GYÓGYGOMBA KISOKOS, avagy mire jók a gyógygombák?
Nézzük sorban, hogy a legismertebb és leggyakrabban használt gyógygombáink pontosan milyen hasznos anyagokat is tartalmaznak, valamint milyen ismert és bizonyított hatásokkal rendelkeznek!
Metabolikus szindróma egy modern civilizációs betegségnek tekinthető, melynek egyre gyakoribb előfordulása szoros összefüggést mutat a modern kor rossz táplálkozási szokásaival. Eredménye pedig a szív- és érrendszeri betegségek gyakoribb előfordulása.
1988-ban egy kaliforniai kutató, Reaven írta le ezt a tünetegyüttest először, mely lényegében a szénhidrát- és zsíranyagcsere komplex zavarának tekinthető és hátterében a sejtek inzulinérzékenységének csökkenése áll. Az azóta eltelt évek alatt a metabolikus szindróma fogalmát pontosították, s jelenleg az alábbi tünetek együttes jelenléte esetén beszélhetünk róla:
Ezen négy tünet együttes előfordulását “halálos négyes“-nek is nevezik, hisz ennek a négy tünetnek az együttes előfordulása a szív- és érrendszeri halálozás kockázatát igen erőteljesen megemeli. A húgysavszint emelkedése és a véralvadási rendszer zavara tovább növelheti ezen betegségek kockázatát.
Metabolikus szindróma szenvedők fáradtnak érzik magukat, a máj és a zsírsejtjeik próbálják átalakítani a felesleges cukrot zsírrá, ezáltal csökkentve a vérben lévő cukor mennyiségét, de növelve a beteg súlyfeleslegét.
A nagy mennyiségben vérben keringő trigliceridek az artériás érfalakon érelmeszesedést okoznak, s ez pedig szív-érrendszeri betegségekhez vezethet.
A legfontosabb az étkezési szokások megváltoztatása és a legmegfelelőbb diéta kiválasztása. A tudományos kutatási eredmények figyelembevételével a dietetikusok metabolikus szindróma esetén leginkább a GI-diétát, azaz az élelmiszerek glikémiás index alapján történő válogatását javasolják a betegeknek.
Ha alacsony glikémiás indexű ételekből állítjuk össze az étrendünket pl. zöldségek, gyümölcsök, fruktózt, laktózt tartalmazó élelmiszerek, telítetlen zsírok, joghurtok (itt kifejezetten tudjuk ajánlani a házilag elkészíthető Pro-Pre joghurtot), akkor megerőltetés nélkül megindulhat a fogyás. Ezáltal kedvezőbbek lehetnek a fizikai aktivitás feltételei, az immunrendszer erősödhet, egy idő után csökkenhet a vér koleszterinszintje és a zsigeri zsírok mennyisége is szép lassan csökkenésnek indulhat.
A Gyapjas tintagomba vércukorszintre kifejtett hatása már elég régóta ismert, mely viszont csak akkor érzékelhető, ha rendszeresen fogyasztjuk a gombát. Erre a célra friss gomba, vagy szárított, porított tintagomba is alkalmas. A porított gombát levesbe, vagy jó minőségű joghurtba keverve is fogyaszthatjuk. A különböző szárítási eljárások közül a liofilizált eljárással, azaz fagyasztva szárításos eljárással készült gombaporok beltartalmi értékei kiemelkedők, ezért a legoptimálisabb hatás eléréséhez érdemes a liofilizált tintagombát választani.
Egy új állatkísérletes vizsgálat eredménye alapján a tintagomba képes csökkenteni a metabolikus szindrómához hasonló állapotban lévő állatok vércukor szintjét. A Gyapjas tintagomba por beadását követő 90 perc után a glükóz mennyisége a vérben 41%-al csökkent és még 6 óra elteltével is 20% -os csökkentést mutatott. Ezek az eredmények azt bizonyítják, hogy a Gyapjas tintagomba egy hipoglikémiás (azaz vércukorszint csökkentő) hatást okoz a sejtek inzulin érzékenységégének fokozása útján, amely lehetővé teszi a glükóz bejutását a sejtekbe. Ezek egyenlőre állatkísérletes eredmények, de nagyon biztatóak.
Elmondhatjuk, hogy metabolikus szindróma esetében a legfontosabb a testsúly csökkentése a legideálisabb diéta kiválasztásával, valamint a vércukorszint csökkentése. E kettő együttesen alkalmazva a vérzsír értékeket és a vérnyomást is képes a megfelelő irányba elmozdítani.
Figyelem! A cikkben szereplő információk kizárólag tájékoztatási célt szolgálnak, nem alkalmasak betegségek kezelésére. A Gyapjas tintagomba, éppúgy, mint a joghurt is, csupán élelmiszer, így gyógyító hatással nem rendelkezik. Esetleges fogyasztása nem helyettesíti az orvosi terápiát, maximum kiegészítheti azt.