Posted on Hozzászólás most!

A gluténérzékenyek ehetnek-e gyógygombát?

IGEN ehetnek, de csak és kizárólag olyan gyógygombák fogyasztását javasoljuk, melyek gluténmentességét akkreditált laborban végzett analitikai vizsgálati eredmény bizonyítja. Cikkünkből megtudhatják, hogy melyek is ezek!

De mi is az az gluténérzékenység? A glutén egyes gabonafélékben (pl. búza, rozs, árpa, zab) megtalálható fehérje komplex, mely az arra érzékenyeknél autoimmun reakciót, emésztési nehézségeket, hosszabb távon pedig a bélnyálkahártya károsodást, felszívódási zavarokat és az abból következő hiánybetegségeket okozhat. Éppen emiatt a  gluténérzékenyek számára kerülendők a glutén tartalmú élelmiszerek és az ezekből készült termékek fogyasztása.

A gluténérzékenység kezdeti szakaszában a betegek sokszor súlyvesztésről számolnak be a hasi panaszaik mellett. A felszívódási zavar hosszú távon hiányállapotokat idéz elő a szervezetben, hiszen a szükséges tápanyagok a bélnyálkahártya károsodásának következtében nem tudnak megfelelően felszívódni, így a betegeknél annak ellenére fogyás következik be, hogy étrendi szokásaik változatlanok.

Gluténérzékenység esetében az összes zsírban oldódó vitamin felszívódása zavart szenved. Különböző betegségek is kialakulhatnak a felszívódási problémák következtében, így például

  • a vas és a B12 vitamin csökkent felszívódása miatt vérszegénység alakulhat ki,
  • a D-vitamin és a kalcium hiánya csontritkuláshoz vezethet,
  • a kálium (K) és a magnézium (Mg) felszívódási zavara izomgyengeséget,
  • a K-vitamin hiánya pedig vérzékenységet okozhat.

Éppen ezért a betegség kezdeti fázisába nagyon fontos a szervezetünk számára létfontosságú tápanyagok megfelelő forrásból történő pótlása. Ennek egyik kiváló lehetősége lehet egy megfelelően kiválasztott gyógygomba fogyasztása. De a kérdés az, hogy vajon a gyógygombák közül melyiket ajánlhatjuk biztonsággal a gluténérzékenységben szenvedő betegeknek?

Melyik gyógygomba fogyasztható gluténérzékenység esetében?

A gyógygombák nagyon különleges élelmiszerek, hisz tele vannak hasznos tápanyagok tömegével, így a vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek, aminosavak sokaságát tartalmazzák koncentrált formában. Éppen ezért nagyon jótékony hatásúak lehetnek gluténérzékenység esetében a tápanyagok pótlására. De nem mindegy, hogy a gyógygombákat milyen körülmények között termesztik, hisz a környezetükből mindent képesek magukba szívni. Éppen ezért nagyon fontos, hogy a gluténérzékeny emberek csak és kizárólag olyan BIO minősített gyógygombákat fogyasszanak, melyek glutén tartalom szempontjából megfelelően bevizsgáltak.

A fülöpjakabi Gyöngyösi Sándor biogomba termesztő az összes BIO gyógygombáját bevizsgáltatta az EUROFINS Food Analytica Kft. Laboratóriumban, mely labor a NAH által akkreditált (NAH-1-1582/2016) és örömmel jelenthetjük, hogy az itt felsorolt gyógygomba termékei gliadin/glutén mentesnek bizonyultak, így a gluténérzékeny betegek teljes biztonsággal fogyaszthatják őket:

  • Bio ganoderma őrlemény: B-vitaminok (B1,2,3,5,6,9), C-és D-vitamin, Ca, K, Mg, Zn, Cu, Mn, Si, Cr, Se, K-vitamin, vas, szerves germánium is található benne sok más hasznos tápanyag mellett.
  • Bio shiitake gomba őrlemény: B-vitaminok (B1,2,3,5,6,9), köztük a B12-vitamin is, C-és D-vitamin, Ca, K, Mg, Zn, Cu, Mn, Si, Cr, Se, K-vitamin, vas is található benne sok más hasznos tápanyag mellett.
  • Bio süngomba őrlemény: a hasznos anyag tartalma az előző gombákéhoz hasonlít, de az aminosav tartalma jóval magasabb, hisz 16 féle aminosav található benne. A bélrendszeri gyulladások esetében kifejezetten jótékony hatású ez a gomba az eddigi tapasztalatok alapján.
  • Bio gyapja tintagomba őrlemény: B1,2,6, C-vitamin, K, Ca, Na, Mg, Fe, Zn, Mn, Cu, és a 9 esszenciális aminosav is megtalálható benne.

Az előzőleg felsorolt 4 féle gyógygomba analitikai vizsgálatainak eredményeit itt olvashatják: Biogomba termékek glutén tartalmának vizsgálati eredménye

NAGYON FONTOS!!! A honlapunkon található többi gyógygomba tartalmú termék glutén mentességéről nem áll rendelkezésünkre akkreditált laborban készült analitikai vizsgálati eredmény, így a gluténérzékenységben szenvedőknek kizárólag az itt felsorolt bio gyógygomba tartalmú termékek fogyasztását javasoljuk!

Szerző: Dr. Dóda Ildikó

 

 

Vélemény, hozzászólás?