprint tartalmaz, mint a többi vizsgált faj. Gyakorlati szempontból
ez azt jelenti, hogy a Ráncos tintagomba az egyetlen, melynek fogyasztása mellett NEM
javasoljuk az alkoholos italok fogyasztását, mert együtt fogyasztásuk esetén komolyabb
rosszullét előfordulhat. A Gyapjas tintagomba esetében ilyen nem fordul elő, hisz nem
tartalmaz koprint.

 

Hogyan érdemes a Gyapjas tintagombát fogyasztani?

Ezen gombánál jobb növényi fehérje forrást nehéz lenne találni. Ugyanakkor
energiaszegény, magas rosttartalma segíti a bélműködést, fogyókúrához is kiválóan
alkalmas, hamar telítettséget okoz. Az előbbi hatásai csak úgy érvényesülhet, ha
rendszeresen fogyasztjuk ezt a gombát.

Napi 100-200 g friss gomba fogyasztása lehet javasolt. A friss gombát gyors
párolást követően ehetjük, vagy előfőzés után konzerválhatjuk is.
Szárított, porított őrlemény formájában egyszerűbb a bevitele és így napi 1-2 g-
os mennyiség is elégséges. A porított gombát levesbe, joghurtba keverve is
megehetjük, de vizes kivonatot is készíthetünk belőle.

 

Milyen Gyapjas tintagombát érdemes fogyasztani?

BIO körülmények között termesztett gombát, illetve az ebből készült őrleményt,
kivonatot érdemes választani.  A gombákat a lehető legtisztább, a legkisebb környezeti
szennyezésű körülmények között kell termelni. A gombák ugyanis kiterjedt micélium-
hálózatuk révén a növekedés helyén lévő talajból és vízből szivacsszerűen nagyon könnyen
felvesznek mindent, amit ott találnak. A toxikus vegyületek és lebontási termékei, továbbá a
toxikus nehézfémek (pl. higany, kadmium, ólom) akadálytalanul bejutnak a gomba
micéliumába. Ilyen jellegű hatások nem vagy csak minimális mértékben fordulnak elő
ellenőrzött bio termelési körülmények között. A gombák bio termelésének a föld fölött is
környezetszennyezéstől, környezetterheléstől mentes földrajzi körülmények között, tiszta, természetes feltételek mellett kell történnie. A gombák ugyanis a levegőből is képesek
tápanyagokat vagy éppen toxikus anyagokat felvenni! Éppen ezért javasolt csak BIO
körülmények között termesztett gomba fogyasztása (2).

Összességében elmondhatjuk, hogy ez a gomba kiváló tápértékkel rendelkezik,
biztonságosan fogyasztható, számos egészségügyi probléma enyhítésében is lehet szerepe,
de akár orvosi készítmények alapanyagául is szolgálhat az elkövetkezendő években.

Szerző: Dr Dóda Ildikó háziorvos-fitoterapeuta

Források:
 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7754439/ (1)
 https://www.biogomba.hu (2)

BIO Gyapjas tintagomba AKCIÓ csak a Gombakirály Webáruházban!